HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Sinulla on oikeus NÄKYÄ

Blogi

Kalevalan Ainokin twiittaisi #metoo

Tunnemme kaikki tarinan tuohivirsuisesta Elias Lönnrotista kiertämässä ympäriinsä keräten suullista kansanperinnettä kirjoitettuun muotoon. Peruskoulun seitsemännellä luokalla äidinkielen opettajani koki tämän niin tärkeäksi, että päätti nousta pöydälle sitä kuuluttamaan. 28.2. juhlitaan Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää, eikä Kalevalasta voi puhua nostamatta suomalaisen feminismin ruumiillistumaa; Ainoa.

 

Haastattelu

Miss Gay Finland 2019: “Erilaisuus yhdistää meitä”

Vuoden 2019 Miss Gay Finland on Lotta Jäppinen, 28. Jäppinen haluaa rikkoa sateenkaari-ihmisyyteen, sukupuoleen, ulkonäköön ja mielenterveyteen liittyviä stereotypioita. 

Haastattelu

Mr. Gay Finland 2019 haluaa yhdenvertaisuutta kouluihin

Mr. Gay Finlandiksi kruunattiin vastikään 23-vuotias kieltenopettajaopiskelija Konsta Nupponen. Hän haluaa edistää sateenkaarinuorten asemaa koulumaailmassa. 

Blogi

Naistenpäivän kunniaksi olen rauhassa heikko

Vahvan naisen ihanteesta on tullut eräänlainen self help -projekti, jossa on pakko onnistua kelvatakseen. Tarvitseeko minun naisena olla välttämättä vahva, jotta minut otetaan tosissaan?

Esittelyssä SAMU- feministinen miestenlehti kaikille sukupuolille

Hurma kävi tutustumassa Samu-lehteen ja sen päätoimittajiin Inka Lähteenaroon ja Nico Vehmakseen. Samu on uusi feministinen miestenlehti kaikille sukupuolille. Samun ensimmäinen numero julkaistiin keväällä 2016 ja toinen vastikään joulukuussa.

KYSY HOMOLTA vastaa joulukuun kysymykseen!

"Homotkin viihtyy intissä", kertoo Petteri joulukuun vastauksessaan.

Kysymys:
Minä luulen, että olen homo (tai olen siitä aika varma). Olen kuitenkin aina halunnut mennä armeijaan. Voiko sinne mennä, jos on homo?

19-vuotias saamelainen Laura: Olen kohdannut vihapuhetta

Ihmisoikeusliitto tapasi Inarissa saamelaisia nuoria. Hurma haluaa jakaa kansanne Laura Pieskin ajatuksia elämästä, tulevaisuudenhaaveista ja identiteetistä.

Ugandalainen Angela joutui pakenemaan, koska on lesbo

"Sekä viranomaiset, oikeuslaitos että paikalliset jengit vainosivat ja ahdistelivat minua sen takia, että kuulun seksuaalivähemmistöön."

KYSY HOMOLTA vastaa marraskuun kysymykseen!

"Pidemmän päälle kaapissa voi tulla vähän tylsää. Suosittelen nettiyhteyttä."

Hurmalehden suosittu Kysy homolta –palsta vastaa nuorten kysymyksiin. Tällä kertaa puhutaan kaapista ulos tulemisesta.

#Veritarinoita: Keniassa kuukautisten uskotaan tappavan karjaa

Keniassa tytöt ja naiset eivät saa kuukautisten aikana koskea esimerkiksi lehmiin.

Ei ole samantekevää, millaisten kuvien keskellä elämme

”Jos vaikka naisten lehtien kannessa olisi kuva meikkaamattomasta julkkiksesta ” haaveilee sarjakuvataiteilija Kukka-Maaria Kiuru muutama viikko sitten Helsingin Sanomien haastattelussa. Alopeciaa sairastava kalju nainen on joutunut katsomaan ympäröivää mediakuvastoa uusin silmin; kuvasto on yksipuolista ja kaukana kuvia katsovien moninaisuudesta. Hän mietti, millainen voisi olla askel suuntaan, jossa useampi kokisi kuvien puhuttelevan myös heitä.

Lakien pitäisi olla ihmisten puolella, ei rikkoa heitä.

"Olin viisitoista, kun tajusin, etten ikinä tulisi saamaan biologisia lapsia. Opin, että muuttaakseni juridisen sukupuoleni minun pitäisi olla steriloitu. Siinä hetkessä menetin tunteen siitä, että kehoni kuuluisi minulle."

10-vuotiaat tytöt muuttavat maailman. Lue miten ja miksi.

YK:n väestörahaston uusin raportti tilattavissa nyt!

KYSY HOMOLTA vastaa lokakuun kysymykseen!

Petteri vastaa lokauun kysymykseen! Tällä kertaa huolestunut äiti haluaa tietää, miten mahdollinen lesbous tulee vaikuttamaan hänen tyttärensä elämään.
 

Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.

Sirkusfriikkien aika on ohi

Väestöliiton ja Rakkautta&Anarkiaa-elokuvafestivaalin yhdessä työstämä Kenelle seksi kuuluu?-teemaviikko huipentui 23.9. Savoy-teatterissa pidettyyn seminaariin. Hurman oma toimittaja Pia-Leena Heikkilä kokosi yhteen päivän viiltävimmät kiteytykset.

Kuuluuko seksi kaikille?

Väestöliitto on tänä vuonna vahvasti mukana Rakkautta&Anarkiaa-elokuvafestareilla. Yhteistyössä syntynyt Kenelle seksi kuukuu?-kokonaisuus nostaa esiin muun muassa nuorten, vammaisten, transihmisten ja maahanmuuttajien kokemuksia seksuaalisuudesta ja ihmisoikeuksista. Viikon aikana halutaan herättää keskustelua niistä seksuaalioikeuksista, jotka usein jäävät varjoon tai ymmärretään väärin.Keskustelusarjan kruunaa huikea lopputapahtuma Savoy-teatterissa perjantaina 23.9. Klo 14-15.30. Tilaisuuden juontaa kansanedustaja Jani Toivola.

Elokuvalla on valtava voima näyttää moninaisuutta

Väestöliitto ja Hurmalehti ovat menossa mukana Suomen elokuvatapahtumien ykkösessä, Rakkautta&Anarkiaa-festareilla. Kinopalatsissa 1.9. järjestetyssä pressitilaisuudessa myös kansanedustaja Jani Toivola kommentoi yhteistyössä syntynyttä Kenelle seksi kuuluu- teemaviikon ohjelmaa.

SEKSIMYÖNTEISET TAITEILIJAT OSA 3.

Niki de Saint Phalle

Jännitys tiivistyy...! Ja Hurman viikon seksimyönteinen taiteilija tittelin saa, ba dum tssss: Niki de Saint Phalle! 

Mikä on pakkosterilisaatio?

Pakkosterilisaatiolla viitataan Suomen lainsäädäntöön, jonka mukaan transsukupuolinen henkilö ei voi muuttaa juridista sukupuoltaan, eli henkilötodistuksensa sukupuolimerkintää, ellei hän ole täysikäinen, naimaton ja todista olevansa lisääntymiskyvytön. Transsukupuolisella tarkoitetaan henkilöä, jonka kokemus omasta sukupuolestaan ei vastaa hänelle syntymässä määriteltyä juridista sukupuolta.

Mitä on feminismi?

Feminismi on 1800-luvulla syntynyt aate, jonka pyrkimyksenä on sukupuolten välinen tasa-arvo. Feminismin sisällä on lukuisia eri suuntauksia ja tasoja, joissa painottuvat eri asiat.

Henkilö: Maryan Abulkarim

Hurman toimittaja tapasi feministi Maryan Abdulkarimin

Maryan Abdulkarim on sanojensa mukaan musta feministi ja yleissäätäjä. Käyntikortissaan hän esittelee itsensä yhdenvertaisuuskonsultiksi.

5 faktaa pojista ja kehonkuvasta

Usein puhutaan siitä, miten media vaikuttaa tyttöjen ja naisten kehonkuvaan. Pojat ja miehetkään eivät ole ulkopuolisille ihanteille immuuneja. Miten media muokkaa poikien käsityksiä unelma vartalosta?

F-Y-I:

18 % pojista on erittäin huolestuneita painostaan tai fyysisestä olemuksestaan.

Tämän kylän homopoika tietää, että kaikki muuttuu paremmaksi

Hurmalehti tapasi bloggaaja Eino Nurmiston. Haastettelijana toimi Petteri Keränen.

Miltä syrjintä tuntuu?

Syrjintä pysäyttää. Se lamauttaa ja rajoittaa normaalia elämää. 17.5. vietetään kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää (IDAHOT; International Day Against Homophobia and Transphobia), jolloin tuodaan esille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamaa syrjintää ja kamppailua sitä vastaan.

I’m Still Josh

Mitä tekisit jos saisit kuulla olevasi hiv-positiivinen? Josh teki jotain, mitä kukaan ei ollut ennen tehnyt ja postasi reaktionsa nettiin. Lue mitä sen jälkeen tapahtui.

Hurma onnittelee Kolumbiaa tasa-arvoisen avioliittolain johdosta!

Kolumbiassa maan korkein tuomioistuin on hyväksynyt samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Vilma Alina: On turhaa lokeroida jengiä, me ollaan kaikki kuitenkin erilaisia!

HURMA kohtasi kaltaisensa, hurmaavan Vilma Alinan, 22, ja kysyi mitä naisella on mielen päällä.

Homona Malawissa

Hurma päätti selvittää, millaista on olla homo Malawissa, yhdessä maailman vähiten kehittyneistä maista.

Onko tämä mielestäsi sopimatonta sisältöä? Katso video, jonka levittäminen kiellettiin Keniassa

Keniassa tehtiin historiaa, kun ryhmä nuoria artisteja julkaisi maan ensimmäisen homojen oikeuksia ajavan musiikkivideon. Video ehti olla levityksessä vain muutaman päivän, kunnes Kenian elokuvatarkastamo kiirehti tuomitsemaan sen maan perustuslain vastaiseksi. Mitä mieltä sinä olet?

LEFFA-ARVOSTELU

Hurma katsoi Billy Elliot-elokuvan ja hurmaantui. Lue koko arvostelu!

1:29

Feministi Saara Särmä: ”Sosiaaliset paineet ja vaatimukset eivät katoa jos supistamme itsemme pieneksi.”

HURMAn tekijä

"People are opening up more now, because sex is part of the life. We talk with friends about these things and teach each other. I talk about sex but not with my parents. That’s uncomfortable!"

Jani Toivola: Avoimuus ei voi olla pahasta

Helsingin HURMA-pajassa vieraili näyttelijä ja poliitikko Jani Toivola. Avoimena ja valovoimaisena tunnettu Toivola on kertonut julkisesti homoseksuaalisuudestaan. Jani Toivolan mielestä jokaisella on oikeus näkyä yhteiskunnassa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki

Suomessa tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan maaliskuussa 2017.

HURMAn tekijä

"Monissa katolisissa maissa tytöille opetetaan pukeutumista. Rintsikoiden olkaimet eivät saa näkyä eikä hame saa olla liian lyhyt. Syy tähän on se, ettei se ole siveellistä ja alipukeutuminen häiritsee poikien keskittymistä. Jotkut perustelevat naisen tai tytön raiskausta sillä, että lyhyt hame oikeuttaa siihen. Asia ei ole näin."

HURMAn tekijä

"Maailmaa ei voi ehkä parantaa, mutta sitä voi sivistää. Koitan olla aktiivisesti mukana toiminnassa, joka voi vaikuttaa ruohonjuuritasolla. Juuri nyt tämän tyylinen toiminta on 4H:n nuorten toimitus."

HURMAn tekijä

"Kaikilla on oikeus olla oma itsensä, ilman kenenkään huonoa kritiikkiä. Jokainen saa rakastaa ja pitää kenestä haluaa, mutta maailmalla se ei ole joka paikassa mahdollista. Tämä voi aiheuttaa ihmisissä sulkeutumista ja he voivat alkaa tuntea itsensä huonoksi tai vialliseksi. Suomessa otetaan suuri askel vuonna 2017, kun tasa-arvoinen avioliitto otetaan käytäntöön."

F-Y-I:

Euroopassa elää noin 1,5 miljoonaa ihmistä, jotka eivät koe heille syntymässä määriteltyä sukupuolta oikeaksi.

Jonin tyyli

Hurma tapasi muotibloggaaja Joni Niskasaaren. Lue mikä on Jonin lempiasu.

F-Y-I:

Suurin osa maailman nuorista asuu Aasiassa. 10–24-vuotiaita nuoria elää eniten Intiassa, heitä on siellä 356 miljoonaa.

HURMAn tekijä

"Tärkein seksuaalioikeus maailmalla ja Suomessa on oikeus näkyä. Meillä Suomessa se toteutuu aika hyvin lainsäädännössä, järjestöjen toiminnassa ja ihan yleisen puheenkin tasolla. Toisaalta edelleen meilläkin on paljon ennakkoluuloja ja vastaliikkeitä esim. Aito avioliitto -kansalaisaloite, joka pyrkii sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamiseen."

HURMAn tekijä

"Olen työlleni omistautunut ala-asteen opettaja. Tavoitteeni on, että oppilaistani kasvaa avoimia, rakastavia ja toisia kunnioittavia ihmisiä."

Tyylinurkkaus

Hurma tapasi muotibloggaaja Joni Niskasaaren. Lue mikä on Jonin paras muotivinkki.

Kuvittele...

Millaista olisi olla homo Intiassa. Maassa, jossa homous on edelleen tabu ja rangaistava rikos.

Sinulla on oikeus NÄKYÄ!

… ilmaista omaa seksuaalisuutta esimerkiksi ulkonäöllä tai käyttäytymisellä.

… olla oma itsesi ja tehdä itsenäisiä päätöksiä sekä ilmaista oma mielipiteesi myös seksuaalisuuteesi liittyen.