HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

YK:lle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiantuntija


YK:lle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiantuntija

YK:n ihmisoikeusneuvosto on äänestänyt riippumattoman asiantuntijan nimittämisestä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (hlbt) oikeuksien edistämiseksi.

Asiantuntijan on tarkoitus torjua hlbt-vähemmistöihin kohdistuvaa syrjintää ja väkivaltaa sekä puuttua sen juurisyihin arvioimalla kansainvälisten ihmisoikeusinstrumenttien toteutumista. Asiantuntija muun muassa tekee maavierailuja, pyrkii vuoropuheluun maiden kanssa ja raportoi toimistaan neuvostolle vuosittain. Mandaatti koskee seksuaalivähemmistöjä ja transsukupuolisia mutta ei intersukupuolisia.

Viime torstaina hyväksyttyä päätöslauselmaa edelsi lähes neljän tunnin väittely 47-jäsenisessä neuvostossa. Useita päätöslauselman kohtia myös muutettiin. Lopulta 23 maata äänesti päätöksen puolesta, 18 vastaan ja kuusi pidättäytyi äänestämästä.

"Tämä äänestys tarkoittaa lopultakin kansainvälisen mekanismin luomista homojen, lesbojen, biseksuaalien ja transihmisten ihmisoikeuksien edistämiseksi kaikkialla. Mitä enemmän loukkauksista kerrotaan ja niihin puututaan, sitä vaikeampaa on olla panematta valtioita niistä vastuuseen", sanoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjärjestöjen kattojärjestön ILGA:n johtaja Renato Sabbadini.

Eri YK-elimet ovat viime vuosina antaneet erilaisia päätöslauselmia ja kannanottoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien suojelemiseksi. Myös Yhdysvaltain Orlandossa homoklubilla kesäkuussa tapahtuneen joukkoampumisen uskotaan vaikuttaneen päätöslauselmaan.


YK:lla on yhteensä 55 eri maihin tai teemoihin liittyvää riippumatonta asiantuntijaa-, jotka raportoivat ja antavat neuvoja ihmisoikeuskysymyksistä. Hlbt-asiantuntija on määrä nimittää syyskuussa kolmen vuoden kaudeksi.


Lähde: Maailma.net
Kuva: Guillaume Paumier / CC BY 2.0)

Katso myös

KYSY HOMOLTA vastaa helmikuun kysymykseen

Tässä kuussa Petteri pohtii sitä, miten netti-ihastus kannattaa tavata.


KYSY HOMOLTA vastaa joulukuun kysymykseen!

"Homotkin viihtyy intissä", kertoo Petteri joulukuun vastauksessaan.

Kysymys:
Minä luulen, että olen homo (tai olen siitä aika varma). Olen kuitenkin aina halunnut mennä armeijaan. Voiko sinne mennä, jos on homo?


KYSY HOMOLTA vastaa marraskuun kysymykseen!

"Pidemmän päälle kaapissa voi tulla vähän tylsää. Suosittelen nettiyhteyttä."

Hurmalehden suosittu Kysy homolta –palsta vastaa nuorten kysymyksiin. Tällä kertaa puhutaan kaapista ulos tulemisesta.


KYSY HOMOLTA vastaa lokakuun kysymykseen!

Petteri vastaa lokauun kysymykseen! Tällä kertaa huolestunut äiti haluaa tietää, miten mahdollinen lesbous tulee vaikuttamaan hänen tyttärensä elämään.
 


Siis mikä ihmeen YK?

Hurma tenttasi asiantuntijaa. Faktaa lyhyesti ja ytimekkäästi.