HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Sirkusfriikkien aika on ohi


Sirkusfriikkien aika on ohi

Väestöliiton ja Rakkautta&Anarkiaa-elokuvafestivaalin yhdessä työstämä Kenelle seksi kuuluu?-teemaviikko huipentui 23.9. Savoy-teatterissa pidettyyn seminaariin. Hurman oma toimittaja Pia-Leena Heikkilä kokosi yhteen päivän viiltävimmät kiteytykset.

”Joskus yksikin kuva voi riittää voimavaraksi”, sanoo kansanedustaja Jani Toivola.

-Unelmoin 13-vuotiaasta asti, että saisin joskus huolehtia omasta perheestä. Homomiehenä ajattelin, että se ei olisi minulle koskaan mahdollista. Mutta sitten 20-vuotiaana asuin New Yorkissa ja työskentelin ravintolassa, jossa näin miespariskunnan syömässä bolivialaisen adoptiotyttärensä kanssa. Se oli pysäyttävä hetki. Keltä tahansa voi pudota mieletön taakka, kun näkee itselleen tunnistettavia kuvastoja, kansanedustaja Jani Toivola sanoo.

Toivola piti seminaarin avauspuheenvuoron ja korosti teemaviikon tärkeyttä.

-Jokaisella on oma tarina, joka ansaitsee äänen. Monilla vaimennetuista ryhmistä on vimma viedä asioita parempaan suuntaan, Toivola summaa.

”Ihmisestä ei tule hetero siksi, että hänestä tehdään laiton”

-Kaksi yleisintä 15-19 -vuotiaiden tyttöjen kuolinsyytä maailmassa ovat itsemurhat ja synnytykset. Maailmassa on 77 maata, jossa homous on rikos ja seitsemässä maassa siitä voi saada kuolemanrangaistuksen. Ihmisestä ei tule hetero siksi, että hänestä tehdään laiton. Seksuaalioikeudet ovat myös ihmisoikeuksia, sanoo Elina Korhonen Väestöliitolta.

Sirkusfriikit rinnakkaistodellisuudesta

Lisäksi tilaisuudessa mikkiin tarttuivat Hurman toimitukseen kuuluvat Ulriika Hyry, Jaana Tiiri, Sakris Kupila ja Aziza Hossaini. Puheenvuoroja pidettiin niin nuorten, vammaisten, transihmisten kuin maahanmuuttajienkin näkökulmasta. Alla puheenvuorojen parhaita paloja.

-Mä haluan omalta osaltani olla tekemässä maailmasta edes hitusen parempaa paikkaa. Tasa-arvo ja seksuaalioikeudet eivät ole itsestäänselvyys. Ei edes täällä Suomessa, vaikka hallitusohjelmassa todetaankin että sukupuolten tasa-arvo on jo saavutettu, lataa Ulriika Hyry puheessaan nuorten seksuaalioikeuksista.

-Olen miettinyt paljon sitä, miten vammaisista puhutaan. Meitä hoidetaan, pestään, sijoitetaan, itsetyydytetään, eristetään. Meistä tulee objekteja, joille luodaan rinnakkaistodellisuus - siellä voimme mukavasti sitten elellä. Tällaisesta ulossulkemisesta pitää päästä pois, sanoo Jaana Tiiri.

-Kuuluuko seksi minulle transihmisenä? Kuuluuko minun seksielämäni niille lukemattomille ihmisille ympärilläni, jotka utelevat tietoa kehostani ja seksuaalisuudestani? En ole entisaikojen sirkusfriikki, jota tullaan katselemaan ja josta mietitään, että mitenköhän tuo oikein toimii. En ole seksin ilmentymä, infopankki tai kävelevät genitaalit. Minun seksuaalisuus on minun – niin myös yksityisyyteni, Sakris Kupila sanoo.

-Monet maahanmuuttajat eivät ole koskaan kuulleetkaan seksuaalioikeuksista; he saattavat olla täysin luku- ja kirjoitustaidottomia. Itse en 12-vuotiaana Suomeen tullessani edes tiennyt, mitä ovat ihmisoikeudet. Olen sitä mieltä, että seksuaalioikeudet tulisivat olla osa kotouttamisohjelmaa. Seksuaalioikeudet kuuluvat kaikille, myös niille, jotka eivät osaa niitä vaatia, tiivistää Aziza Hossaini.

 

 

Ulriika Hyryn mukaan oikeus tietoon ja oikeus vaikuttaa ovat riippuvaisia toisistaan: jotta nuoret voivat vaikuttaa asioihin, on heillä oltava myös tietoa.


Teksti: Pia-Leena Heikkilä, Noston kuva: Andre Vicentini

Katso myös

Seksuaalioikeuksien 101: oikeus vaikuttaa ja yksityisyyteen

On vuorossa Seksuaalioikeuksien 101 -sarjan kolmas ja viimeinen osa. Aiemmat osat voit lukea täältä ja täältä . Tänään vuorossa on oikeus vaikuttaa ja oikeus yksityisyyteen.


Seksuaalioikeuksien 101: oikeus nauttia ja näkyä

HURMA-lehden uuden tulemisen kunniaksi on aika palauttaa mieleen, mitkä ovat ne seitsemän seksuaalioikeutta, joita HURMA käsittelee. Oikeudet löydät HURMAn etusivulta ja kuvia klikkaamalla pääset tarkastelemaan monenlaista sisältöä eri oikeuksiin liittyen. Lähikuukausina ilmestyy kolmiosainen sarja Seksuaalioikeuksien 101, jossa käydään läpi kaikki seitsemän seksuaalioikeutta tarkemmin. Tämä on ensimmäinen osa, jossa käsitellään oikeus nauttia ja oikeus näkyä.


Maailmanpankki sai neuvonanantajan homo- ja transkysymyksiin

Hurma onnittelee! Maailmanpankki on nimittänyt historiansa ensimmäisen neuvonantajan, jonka erikoisalana ovat seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvät kysymykset. Tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (hlbti) huomioimista pankin työssä.


10-vuotiaat tytöt muuttavat maailman. Lue miten ja miksi.

YK:n väestörahaston uusin raportti tilattavissa nyt!


KYSY HOMOLTA vastaa lokakuun kysymykseen!

Petteri vastaa lokauun kysymykseen! Tällä kertaa huolestunut äiti haluaa tietää, miten mahdollinen lesbous tulee vaikuttamaan hänen tyttärensä elämään.