HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Tämän kylän homopoika


Tämän kylän homopoika tietää, että kaikki muuttuu paremmaksi

Hurmalehti tapasi bloggaaja Eino Nurmiston. Haastettelijana toimi Petteri Keränen.

Eino, kuinka päädyit bloggaamaan?

Päädyin bloggaamaan keväällä 2010, eli aika tarkkaan kuusi vuotta sitten. Mitään akuuttia hätää ei sinänsä ollut, mutta tuntui kuitenkin siltä, että tiettyjä asioita olisi hyvä jotenkin käsitellä. Samalla tajusin, että luultavasti aika moni muukin miettii samoja asioita itsensä kanssa ja kirjoittamisesta voisi siis olla hyötyä myös muille.

Mitään tavoitteita tai suunnitelmia blogia perustaessa ei siis ollut.

Tämän kylän homopoika -blogi on yksi Suomen suosituimmista blogeista. Mikä siitä tekee kiinnostavan niin monille ihmisille?

Omia tekemisiään on tietysti itse vaikea arvioida objektiivisesti, mutta palautteen perusteella sanoisin, että henkilökohtaisuus on blogissani se, mikä lukijoita kiinnostaa. Kirjoitan ehkä vähän liiankin vapautuneesti mitä mieleen juolahtaa, enkä kauheasti mieti, että millaisen kuvan tai brändin haluan itsestäni blogin kautta luoda.

Tiivistettynä ehkä siis vilpittömyys ja aitous.

Olet käsitellyt paljon blogissasi yhdenvertaisuutta esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain muodossa. Mitä tahdoit saavuttaa kun päätit julkisesti ottaa kantaa sen puolesta?

Tottakai tasa-arvoisen avioliittolain läpimeno ajaa sekä omaa että monien läheisteni asiaa, siinä mielessä puoltavan kannan ottamisessa ei ollut mitään päätettävää tai toisaalta mitään yllättävääkään. Ihan tavallisten ihmisten ja nimenomaan vähemmistöihin kuuluvien tavallisten ihmisten, kuten itseni, näkyminen kampanjassa oli  nähdäkseni tärkeää. On helppo vastustaa hyvinkin tökeröin sanakääntein asiaa, jota ei tunne ja joka ei omassa mielessä konkretisoidu kehenkään oikeaan ihmiseen. Eli taas lyhyesti: pyrin herättämään ihmisissä ajatuksia ja keskustelua, joka toivottavasti johtaa jonkinlaiseen muutokseen.

Minkälaista seksuaalikasvatusta sait nuorena? Olisiko siinä ollut jotain parannettavaa?

Nuoruudestani on toki aikaa jo jonkin verran, eli maailma on toivottavasti tässäkin suhteessa muuttunut jonkin verran parempaan suuntaan. Ala-asteelta muistan kiusallisen terveydenhoitajan tunnin, jossa katsottiin kammottavaa ja huomattavan vanhaa "miten lapsia tehdään"-piirrettyä. Yläasteelta tosin muistan hyvinkin freesin ja onnistuneen seksivalistustunnin, jota tosin pitikin nuori ja motivoitunut opettaja.

Mitä haluaisit sanoa nuorille jotka ehkä pohtivat identiteettiään, tai pelkäävät ympäristön reaktiota kaapista tulemiseen?

Tiedän kuinka kliseiseltä ja ärsyttävältä tämä kuulostaa, mutta ajan kanssa kaikki muuttuu paremmaksi ja helpommaksi. Joskus hyvinkin nopeasti. Ympäristön reaktiota kaapistatulon suhteen on luonnollista mutta usein turhaa pelätä. Toisaalta kaapistatulon kanssa ei tarvitse pitää kiirettä. Jos vaikuttaa siltä, ettei ympäristö ole kertomiselle suotuisa, kannattaa odottaa.


Kuka: Eino Nurmisto
Mitä: opiskelee kotimaista kirjallisuutta, valokuvaa ja bloggaa.
Missä: Turussa
Mistä tunnetaan: Tämän kylän homopoika -blogista.

Eino Nurmisto

Katso myös

Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.


Elokuvalla on valtava voima näyttää moninaisuutta

Väestöliitto ja Hurmalehti ovat menossa mukana Suomen elokuvatapahtumien ykkösessä, Rakkautta&Anarkiaa-festareilla. Kinopalatsissa 1.9. järjestetyssä pressitilaisuudessa myös kansanedustaja Jani Toivola kommentoi yhteistyössä syntynyttä Kenelle seksi kuuluu- teemaviikon ohjelmaa.


Kielletty rakkaus ja puuttuva rohkeus

Rakastuminen on usein ihanaa, pakahduttavaa ja kuumottavaa. Mutta joskus se voi myös olla piinallisen pistävää ja häiritsevää. Entä jos ei uskalla näyttää tunteitaan? Entä jos rakkaudenkohde onkin samaa sukupuolta? Tässä #MunTarinassa punnitaan mihin rohkeus riittää.


Niki de Saint Phalle

Jännitys tiivistyy...! Ja Hurman viikon seksimyönteinen taiteilija tittelin saa, ba dum tssss: Niki de Saint Phalle! 


Hurman toimittaja tapasi feministi Maryan Abdulkarimin

Maryan Abdulkarim on sanojensa mukaan musta feministi ja yleissäätäjä. Käyntikortissaan hän esittelee itsensä yhdenvertaisuuskonsultiksi.