HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Teiniäidistä seksuaalioikeuksien puolestapuhujaksi


Teiniäidistä seksuaalioikeuksien puolestapuhujaksi

Nigerialainen Blessing Digha on kouluttanut #Choice4Life kampanjan kautta nuoria seksuaalisen väkivallan kohtaamisesta, turvattomista aborteista ja seksuaalioikeuksista. Mikä on saanut hänet ryhtymään nuorten äänitorveksi?

1.Millaiset henkilökohtaiset kokemukset ovat motivoineet sinut mukaan vaikuttamistyöhön?

Tulin teini-ikäisenä raskaaksi, mutta kokemukseni olivat karuja. Nigeriassa terveyspalveluissa ei ole huomioitu nuorisoystävällisyyttä, ehkäisyn saatavuutta ja edullisuutta, tai ylipäätään turvattomien aborttien olemassaoloa. Kulttuurin ja asenteiden tuomat rajoitteet vaikuttavat seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja seksuaalioikeuksista puhumiseen.

2.Millä tavoin edistät turvallisia abortteja?

Teen vaikuttamistyötä ja lobbausta, jotta poliitikot muuttaisivat rajoittavia aborttilakeja maassani. Nigeriassa abortti on sallittu vain jos äidin henki on vaarassa. Kampanjoin verkossa ja muualla turvallisen ja turvattoman abortin eroista, sekä listaan turvallisia aborttipalveluita nuorten neuvontaa varten. Olen antanut ääneni maailmanlaajuisille kampanjoille ja koittanut omaksunut hyviä käytänteitä muista vastaavanlaisista hankkeista.

3.Miksi uskot, että nuorten mahdollisuus turvallisiin abortteihin on tärkeää globaalille kehitykselle?

Se on tärkeää uusien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Turvalliset abortit vähentävät äitiyskuolleisuutta ja teiniraskauksia, jotka taas johtavat muun muassa koulupudokkaisiin ja köyhyyskierteeseen. Mahdollisuus turvalliseen aborttiin myös lisää tasa-arvoa. Se voimaannuttaa nuoria tekemään valintoja – ei vahinkoja.

Haastattelu ja kuva: Ipas

Katso myös

Ansaitsemme rehellistä ja turvallista seksuaalikasvatusta!

Tällä viikolla vietetään Veckan Sex -teemaviikkoa, joka on Väestöliiton nuorisotyöryhmän järjestämä seksuaalikasvatusviikko. Konsepti on adoptoitu Suomeen muista Pohjoismaista. Veckan Sexin aikana olemme jo useana vuonna kiertäneet vetämässä seksuaalikasvatustuokioita peruskoululaisille. Me nuorisotyöryhmäläiset kampanjoimme Veckan Sexin aikana avoimen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioivan seksuaalikasvatuksen puolesta myös Väestöliiton somekanavissa. Veckan Sexin kunniaksi muistelemme pieleen menneitä seksuaalikasvatustuokioita, jotka inspiroivat meitä jakamaan kanssanuorille tietoa seksuaalisuudesta hieman monipuolisemmin: 
 


Seksuaalikasvatus on kokonaisvaltaista, mutta riittämätöntä

Heteronormatiivinen seksuaalikasvatus ei huomioi moninaisia seksinharrastamistapoja tai niiltä suojautumista.


Mr. Gay Finland 2019 haluaa yhdenvertaisuutta kouluihin

Mr. Gay Finlandiksi kruunattiin vastikään 23-vuotias kieltenopettajaopiskelija Konsta Nupponen. Hän haluaa edistää sateenkaarinuorten asemaa koulumaailmassa. 


Koulun seksuaalikasvatus, unohduitko viime vuosituhannelle?

On vuosi 2012. Istun yläkoulun terveystiedon tunnilla ja kuuntelen tylsistyneenä opettajan luennointia seksistä. Hän lausuu sanan ”penis” jokaisella kerralla erikoisesti venyttäen, ”pheeenis”, ja luokka hörähtää. Tahtoisin jo kotiin, sillä en koe oppivani tästä mitään hyödyllistä. Tunnen vahvasti, ettei tunti ole suunnattu minulle. Siellä puhutaan ainoastaan pheeeniksistä ja emättimistä, tytöistä ja pojista, kondomeista ja ensimmäisen kerran kivuista sekä siitä, kuinka tytön ei vain pidä hankkiutua raskaaksi nuorella iällä.


Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.