HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Sukupuoliroolit voivat ahdistaa


Vilma Alina: Sukupuoliroolit voivat ahdistaa

Ei voi ikinä tietää, mitä yhden videon laittamineen Youtubeen voi saada aikaan. Vilma Alinalle se avasi musiikkiuran ja poiki levytyssopimuksen. Netti voi kuitenkin myös altistaa arvostelulle ja ikäville kommenteille.

Vilma Alina ei ollut päättänyt pienenä, että hänestä tulee laulaja.

– Mua kiinnosti silloin pianonsoitto. Vasta yläasteen jälkeen aloin kokeilla laulamista, Vilma kertoo.

Vilma latasi tammikuussa 2013 itsestään videon Youtubeen, jossa lauloi sekoitusta Anssi Kelan ja Robinin biiseistä. Anssi Kela innostui videosta niin paljon, että jakoi sen omalla Facebook

-sivuillaan. Sitä kautta video päätyi musiikkialan ihmisten silmiin ja lopulta Vilma sai levytyssopimuksen.  Monelle vastaavanlainen tilaisuus saattaa kuulostaa sadulta. Vilmalle se ei kuitenkaan sitä ollut – hän päätyi soittamaan koskettimia Robinin keikkabändiin ja viimeistelemään esikoislevyään.

Musiikilla kerrotaan tarinoita

Vilman ensimmäinen hitti Hullut asuu Kallios soljui radioaalloille loppuvuodesta 2014. Sitä seurasi sinkkulohkaisut Ota mut niin ja Tulevaisuuden lupauksii. Parasta biisien kirjoittamisessa on Vilman mukaan tarinoiden kertominen.

– Mä en kirjoita biisejä suoraan omasta elämästä. Ehkä se johtuu siitä, että olen vielä niin nuori, 22-vuotias laulaja kertoo.

Vilma käyttää kuitenkin omia tunteitaan pohjana lauluissaan ja värittää niillä lyriikoitaan. Hänestä on aina jännittävää, miten erilaisia ihmisten tulkinnat voivat samastakin biisistä olla.

– Mun suurimpia haaveita on tehdä musiikista itselleni sellainen ura, että voin elättää sillä itseni, Vilma sanoo.

Verkossa on helppo olla julma

Vaikka Vilma ponnahti julkisuuteen netin avulla, hän haluaisi ihmisten suhtautuvan sosiaalisiin medioihin järkevästi. Netistä voi löytää vertaistukea ja samanhenkisiä ihmisiä, mutta toisaalta käytöstavat tuntuvat joskus unohtuvan.

– Mua huolestuttaa se, että nuoret tuntuvat kääntyvän toisiaan vastaan verkossa. Toisia saatetaan haukkua rumaksi esimerkiksi Instagramissa omalla nimellä. Viattomankin selfien kommenteissa saatetaan arvostella tissejä tai peppuja ja esittää vihjailuja. Ikävä kommentti voi jäädä mieleen kymmeneksikin vuodeksi eteenpäin.

Mikseivät pojatkin saisi leikkiä nukeilla?

Vilman mielestä sukupuoliroolit voivat olla pahimmillaan ahdistavia ja rajoittavia.

– Feminismi on monelle punainen vaate ja asiallisistakin kommenteista voi nousta kauhea paskamyrsky. Se on aika surullista. Miehiin ja poikiin kohdistetaan hirveitä paineita siitä, kuinka paljon he saavat näyttää tunteitaan ja millaisista asioista he saavat olla kiinnostuneita. Musta on myös tyhmää, että päiväkodeissa nukeilla leikkivältä pojalta saatetaan ottaa nuket pois.

Vilma toivoisi kaikkien nuorten pysyvän omana itsenään paineista huolimatta.

– Mä neuvoisin viettämään aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka oikeasti hyväksyy sut. On turha kiristää itseään johonkin turhaan lokeroon vaikka luokkakaverit sanoisivat mitä tahansa. Oikeat ystävät auttavat jaksamaan vaikka tulisi epäilyksien hetkiä oman identiteettinsä kanssa. Ilkeydetkin kestää hyvässä seurassa.


Kuka: Vilma Alina, 22v.
Mitä: Laulaja ja lauluntekijä.
Missä: Asuu Kalliossa, Helsingissä.
Miten: Valmistunut Sibelius-lukiosta vuonna 2012. Opiskelee nykyään Helsingin Pop & Jazz -konservatoriossa. Sai levytyssopimuksen vuonna 2013 lataamansa Youtube -videon ansiosta. Soittaa koskettimia Robinin keikkabändissä.
Biisejä: Hullut asuu Kallios, Ota mut niin, Tulevaisuuden Lupauksii
Esikoislevy: Ilmestyy helmikuussa 2016


Lempiväri: Turkoosi (sellainen Kreikan meren värinen)
Kolme suurinta musiikillista idolia: Kate Bush, J. Karjalainen ja Massive Attack.
Lempiruoka: Jätski. Jos pitää valita, aito pistaasijäätelö on kaikista parasta.
Lempijuoma: Tuorepuristettu appelsiinimehu.
Miten kuvailee itseään? Olen määrätietoinen ja teen paljon töitä, jos haluan saavuttaa jotain. Joskus saatan olla itsekriittinen perfektionisti, mutta pyrin olemaan aurinkoinen.
Yksi asia, jonka ottaisi mukaan autiolle saarelle?  Jonkun käytännöllisen jutun. Viidakkoveitsen, sillä vois tehdä kaikenlaista. Tai linkkarin.
Unelmien matkustuskohde: Tällä hetkellä kiinnostaisi Tokio.
Halusitko aina laulaa suomeksi? Aika lailla. Pystyn parhaiten ilmaisemaan itseäni suomeksi.
Laulatko suihkussa? Välillä.


vilmaalina.fi


Kirjoittaja Pia-Leena Heikkilä on 24-vuotias Helsinkiläinen yliopisto-opiskelija ja freelancer-toimittaja. Vilma Alinan kuvasi Sara Lehtomaa.


Laulaja Vilma Alina

Teksti Pia-Leena Heikkilä, Kuva: Sara Lehtomaa.

Katso myös

Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.


Elokuvalla on valtava voima näyttää moninaisuutta

Väestöliitto ja Hurmalehti ovat menossa mukana Suomen elokuvatapahtumien ykkösessä, Rakkautta&Anarkiaa-festareilla. Kinopalatsissa 1.9. järjestetyssä pressitilaisuudessa myös kansanedustaja Jani Toivola kommentoi yhteistyössä syntynyttä Kenelle seksi kuuluu- teemaviikon ohjelmaa.


Kielletty rakkaus ja puuttuva rohkeus

Rakastuminen on usein ihanaa, pakahduttavaa ja kuumottavaa. Mutta joskus se voi myös olla piinallisen pistävää ja häiritsevää. Entä jos ei uskalla näyttää tunteitaan? Entä jos rakkaudenkohde onkin samaa sukupuolta? Tässä #MunTarinassa punnitaan mihin rohkeus riittää.


Hurman toimittaja tapasi feministi Maryan Abdulkarimin

Maryan Abdulkarim on sanojensa mukaan musta feministi ja yleissäätäjä. Käyntikortissaan hän esittelee itsensä yhdenvertaisuuskonsultiksi.


5 faktaa pojista ja kehonkuvasta

Usein puhutaan siitä, miten media vaikuttaa tyttöjen ja naisten kehonkuvaan. Pojat ja miehetkään eivät ole ulkopuolisille ihanteille immuuneja. Miten media muokkaa poikien käsityksiä unelma vartalosta?