HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Suojaikäraja – mitä se tarkoittaa?


Suojaikäraja – mitä se tarkoittaa?

Suojaikäraja on käsite, joka usein ymmärretään väärin – joskus ihan tarkoituksellisesti. Moni käsittää suojaikärajan estävän alle 16-vuotiaiden seksielämän kokonaan. Hurma selvitti, mistä suojaikärajassa on oikeasti kyse.

Väestöliiton lääkäri, Miila Halonen, tarkoittaako suojaikäraja, ettei alle 16-vuotias saa harrastaa seksiä?

Ei, sitä se ei tarkoita. Mikään ei estä kahta alle 16-vuotiasta harrastamasta seksiä keskenään, jos molemmat sitä haluavat, eikä seksiin liity painostamista, hyväksikäyttöä tai pakottamista. Yli ja alle 16-vuotiaat voivat myös harrastaa seksiä keskenään, jos ikäero ei ole montaa vuotta ja henkiseltä sekä ruumiilliselta kehitykseltään nuoret ovat samalla tasolla.


Mikä on suojaikärajan tarkoitus? Olla haitaksi ja häiriöksi nuorille?

Ei, vaan juuri päinvastoin. Lainlaatijat pyrkivät suojaikärajalla suojaamaan nuorta seksuaaliselta hyväksikäytöltä ja seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaamiselta. Siis, että nuori ei joutuisi tilanteeseen, jossa huomattavasti vanhempi toinen nuori tai aikuinen harrastaisi seksiä alle 16-vuotiaan kanssa.

Miten ikäraja voi suojata ketään hyväksikäytöltä?

Ikärajan tavoite on, että nuori päättäisi seksin harrastamisesta tasavertaisessa suhteessa kumppaninsa kanssa. Jos ikäero on suuri, kuten vaikka 15-vuotiaana ja 30-vuotiaan suhteessa, herää kyllä iso huoli, millaisin tarkoitusperin suhteessa ollaan ja voivatko molemmat tasavertaisesti vaikuttaa suhteen kulkuun ja siinä tapahtuviin asioihin. Aikuisen ja nuoret maailmat ovat monesti kuitenkin aika erilaiset ja he ovat psyykkisesti hyvin eri kehitysvaiheissa. Tarkoitus on siis lain avulla tukea nuoren seksuaalioikeuksien toteutumista.


Kieltääkö suojaikäraja seurustelunkin, vai ainoastaan seksin?

Seurustella saa, vaikka kumppaneista toinen olisi aikuinen ja toinen alle 16-vuotta. Mutta seksuaalisia tekoja, kuten suutelua, sukupuolielinten hyväilyä, suuseksiä tai yhdyntää ei saa kuulua seurustelusuhteeseen tällaisessa tilanteessa.

Näillä säännöksillä ei ole tarkoitus puuttua nuorten seurusteluun tai asettaa tarkkoja rajoja sille, mikä on oikea ikä aloittaa seurustelu tai seksielämä.


Mikä sitten on 18 vuoden suojaikäraja?

Se ikäraja varmistaa, että kaikki alaikäiset suojataan vanhempien, opettajien, valmentajien tai muiden auktoriteettien tekemiltä seksuaalisilta teoilta.

Eli opettaja ei saa harrastaa alle 18-vuotiaan oppilaan kanssa seksiä?

Juuri niin. Sellainen suhde nuoren kanssa ei olisi tasavertainen. Nuori saattaisi suostua seksiin pelkästä halusta miellyttää tai kokisi tekojen vastustamisen vaikeana, kun kyse olisi tutusta opettajajasta.


 

 


Teksti: Miila Halonen, Väestöliiton asiantuntijalääkäri, Kuva: Robert Nagy

Katso myös

Pommien keskellä lapsiäidiksi

Kukaan ei halua saada lasta keskellä konfliktia tai luonnonkatastrofia. Silti lapsia syntyy myös pommien pudotessa. Myös syyrialaisesta Haneenista tuli lapsiäiti.


Hurma ottaa kantaa lapsiavioliittoihin Suomessa ja maailmalla

Hurma ottaa kantaa lapsiavioliittoihin Suomessa ja maailmalla! Hurman toimitus vaatii Suomea muuttamaan avioliittolakia niin, että alle 18-vuotiaiden avioliittoja ei sallita missään yhteydessä. Hurman toimitus toivoo, että Suomi painottaisi lapsiavioliittojen ehkäisyä myös kehitysyhteistyössään. Lue miksi:


YK:n ihmisoikeuskomitea tuomitsee Irlannin aborttilait julmiksi ja epäinhimillisiksi

Ensimmäistä kertaa yksittäisen henkilön valitus saa Kansainvälisen ihmisoikeustuomioistuimen tai komitean tunnustamaan, että aborttien kriminalisointi loukkaa naisten ihmisoikeuksia.


Hurma onnittelee Kolumbiaa tasa-arvoisen avioliittolain johdosta!

Kolumbiassa maan korkein tuomioistuin on hyväksynyt samaa sukupuolta olevien avioliitot.


Onko tämä mielestäsi sopimatonta sisältöä? Katso video, jonka levittäminen kiellettiin Keniassa

Keniassa tehtiin historiaa, kun ryhmä nuoria artisteja julkaisi maan ensimmäisen homojen oikeuksia ajavan musiikkivideon. Video ehti olla levityksessä vain muutaman päivän, kunnes Kenian elokuvatarkastamo kiirehti tuomitsemaan sen maan perustuslain vastaiseksi. Mitä mieltä sinä olet?