HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Sinulla on oikeus SUOJELUUN

Blogi

Lapsen oikeus koskemattomuuteen ja turvaan

Lasten sukuelimiin kajoaminen loukkaa itsemääräämisoikeutta, koskemattomuutta ja turvallisuutta. Tehtiin sitä sitten uskonnon, perinteen tai jonkin muun kuin lääketieteellisen syyn nimissä tytöille silpomisena, pojille uskonnon nimissä ympärileikkauksena tai intersukupuolisille lapsille ”korjatakseen” sukupuoli vastaamaan vain yhtä totuttua, on se aina lapsiin turhaa kajoamista.

Blogi

Hyväksyykö Suomi ihmisoikeuksien polkemisen?

"Huolestuttavaa on myös se, että Euroopan unionilla ei ole työkaluja ihmisoikeuksia rikkovien maiden rajoittamiseen tai rikkomuksiin puuttumiseen." Iida Yliannala pohtii blogissa, miten voisimme puuttua yhteisten eurooppalaisten arvojen, kuten tasa-arvon ja ihmisoikeuksien alasajoon.

Seksuaalioikeuksien 101: oikeus suojeluun, terveyteen ja tietoon

Seksuaalioikeuksien 101 -sarjassa on edetty toiseen osaan, jossa käsitellään oikeus suojeluun, terveyteen ja tietoon. Nämä oikeudet ovat ehkä perustavanlaatuisimpia seksuaalioikeuksia, jotka liittyvät läheisesti turvallisuuteemme ja hyvinvointiimme. Ensimmäisen osaan, jossa käsiteltiin oikeus nauttia ja näkyä, pääset tästä.

Miten ihmisestä tulee kauppatavara?

Perulainen Yandy, 15, haluaa työpaikan auttaakseen monilapsista, vähävaraista perhettään. Hän matkustaa Cuscon kaupunkiin etsimään töitä ja tapaa naisen, joka lupaa työpaikan ravintolassa. Ravintolatyön sijaan hän päätyy monen kaltaisensa tavoin seksityöläiseksi baariin Madre de Diosin kultakaivosalueelle.

Be a Man!

Millainen on oikeanlainen mies tai nainen? Sukupuolistereotypiat ovat usein omissa mielikuvissamme, mutta myös yhteiskunnan rakenteissa. Ne vaikuttavat käyttäytymismalleihin ja moniin jokapäiväisiin toimiimme. Sukupuolitereotypiat vaikuttavat esimerkiksi siihen, minkä ajatellaan olevan sopivaa tai epäsopivaa. Erityisen haitallisia stereotypiat ovat, kun ne saavat meidät satuttamaan ja loukkaamaan ihmisiä ympärillämme. Lue, miten Balkanin alueella toimiva hanke sai purettua vääristyneitä käsityksiä sukupuolista.

Pommien keskellä lapsiäidiksi

Kukaan ei halua saada lasta keskellä konfliktia tai luonnonkatastrofia. Silti lapsia syntyy myös pommien pudotessa. Myös syyrialaisesta Haneenista tuli lapsiäiti.

Suojaikäraja – mitä se tarkoittaa?

Suojaikäraja on käsite, joka usein ymmärretään väärin – joskus ihan tarkoituksellisesti. Moni käsittää suojaikärajan estävän alle 16-vuotiaiden seksielämän kokonaan. Hurma selvitti, mistä suojaikärajassa on oikeasti kyse.

#‎Respect‬-kampanja puolustaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta

#RESPECT- kampanja puolustaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta, toisten kunnioittamista ja yhteiskuntarauhaa. Hurma on tietysti mukana!

Mira Luoti: Nuorena pitää oppia sanomaan ei

Hurma istui alas superlahjakkaan naisen kanssa ja selvitti millaisia ajatuksia Miralla on rasismista, seksuaalikasvatuksesta ja tulevaisuudesta.

LGBT-pakolaiset suojaan Berliinissä

Millaista on olla pakolainen ja kuulua samalla seksuaalivähemmistöön? Saksaan vuonna 2014 saapunut syyrialainen pakolainen Mahmoud Hassino kertoo omista kokemuksistaan.

2:22

Jane Banda, 17v.

Jane kertoo saamastaan seksuaalikasvatuksesta ja siitä, kenen kanssa seksiin liittyvistä asioista voi ja kehtaa puhua. Yllättääkö vastaus?

0:15

Iforce Mwenda, 19v.

Jalkapallosta pitävä sambialainen nuorukainen kertoo mielipiteensä oikeasta iästä aloittaa seksin harrastaminen.

Sambiassa seksistä puhuminen on edelleen tabu

“In Zambia you can't tell someone who is older than you about sex.”Interview with Mercy Kambulu, 23 and Bernard Kaumba, 24, Zambia.

# Oikeus suojella itseään ja tulla suojelluksi

Oikeus suojeluun on yksi seksuaalioikeuksista. 19-vuotias Liina Ilves teki siitä taidetta.

HURMAn tekijä

Tutustu torniolaiseen Toniin.

Japanista on lähtöisin usein kaikki outo ja poikkeava, jota länsimaissa tehdään harvoin. Joskus pelit tai animet eivät edes pääse läpi (esim. Dead or Alive Xtreme 3). Joskus levitykseen saattaa päästä jotain hyvin härskiä ja kuvottavaa, kuten nyt on käynyt. Hyvät naiset ja herrat, saanen esitellä, Euphoria.

F-Y-I:

Tutkimuksen mukaan keskivertonuori käyttää sosiaalisen median palveluita 13–17 tuntia viikossa.

F-Y-I:

Kondomia on käytetty ehkäisykeinona jo tuhansia vuosia. Sen materiaalina on käytetty muun muassa öljyttyä silkkipaperia, sian umpisuolta ja kalan rakkoja.

F-Y-I:

Tyttöjen sukupuolielinten silvonta on kaikissa muodoissaan Suomessa rikos.

Itsesuojelu somessa

Itsesuojelu liittyy myös meidän toimintaan ja näkyvyyteen internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Virtuaalitodellisuus valtaa yhä enemmän alaa elämässämme, ja toteutamme osin myös seksuaalisuuttamme internetin tai muiden viestintävälineiden välityksellä.

HURMAn tekijä

"Kannattaa käyttää kumia! Et tule vahingossa isäksi tai äidiksi ja suojaudut sukupuolitaudeilta. Maistuuhan banaanikin paremmalta ilman kuoria, mutta säilyy paremmin ehjänä kuorineen ;-)"

HURMAn tekijä


"Minä pyrin ensisijaisesti auttamaan tyttöjä ja naisia, koska heidän asemansa täällä Afrikassa ei ole kovin hyvä. He kohtaavat paljon väkivaltaa, ovat huonommin koulutettuja kuin miehet ja joutuvat usein nuorena naimisiin.

Haluan auttaa tyttöjä ymmärtämään oman potentiaalinsa sekä välittää eteenpäin sanomaa, että tyttöjen kouluttamisella on positiivinen vaikutus koko yhteisöön."

HURMAn tekijä

Minttu kertoo miksi "seksuaalioikeudet on kultaa".

Kuvittele...

Pelko hiv-tartunnasta ei ole turha Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Tartunnan saaneista jopa 75% on naisia.

Sinulla on oikeus SUOJELUUN!

… suojella itseäsi ja tulla suojelluksi suunnittelemattomilta raskauksilta, seksitaudeilta sekä seksuaaliselta kaltoinkohtelulta.

… elää vapaana uskonnollisten tekstien, uskomusten, aatteiden ja perinteiden rajoittavista tulkinnoista tai omaan kehoon puuttuvista loukkauksista seksuaalisissa asioissa.


Kukaan ei saa kiusata, syrjiä tai loukata Sinua sukupuolesi, seksuaalisten erityispiirteidesi, kehittyneisyytesi tai kehittymättömyytesi takia.


Kukaan ei saa haukkua Sinua seksuaalisuuttasi loukkaavasti (esim. huoraksi tai homoksi) eikä ahdistella seksuaalisesti.