HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

YK:n ihmisoikeuskomitea tuomitsee Irlannin aborttilait julmiksi


YK:n ihmisoikeuskomitea tuomitsee Irlannin aborttilait julmiksi ja epäinhimillisiksi

Ensimmäistä kertaa yksittäisen henkilön valitus saa Kansainvälisen ihmisoikeustuomioistuimen tai komitean tunnustamaan, että aborttien kriminalisointi loukkaa naisten ihmisoikeuksia.

Irlannin aborttilait kohtelevat naisia epäinhimillisesti ja julmasti, toteaa YK:n ihmisoikeuskomitea. Komitea päätti Amanda Melletin eduksi, että Irlannin hallituksen pitää hyvittää lainsäädännöstä johtuneet ihmisoikeusrikkomukset, korjata tiukkoja aborttilakejaan sekä jatkossa varmistaa aborttien saatavuus ja asianmukaisuus. Nyt ensimmäistä kertaa yksittäisen henkilön valitus saa Kansainvälisen ihmisoikeustuomioistuimen tai komitean tunnustamaan, että aborttien kriminalisointi loukkaa naisten ihmisoikeuksia.

YK:n Ihmisoikeuskomitea sai tapauksen tutkittavakseen, kun marraskuussa 2013 lisääntymisoikeuskeskus nosti kanteen Amanda Melletin puolesta, ja vetosi rajoittavien aborttilakien aiheuttaneen naiselle merkittävää henkistä kärsimystä. Mellet oli vuonna 2011 saanut tietää, että hänen odottamansa sikiö kärsi kuolemaan johtavasta vammasta. Tästä huolimatta häneltä evättiin mahdollisuus aborttiin.


Nykyisellään Irlannin aborttilait ovat maailman tiukimpia, ja sallittuja vain äidin henkeä uhkaavissa tilanteissa. Muutoin abortti luokitellaan vakavaksi rikokseksi. Tämän vuoksi noin 4000 naista matkustaa joka vuosi ulkomaille saadakseen turvallisesti suoritetun abortin.

Nyt saatu päätös antaakin uskoa siihen, että ihmisoikeuksia sortava lainsäädäntö saadaan purettua ja Irlanti vastaamaan naisten seksuaalioikeuksien toteutumisesta.

Katso myös

Ei-toivottu raskaus paljasti seksuaalisen vapauteni rajat

Parisuhteen ulkopuolisesta seksistä voi tulla raskaaksi siinä missä parisuhdeseksistäkin. Abortin tekeminen tuntuu kuitenkin olevan sosiaalisesti hyväksyttävämpää, kun kuvioissa on pysyvä kumppani. Sinkun abortti on kuin ”huonon naisen” merkki, vaikka naisilla pitäisi olla oikeus vapaaseen seksielämään siinä missä miehilläkin. Se, että on tehnyt abortin, ei kerro ihmisestä mitään.


Abortti on ihmisoikeus

Tänään vaaditaan kaikille naisille oikeutta turvalliseen aborttiin!

Vuosittain kymmenet tuhannet naiset vammautuvat ja kuolevat jouduttuaan turvautumaan vaaralliseen aborttiin. Tämä uhkaa tyttöjen ja naisten terveyttä ja rikkoo  heidän ihmisoikeuksiaan.


Pommien keskellä lapsiäidiksi

Kukaan ei halua saada lasta keskellä konfliktia tai luonnonkatastrofia. Silti lapsia syntyy myös pommien pudotessa. Myös syyrialaisesta Haneenista tuli lapsiäiti.


Hurma ottaa kantaa lapsiavioliittoihin Suomessa ja maailmalla

Hurma ottaa kantaa lapsiavioliittoihin Suomessa ja maailmalla! Hurman toimitus vaatii Suomea muuttamaan avioliittolakia niin, että alle 18-vuotiaiden avioliittoja ei sallita missään yhteydessä. Hurman toimitus toivoo, että Suomi painottaisi lapsiavioliittojen ehkäisyä myös kehitysyhteistyössään. Lue miksi:


Suojaikäraja – mitä se tarkoittaa?

Suojaikäraja on käsite, joka usein ymmärretään väärin – joskus ihan tarkoituksellisesti. Moni käsittää suojaikärajan estävän alle 16-vuotiaiden seksielämän kokonaan. Hurma selvitti, mistä suojaikärajassa on oikeasti kyse.