HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Tämän kylän homopoika


Tämän kylän homopoika tietää, että kaikki muuttuu paremmaksi

Hurmalehti tapasi bloggaaja Eino Nurmiston. Haastettelijana toimi Petteri Keränen.

Eino, kuinka päädyit bloggaamaan?

Päädyin bloggaamaan keväällä 2010, eli aika tarkkaan kuusi vuotta sitten. Mitään akuuttia hätää ei sinänsä ollut, mutta tuntui kuitenkin siltä, että tiettyjä asioita olisi hyvä jotenkin käsitellä. Samalla tajusin, että luultavasti aika moni muukin miettii samoja asioita itsensä kanssa ja kirjoittamisesta voisi siis olla hyötyä myös muille.

Mitään tavoitteita tai suunnitelmia blogia perustaessa ei siis ollut.

Tämän kylän homopoika -blogi on yksi Suomen suosituimmista blogeista. Mikä siitä tekee kiinnostavan niin monille ihmisille?

Omia tekemisiään on tietysti itse vaikea arvioida objektiivisesti, mutta palautteen perusteella sanoisin, että henkilökohtaisuus on blogissani se, mikä lukijoita kiinnostaa. Kirjoitan ehkä vähän liiankin vapautuneesti mitä mieleen juolahtaa, enkä kauheasti mieti, että millaisen kuvan tai brändin haluan itsestäni blogin kautta luoda.

Tiivistettynä ehkä siis vilpittömyys ja aitous.

Olet käsitellyt paljon blogissasi yhdenvertaisuutta esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain muodossa. Mitä tahdoit saavuttaa kun päätit julkisesti ottaa kantaa sen puolesta?

Tottakai tasa-arvoisen avioliittolain läpimeno ajaa sekä omaa että monien läheisteni asiaa, siinä mielessä puoltavan kannan ottamisessa ei ollut mitään päätettävää tai toisaalta mitään yllättävääkään. Ihan tavallisten ihmisten ja nimenomaan vähemmistöihin kuuluvien tavallisten ihmisten, kuten itseni, näkyminen kampanjassa oli  nähdäkseni tärkeää. On helppo vastustaa hyvinkin tökeröin sanakääntein asiaa, jota ei tunne ja joka ei omassa mielessä konkretisoidu kehenkään oikeaan ihmiseen. Eli taas lyhyesti: pyrin herättämään ihmisissä ajatuksia ja keskustelua, joka toivottavasti johtaa jonkinlaiseen muutokseen.

Minkälaista seksuaalikasvatusta sait nuorena? Olisiko siinä ollut jotain parannettavaa?

Nuoruudestani on toki aikaa jo jonkin verran, eli maailma on toivottavasti tässäkin suhteessa muuttunut jonkin verran parempaan suuntaan. Ala-asteelta muistan kiusallisen terveydenhoitajan tunnin, jossa katsottiin kammottavaa ja huomattavan vanhaa "miten lapsia tehdään"-piirrettyä. Yläasteelta tosin muistan hyvinkin freesin ja onnistuneen seksivalistustunnin, jota tosin pitikin nuori ja motivoitunut opettaja.

Mitä haluaisit sanoa nuorille jotka ehkä pohtivat identiteettiään, tai pelkäävät ympäristön reaktiota kaapista tulemiseen?

Tiedän kuinka kliseiseltä ja ärsyttävältä tämä kuulostaa, mutta ajan kanssa kaikki muuttuu paremmaksi ja helpommaksi. Joskus hyvinkin nopeasti. Ympäristön reaktiota kaapistatulon suhteen on luonnollista mutta usein turhaa pelätä. Toisaalta kaapistatulon kanssa ei tarvitse pitää kiirettä. Jos vaikuttaa siltä, ettei ympäristö ole kertomiselle suotuisa, kannattaa odottaa.


Kuka: Eino Nurmisto
Mitä: opiskelee kotimaista kirjallisuutta, valokuvaa ja bloggaa.
Missä: Turussa
Mistä tunnetaan: Tämän kylän homopoika -blogista.

Eino Nurmisto

Katso myös

Onko seksipositiivisuus aina positiivista?

 Tässä blogikirjoituksessa Emmi Rantanen tarttuu seksipositiivisuuden käsitteeseen kriittisestä näkökulmasta: mistä se on peräisin, miten se heijastaa aikamme sosiaalista maailmaa ja kuinka se muokkaa käsitystämme seksistä?


Ansaitsemme rehellistä ja turvallista seksuaalikasvatusta!

Tällä viikolla vietetään Veckan Sex -teemaviikkoa, joka on Väestöliiton nuorisotyöryhmän järjestämä seksuaalikasvatusviikko. Konsepti on adoptoitu Suomeen muista Pohjoismaista. Veckan Sexin aikana olemme jo useana vuonna kiertäneet vetämässä seksuaalikasvatustuokioita peruskoululaisille. Me nuorisotyöryhmäläiset kampanjoimme Veckan Sexin aikana avoimen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioivan seksuaalikasvatuksen puolesta myös Väestöliiton somekanavissa. Veckan Sexin kunniaksi muistelemme pieleen menneitä seksuaalikasvatustuokioita, jotka inspiroivat meitä jakamaan kanssanuorille tietoa seksuaalisuudesta hieman monipuolisemmin: 
 


Miss Gay Finland 2019: “Erilaisuus yhdistää meitä”

Vuoden 2019 Miss Gay Finland on Lotta Jäppinen, 28. Jäppinen haluaa rikkoa sateenkaari-ihmisyyteen, sukupuoleen, ulkonäköön ja mielenterveyteen liittyviä stereotypioita. 


Ei-toivottu raskaus paljasti seksuaalisen vapauteni rajat

Parisuhteen ulkopuolisesta seksistä voi tulla raskaaksi siinä missä parisuhdeseksistäkin. Abortin tekeminen tuntuu kuitenkin olevan sosiaalisesti hyväksyttävämpää, kun kuvioissa on pysyvä kumppani. Sinkun abortti on kuin ”huonon naisen” merkki, vaikka naisilla pitäisi olla oikeus vapaaseen seksielämään siinä missä miehilläkin. Se, että on tehnyt abortin, ei kerro ihmisestä mitään.


Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.