HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Seksuaalioikeuksien 101: oikeus vaikuttaa ja yksityisyyteen


Seksuaalioikeuksien 101: oikeus vaikuttaa ja yksityisyyteen

On vuorossa Seksuaalioikeuksien 101 -sarjan kolmas ja viimeinen osa. Aiemmat osat voit lukea täältä ja täältä . Tänään vuorossa on oikeus vaikuttaa ja oikeus yksityisyyteen.

Oikeus vaikuttaa

Oikeus vaikuttaa tarkoittaa, että pystyt tosiasiallisesti vaikuttamaan seksuaaliterveyttäsi koskeviin päätöksin ja seksuaalioikeuksien toteutumiseen yleisemmin yhteiskunnan eri tasoilla. Oikeus puolustaa seksuaalioikeuksiaan tulee taata laissa. Valitettavasti tämän oikeuden toteutuminen voi joskus olla harmillisen mutkikasta tai puutteellista myös Suomessa, jonka usein ajatellaan olevan “mallimaa” monessa suhteessa eikä vähiten kun on kyse seksuaalioikeuksista ja tasa-arvosta.

Mitä oikeus vaikuttaa tarkoittaa käytännössä?

Oikeus vaikuttaa takaa, että muut eivät voi tehdä seksuaalioikeuksiesi toteutumista koskevia päätöksiä puolestasi. Muiden tekemiä päätöksiä voivat olla esimerkiksi sukuelinten silpominen, aborttioikeuden rajaaminen tai arbotin kieltäminen, sukupuolen korjaamisen yhteydessä vaadittava lisääntymiskyvyttömyys tai vastaavasti vaikeudet saada leikkaus- ja hormonihoitoja, jos on saanut diagnoosin muunsukupuolisuudesta. Siinä missä sukupuoltaan korjaavilta vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyttä, voi sterilisaatiota muuten anovilla olla vaikeuksia saada lähetettä. Sikäli kun muiden tekemät päätökset loukkaavat seksuaalioikeuksiasi, on sinulla oikeus vaikuttaa esimerkiksi kansalaisvaikuttamisen kautta.

B.C. Lorio / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Oikeus yksityisyyteen

Oikeus perhe- ja yksityiselämään on laaja-alainen ihmisoikeus, joka käsittää muun muassa kirje- ja puhelinsalaisuuden, kunnian suojan, tietosuojan ja oikeuden seksuaaliseen identiteettiin. (Suora lainaus Ihmisoikeudet.net) Oikeus yksityisyyteen on siis ihmisoikeus, jolla on oma, tarkempi merkityksensä seksuaalioikeutena. Oikeus yksityisyyteen takaa luottamuksellisen terveydenhuollon ja mahdollisuuden päättää, mitä haluat kertoa seksuaalisuudestasi. Oikeus yksityisyyteen liittyy myös esimerkiksi mahdollisuuteen nauttia toiveitasi vastaavasti seksielämästä.

Mitä oikeus yksityisyyteen tarkoittaa käytännössä?

Nuoret saattavat joskus tarvita seksuaaliterveyspalveluihin huoltajan suostumuksen. Silloin oikeus yksityisyyteen ei toteudu. Myös esimerkiksi oman huoneen tai sen oven puuttuminen tai ovesta ilman lupaa kulkeminen saattaa loukata oikeutta yksityisyyteen. Tämä voi olla ongelmana etenkin laitoksissa.

Sinulla on oikeus päättää, mitä kerrot seksuaalisuudestasi ja/tai seksielämästäsi. Joskus etenkin julkisuuden henkilöiden seksuaalisuudesta ollaan kiinnostuneita ja heiltä saatetaan jatkuvasti kysyä aiheesta. Suuri yleisö saattaa olla kiinnostunut, mutta muilla ei kuitenkaan ole oikeutta saada tietää jonkun seksuaalisuudesta sellaista, mitä toinen ei halua kertoa. Esimerkiksi sateenkaarevilla ei ole velvollisuutta kertoa sukupuoli-identiteetistään tai seksuaalisesta suuntautumisestaan. Ethän myöskään kerro toisten sukupuoleen, seksuaalisuuteen tai seksielämään liittyviä, yksityisiä asioita muille tai esimerkiksi pakota ketään kaapista ulos.
 

Teksti: Vilja Luomala

 

HURMAn löydät Instagramista (https://www.instagram.com/hurmalehti.fi/) ja Twitteristä (https://twitter.com/hurmalehti_fi).

 

Katso myös

Seksuaalioikeuksien 101: oikeus suojeluun, terveyteen ja tietoon

Seksuaalioikeuksien 101 -sarjassa on edetty toiseen osaan, jossa käsitellään oikeus suojeluun, terveyteen ja tietoon. Nämä oikeudet ovat ehkä perustavanlaatuisimpia seksuaalioikeuksia, jotka liittyvät läheisesti turvallisuuteemme ja hyvinvointiimme. Ensimmäisen osaan, jossa käsiteltiin oikeus nauttia ja näkyä, pääset tästä.


Seksuaalioikeuksien 101: oikeus nauttia ja näkyä

HURMA-lehden uuden tulemisen kunniaksi on aika palauttaa mieleen, mitkä ovat ne seitsemän seksuaalioikeutta, joita HURMA käsittelee. Oikeudet löydät HURMAn etusivulta ja kuvia klikkaamalla pääset tarkastelemaan monenlaista sisältöä eri oikeuksiin liittyen. Lähikuukausina ilmestyy kolmiosainen sarja Seksuaalioikeuksien 101, jossa käydään läpi kaikki seitsemän seksuaalioikeutta tarkemmin. Tämä on ensimmäinen osa, jossa käsitellään oikeus nauttia ja oikeus näkyä.


10-vuotiaat tytöt muuttavat maailman. Lue miten ja miksi.

YK:n väestörahaston uusin raportti tilattavissa nyt!


KYSY HOMOLTA vastaa lokakuun kysymykseen!

Petteri vastaa lokauun kysymykseen! Tällä kertaa huolestunut äiti haluaa tietää, miten mahdollinen lesbous tulee vaikuttamaan hänen tyttärensä elämään.
 


Abortti on ihmisoikeus

Tänään vaaditaan kaikille naisille oikeutta turvalliseen aborttiin!

Vuosittain kymmenet tuhannet naiset vammautuvat ja kuolevat jouduttuaan turvautumaan vaaralliseen aborttiin. Tämä uhkaa tyttöjen ja naisten terveyttä ja rikkoo  heidän ihmisoikeuksiaan.