HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Sirkusfriikkien aika on ohi


Sirkusfriikkien aika on ohi

Väestöliiton ja Rakkautta&Anarkiaa-elokuvafestivaalin yhdessä työstämä Kenelle seksi kuuluu?-teemaviikko huipentui 23.9. Savoy-teatterissa pidettyyn seminaariin. Hurman oma toimittaja Pia-Leena Heikkilä kokosi yhteen päivän viiltävimmät kiteytykset.

”Joskus yksikin kuva voi riittää voimavaraksi”, sanoo kansanedustaja Jani Toivola.

-Unelmoin 13-vuotiaasta asti, että saisin joskus huolehtia omasta perheestä. Homomiehenä ajattelin, että se ei olisi minulle koskaan mahdollista. Mutta sitten 20-vuotiaana asuin New Yorkissa ja työskentelin ravintolassa, jossa näin miespariskunnan syömässä bolivialaisen adoptiotyttärensä kanssa. Se oli pysäyttävä hetki. Keltä tahansa voi pudota mieletön taakka, kun näkee itselleen tunnistettavia kuvastoja, kansanedustaja Jani Toivola sanoo.

Toivola piti seminaarin avauspuheenvuoron ja korosti teemaviikon tärkeyttä.

-Jokaisella on oma tarina, joka ansaitsee äänen. Monilla vaimennetuista ryhmistä on vimma viedä asioita parempaan suuntaan, Toivola summaa.

”Ihmisestä ei tule hetero siksi, että hänestä tehdään laiton”

-Kaksi yleisintä 15-19 -vuotiaiden tyttöjen kuolinsyytä maailmassa ovat itsemurhat ja synnytykset. Maailmassa on 77 maata, jossa homous on rikos ja seitsemässä maassa siitä voi saada kuolemanrangaistuksen. Ihmisestä ei tule hetero siksi, että hänestä tehdään laiton. Seksuaalioikeudet ovat myös ihmisoikeuksia, sanoo Elina Korhonen Väestöliitolta.

Sirkusfriikit rinnakkaistodellisuudesta

Lisäksi tilaisuudessa mikkiin tarttuivat Hurman toimitukseen kuuluvat Ulriika Hyry, Jaana Tiiri, Sakris Kupila ja Aziza Hossaini. Puheenvuoroja pidettiin niin nuorten, vammaisten, transihmisten kuin maahanmuuttajienkin näkökulmasta. Alla puheenvuorojen parhaita paloja.

-Mä haluan omalta osaltani olla tekemässä maailmasta edes hitusen parempaa paikkaa. Tasa-arvo ja seksuaalioikeudet eivät ole itsestäänselvyys. Ei edes täällä Suomessa, vaikka hallitusohjelmassa todetaankin että sukupuolten tasa-arvo on jo saavutettu, lataa Ulriika Hyry puheessaan nuorten seksuaalioikeuksista.

-Olen miettinyt paljon sitä, miten vammaisista puhutaan. Meitä hoidetaan, pestään, sijoitetaan, itsetyydytetään, eristetään. Meistä tulee objekteja, joille luodaan rinnakkaistodellisuus - siellä voimme mukavasti sitten elellä. Tällaisesta ulossulkemisesta pitää päästä pois, sanoo Jaana Tiiri.

-Kuuluuko seksi minulle transihmisenä? Kuuluuko minun seksielämäni niille lukemattomille ihmisille ympärilläni, jotka utelevat tietoa kehostani ja seksuaalisuudestani? En ole entisaikojen sirkusfriikki, jota tullaan katselemaan ja josta mietitään, että mitenköhän tuo oikein toimii. En ole seksin ilmentymä, infopankki tai kävelevät genitaalit. Minun seksuaalisuus on minun – niin myös yksityisyyteni, Sakris Kupila sanoo.

-Monet maahanmuuttajat eivät ole koskaan kuulleetkaan seksuaalioikeuksista; he saattavat olla täysin luku- ja kirjoitustaidottomia. Itse en 12-vuotiaana Suomeen tullessani edes tiennyt, mitä ovat ihmisoikeudet. Olen sitä mieltä, että seksuaalioikeudet tulisivat olla osa kotouttamisohjelmaa. Seksuaalioikeudet kuuluvat kaikille, myös niille, jotka eivät osaa niitä vaatia, tiivistää Aziza Hossaini.

 

 

Ulriika Hyryn mukaan oikeus tietoon ja oikeus vaikuttaa ovat riippuvaisia toisistaan: jotta nuoret voivat vaikuttaa asioihin, on heillä oltava myös tietoa.


Teksti: Pia-Leena Heikkilä, Noston kuva: Andre Vicentini

Katso myös

Hurman uudet tuulet

Hurmassa puhaltaa nyt uudet tuulet, nimittäin päätoimittajan on aika vaihtua! Uusi vuosi startataan uuden päätoimittajan mietteillä seksuaalioikeuksista ja niiden toteutumisesta. 


Onko seksipositiivisuus aina positiivista?

 Tässä blogikirjoituksessa Emmi Rantanen tarttuu seksipositiivisuuden käsitteeseen kriittisestä näkökulmasta: mistä se on peräisin, miten se heijastaa aikamme sosiaalista maailmaa ja kuinka se muokkaa käsitystämme seksistä?


Hyväksyykö Suomi ihmisoikeuksien polkemisen?

"Huolestuttavaa on myös se, että Euroopan unionilla ei ole työkaluja ihmisoikeuksia rikkovien maiden rajoittamiseen tai rikkomuksiin puuttumiseen." Iida Yliannala pohtii blogissa, miten voisimme puuttua yhteisten eurooppalaisten arvojen, kuten tasa-arvon ja ihmisoikeuksien alasajoon.


Minulla on ollut useita ekoja kertoja – eli siis uusia kertoja

Miksi ajattelemme usein, että eka kerta on erityinen pelkästään naisoletetuille ja että se tapahtuu vain kerran elämässä?


Miss Gay Finland 2019: “Erilaisuus yhdistää meitä”

Vuoden 2019 Miss Gay Finland on Lotta Jäppinen, 28. Jäppinen haluaa rikkoa sateenkaari-ihmisyyteen, sukupuoleen, ulkonäköön ja mielenterveyteen liittyviä stereotypioita.