HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Seksuaalioikeuksien 101: oikeus nauttia ja näkyä


Seksuaalioikeuksien 101: oikeus nauttia ja näkyä

HURMA-lehden uuden tulemisen kunniaksi on aika palauttaa mieleen, mitkä ovat ne seitsemän seksuaalioikeutta, joita HURMA käsittelee. Oikeudet löydät HURMAn etusivulta ja kuvia klikkaamalla pääset tarkastelemaan monenlaista sisältöä eri oikeuksiin liittyen. Lähikuukausina ilmestyy kolmiosainen sarja Seksuaalioikeuksien 101, jossa käydään läpi kaikki seitsemän seksuaalioikeutta tarkemmin. Tämä on ensimmäinen osa, jossa käsitellään oikeus nauttia ja oikeus näkyä.

Alkuun sananen seksuaalioikeuksista: seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia, jotka liittyvät seksuaalisuuteen. Kuten kaikki ihmisoikeudet, seksuaalioikeudetkin ovat yleismaailmallisia. Se tarkoittaa sitä, että kaikilla maailman ihmisillä on samat seksuaalioikeudet riippumatta esimerkiksi asuinpaikasta, seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta, vammaisuudesta tai muusta seikasta. Sinulla on oikeus edesauttaa ja vaatia omien ja muiden ihmisten seksuaalioikeuksien toteutumista. Seksuaalioikeuksien toteutuminen parantaa tasa-arvoa yleisemmin. Lue lisää seksuaalioikeuksista täältä.

Oikeuksien kääntöpuoli on velvollisuudet. Varmistathan, että kunnioitat kumppanisi ja muidenkin ihmisten oikeuksia.

Oikeus nauttia

Oikeus nauttia on vallankumouksellinen seksuaalioikeus. Sinulla on oikeus nauttia omasta kehostasi ja seksuaalisuudestasi omalla tavallasi sekä päättää omasta seksuaalielämästäsi. Saat osoittaa halukkuutta ja toisaalta haluttomuutta missä tahansa vaiheessa seksuaalista kanssakäymistä. (Seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta puhutaan lisää juttusarjan toisessa osassa, kun käsitellään oikeus suojeluun.)

Oikeus nauttia antaa siis oikeuden tyydyttävään seksielämään, kuitenkin niin, että se ei vahingoita ketään muuta. Kukaan ei saa painostaa tai pakottaa sinua seksiin. Seksi ei myöskään saa olla ahdistavaa tai pelottavaa. Muista, että oikeuksien kääntöpuoli on aina velvollisuudet - sinulla on velvollisuus varmistaa, että kohtelet kumppaniasi oikein!

Mitä oikeus nauttia tarkoittaa käytännössä?

Oikeus nauttia koskee esimerkiksi sooloseksiä. Itsetyydyttämisellä on perinteisesti negatiivinen kaiku ja pahimmillaan se on jopa tabu. Masturbointi on kivaa ja luonnollista, ja sen tarkoitus on saada aikaa mielihyvää. Sooloseksillä ei ole todettu olevan mitään haittavaikutuksia, joten vanhanaikaisia varoituspuheita sen vaaroista ei ole syytä kuunnella. Sooloseksiä ei tarvitse hävetä!

Saat nauttia kehostasi myös muuten kuin itsetyydytyksen merkeissä. On todellakin okei rakastaa omaa kehoaan sen puutteista huolimatta. On okei myös olla rakastamatta omaa kehoaan.

Tärkeintä on, että suhteesi kehoosi ei vaivaa jatkuvasti. Saat tykätä siitä, miltä näytät - myös siinä tapauksessa, ettet muistuta ulkonäöltäsi median kuvastossa useimmiten näkyviä ihmisiä.

Kuva: roga muffin / Flickr (CC BY-ND 2.0)

Oikeus näkyä

Sinulla on oikeus näkyä ja olla oma itsesi. Saat ilmaista omaa seksuaalisuuttasi tai seksuaalista suuntautumistasi esimerkiksi pukeutumisella tai käytökselläsi. Seksuaalisuus, seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli tai sukupuolettomuus ovat identiteettikysymyksiä ja siksi vapaus ilmaista niitä oikeaksi kokemallasi tavalla on tärkeä. Muuten voi tuntua siltä, että joudut piilottamaan merkittävän osan itsestäsi. Se on kuluttavaa ja vahingollista.

Mitä oikeus näkyä tarkoittaa käytännössä?

Vaatevalintoihin saatetaan liittää arvioita ihmisten, usein tyttöjen, seksielämästä. Lyhyet hameet tai tiukat vaatteet voivat kirvoittaa alentavia kommentteja muilta. Sinulla on kuitenkin oikeus pukeutua niin kuin haluat, eikä kenelläkään muulla ole oikeutta kommentoida sitä tai esimerkiksi kaltoinkohdella sinua sen vuoksi.

Saat myös kertoa seksuaalisuudestasi, mitä haluat. Myöhemmin käsitellään oikeus yksityisyyteen eli oikeus olla kertomatta seksuaalisuudesta ja/tai seksielämästäsi, mutta oikeus näkyä takaa kolikon kääntöpuolen: voit olla avoin seksuaalisuudestasi, jos niin haluat. Saat kertoa kokemuksistasi, sillä seksistä ja seksuaalisuudesta puhumisessa ei ole mitään pahaa.

Joskus etenkin sateenkaarevien ihmisten annetaan ymmärtää, ettei heidän ole suotavaa tuoda esille sateenkaarevuuttaan. Osittain se liittyy yhteiskunnassa vallitsevaan heteronormiin: kaikkien oletetaan olevan heteroita (ja cissukupuolisia), kunnes muuta tulee ilmi. Sateenkaarevuus ei juurikaan näy mediassa (kuten elokuvissa) tai esimerkiksi oppimateriaaleissa, mikä saa sateenkaarevista nuorista näkymättömiä. Sinulla on kuitenkin oikeus kävellä käsi kädessä tai pussailla kenen kanssa haluat. Voit halutessasi myös kertoa sateenkaarevuudestasi julkisesti. Se on täysin oma päätöksesi.

Teksti: Vilja Luomala

HURMAn löydät Instagramista (https://www.instagram.com/hurmalehti.fi/) ja Twitteristä (https://twitter.com/hurmalehti_fi).

Katso myös

Onko seksipositiivisuus aina positiivista?

Seksipositiivisuudesta on tullut kaikkien huulilla oleva polttava muotisana, jonka nimeen vannotaan fanaattisesti sen suuremmin käsitteeseen perehtymättä tai sitä kyseenalaistamatta ja purkamatta. Tässä blogikirjoituksessa Emmi Rantanen tarttuu käsitteeseen kriittisestä näkökulmasta: mistä se on peräisin, miten se heijastaa aikamme sosiaalista maailmaa ja kuinka se muokkaa käsitystämme seksistä?


Hyväksyykö Suomi ihmisoikeuksien polkemisen?

"Huolestuttavaa on myös se, että Euroopan unionilla ei ole työkaluja ihmisoikeuksia rikkovien maiden rajoittamiseen tai rikkomuksiin puuttumiseen." Iida Yliannala pohtii blogissa, miten voisimme puuttua yhteisten eurooppalaisten arvojen, kuten tasa-arvon ja ihmisoikeuksien alasajoon.


Minulla on ollut useita ekoja kertoja – eli siis uusia kertoja

Miksi ajattelemme usein, että eka kerta on erityinen pelkästään naisoletetuille ja että se tapahtuu vain kerran elämässä?


Miss Gay Finland 2019: “Erilaisuus yhdistää meitä”

Vuoden 2019 Miss Gay Finland on Lotta Jäppinen, 28. Jäppinen haluaa rikkoa sateenkaari-ihmisyyteen, sukupuoleen, ulkonäköön ja mielenterveyteen liittyviä stereotypioita. 


Ei-toivottu raskaus paljasti seksuaalisen vapauteni rajat

Parisuhteen ulkopuolisesta seksistä voi tulla raskaaksi siinä missä parisuhdeseksistäkin. Abortin tekeminen tuntuu kuitenkin olevan sosiaalisesti hyväksyttävämpää, kun kuvioissa on pysyvä kumppani. Sinkun abortti on kuin ”huonon naisen” merkki, vaikka naisilla pitäisi olla oikeus vapaaseen seksielämään siinä missä miehilläkin. Se, että on tehnyt abortin, ei kerro ihmisestä mitään.