HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Vaikka läpi harmaan kiven


Vaikka läpi harmaan kiven

Pakistanilainen Sadaf Ilyas, 25, jatkaa sinnikästä taisteluaan naisten oikeuksien puolesta, vaikka on joutunut jättämään sen vuoksi taakseen kaiken.

Sadaf ei koskaan ajatellut, että päätyisi Suomeen. Täällä hän kuitenkin on – paikassa, jonka vastaanotto tuntui iholla kylmältä mutta rinnassa lämpimältä. Oma paikka vieraassa maassa on alkanut löytyä pikku hiljaa.

– Täällä koen, että voin vihdoin toteuttaa unelmani.

Sadaf saapui Suomeen neljä kuukautta sitten Venäjän kautta. Hän sai turvapaikan lähes välittömästi ja asuu toistaiseksi Hyvinkään vastaanottokeskuksessa. Lähtöä edeltävä elämä oli kuitenkin kaikkea muuta kuin helppoa.

Oman hengen uhalla

Tilanne omassa kotikylässä Pakistanissa oli vähitellen kehittynyt sellaiseksi, että lähteminen oli ainoa vaihtoehto. Nuorta naista vainottiin, koska hän uskalsi puuttua naisiin kohdistuviin vääryyksiin ja vaatia heille samoja oikeuksia kuin miehille.

– Kulttuurissani naisia kohdellaan kuin eläimiä. He kelpaavat vain seksiin ja ruoanlaittoon.

Sadaf ei suostunut sopeutumaan kotikylässä vallitsevaan arvomaailmaan. Hän oli ihmetellyt pienestä asti, miksi poikia suositaan ja miksi tytöt eivät saa samanlaista kohtelua. Kun kylään syntyi poika, sitä juhlittiin, mutta tytön syntyessä ihmiset surkuttelivat.

– Ihmiset eivät ymmärrä, että ilman naisia miehiä ei edes olisi olemassa! Naiset ovat aivan yhtä arvokas osa maailmaa. Heillä täytyy olla sama vapaus päättää elämästään kuin miehilläkin.

”En puolusta naisten oikeuksia, puolustan ihmisoikeuksia”

Sadaf halusi muuttaa naisia syrjiviä asenteita ja päätti kouluttautua sosiaalityöntekijäksi. Hän pääsi töihin kotiseudullaan toimivaan kansalaisjärjestöön, joka pyrkii edistämään tyttöjen kouluttautumista. Järjestö kohtasi kuitenkin jatkuvasti vaikeuksia ja sen työntekijöitä uhkailtiin.

– Olen valvonut monena yönä ja pelännyt. Ihmiset ajattelevat, että olen huono esimerkki muille tytöille, koska vaadin heille yhtäläisiä oikeuksia. Vastustajien viha on saanut minut jopa epäilemään itseäni. Teenkö varmasti oikein?

Avioliittojärjestelyt 12-vuotiaan tytön ja 22-vuotiaan miehen välillä olivat Sadafille viimeinen tikki. Hän vastusti liittoa avoimesti ja onnistui lopulta estämään sen. Tapauksen jälkeen Sadaf alkoi kuitenkin saamaan yhä enemmän uhkailuja, eikä hän kokenut olevansa enää turvassa.

– Olin naisena asettunut miesten sanaa vastaan, ja se on kulttuurissamme ehdottoman kiellettyä.

Sadaf joutui tekemään vaikean päätöksen. Hän hyvästeli perheensä, vanhemmat ja kaksi nuorempaa sisarusta. Siitä alkoi Sadafin pitkä matka Suomeen.

Uusi ystävä valaa uskoa tulevaan

Yöt vastaanottokeskuksessa tuntuivat aluksi pitkiltä. Sadaf alkoi jutella yövartijan kanssa, ja heistä tuli pian hyvät ystävät.

– Hänen ansiostaan uskallan taas puhua ja jatkaa työtäni. Hän on rohkaissut minua paljon ja vannottaa aina, että minun täytyy jatkaa niiden tyttöjen vuoksi, jotka kärsivät tälläkin hetkellä.

Suomessa Sadaf on tavannut naisten oikeuksien parissa työskenteleviä järjestöjä ja päättäjiä. Haaveissa on perustaa tytöille tarkoitettu koulu Pakistaniin.

– Aion jatkaa niin kauan, kunnes ihmisten asenteet naisia kohtaan muuttuvat. Aina löytyy ihmisiä, jotka kritisoivat, mutta niin kauan kun uskoo itseensä ja asiaansa, voi pystyä mihin vain!


 

Kuva_ Sadaf Ilyas

Teksti ja kuva: Elina Kostiainen

Katso myös

Lapsen oikeus koskemattomuuteen ja turvaan

Lasten sukuelimiin kajoaminen loukkaa itsemääräämisoikeutta, koskemattomuutta ja turvallisuutta. Tehtiin sitä sitten uskonnon, perinteen tai jonkin muun kuin lääketieteellisen syyn nimissä tytöille silpomisena, pojille uskonnon nimissä ympärileikkauksena tai intersukupuolisille lapsille ”korjatakseen” sukupuoli vastaamaan vain yhtä totuttua, on se aina lapsiin turhaa kajoamista.


Hyväksyykö Suomi ihmisoikeuksien polkemisen?

"Huolestuttavaa on myös se, että Euroopan unionilla ei ole työkaluja ihmisoikeuksia rikkovien maiden rajoittamiseen tai rikkomuksiin puuttumiseen." Iida Yliannala pohtii blogissa, miten voisimme puuttua yhteisten eurooppalaisten arvojen, kuten tasa-arvon ja ihmisoikeuksien alasajoon.


Miten ihmisestä tulee kauppatavara?

Perulainen Yandy, 15, haluaa työpaikan auttaakseen monilapsista, vähävaraista perhettään. Hän matkustaa Cuscon kaupunkiin etsimään töitä ja tapaa naisen, joka lupaa työpaikan ravintolassa. Ravintolatyön sijaan hän päätyy monen kaltaisensa tavoin seksityöläiseksi baariin Madre de Diosin kultakaivosalueelle.


Hurma ottaa kantaa ihmisoikeuksia rikkovaan translakiin!

Hurman mielestä kenenkään pidä joutua valitsemaan eri ihmisoikeuksien väliltä! Siksi Hurma vaatii, että Suomen translaista poistetaan lisääntymiskyvyttömyyttä käsittelevä kohta *.


Lakien pitäisi olla ihmisten puolella, ei rikkoa heitä.

"Olin viisitoista, kun tajusin, etten ikinä tulisi saamaan biologisia lapsia. Opin, että muuttaakseni juridisen sukupuoleni minun pitäisi olla steriloitu. Siinä hetkessä menetin tunteen siitä, että kehoni kuuluisi minulle."