HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Pitäisikö vislaukset ottaa kohteliaisuutena vai loukkauksena?


Uuu beibe! Pitäisikö vislaukset ottaa kohteliaisuutena vai loukkauksena?

HURMA selvitti, millaista seksuaalinen häirintä on eri puolilla maailmaa, ja miten sosiaalinen media voi auttaa.

Oletko kadulla kävellessäsi saanut perääsi vihellyskonsertin, tai onko vieras ohikulkija kommentoinut ulkonäköäsi vihjailevaan sävyyn? Entä oletko törmännyt asenteeseen, jonka mukaan kommentit pitäisi ohittaa olan kohautuksella tai ottaa jopa kohteliaisuutena? Ei tarvitse, koska seksuaalinen häirintä on aina ei-toivottua ja yksipuolista. Se loukkaa yksilön oikeutta henkilökohtaiseen vapauteen ja itsemääräämiseen. Seksuaalista häirintää tapahtuu koko ajan ja kaikkialla, eikä asiaa auta se, että ongelmaa vähätellään. 


Lane Sainty, Australia

Seksuaalinen ahdistelu julkisella paikalla on usein ohi ajavista autoista huutelua tai tööttäämistä. Sitä ei kuitenkaan oteta tarpeeksi vakavasti, koska ”listalla on tärkeämpiäkin asioita”. Huutelun ajatellaan usein olevan harmitonta peliä, joka naisten pitää vain kestää.


Marie Kirschen, Ranska

Viheltelyt ja ahdistelu julkisessa liikenteessä on valitettavasti arkipäivää useimmille naisille. Jotkut miehet käyttävät tilaisuutta hyväkseen ruuhka-aikaan ja hinkkaavat itseään kanssamatkustaviin naisiin täydessä bussissa tai junassa. Monet uhrit eivät edes ymmärrä, että moisesta törkeästä käytöksestä voi nostaa syytteen. Nykyään naiset raportoivat kokemuksistaan yhä useammin Twitteriin ja Facebookiin, mikä on auttanut ongelman nostamisessa julkisuuteen. Käytössä on ollut esimerkiksi hashtag #StopHarcelementDeRue.


Nirali Shah, Intia

Seksuaalinen ahdistelu on maassa niin yleistä, että sille on kehitetty jopa oma sana, ”eye-teasing”. Virkavalta puuttuu loukkauksiin laiskasti, ja tyttöjä neuvotaan vain olla välittämättä ahdistelusta. Sosiaalisen median yleistymisen myötä kaikkien uhrien ei kuitenkaan tarvitse enää kärsiä hiljaa, ja ahdisteluun ollaan hitaasti puuttumassa. Naiset ovat alkaneet raportoida kokemistaan vääryyksistä käyttämällä hashtagia kuten #MyFirstPublicIndecency, minkä seurauksena ongelman laajuuteen ja vakavuuteen ollaan alettu kiinnittää enemmän huomiota.


Jina Moore, Kenya

Keniassa on yleistä, että miesten mielestä naisille huutelussa ei ole mitään väärää, ja naiset alistuvat kohtaloonsa koska ajattelevat, ettei miesten käytöstä voi muuttaa. Kaksi vuotta sitten maassa puhkesi laaja protesti naisiin kohdistuvaa ahdistelua vastaan. Protestin laukaisi tapaus, jossa kanssamatkustajat ja konduktööri riisuivat bussissa matkustaneen naisen, koska tämä oli heidän mielestään pukeutunut liian paljastavasti. Tapaus johti ensimmäiseen naisten ahdistelun vastaiseen kansalaisliikkeeseen, joka levisi sosiaalisessa mediassa hashtagilla #MyDressMyChoice.


Suomi, 2016

Seksuaalinen häirintä on herättänyt Suomessakin laajasti keskustelua. Vaikka aihe on saanut viime aikoina erityisen paljon palstatilaa, ongelma ei ole uusi. Seksuaalinen kaltoinkohtelu on valitettavasti ollut osa suomalaista arkipäivää aina. Puristelua, koskettelua, kouraisuja, vihjailuja, kaksimielisiä juttuja, kajoamista toisen itsemääräämisoikeuteen. Keskiviikkona 27.4. Kampissa lanseerataan seksuaalisen häirinnän vastainen kampanja – seuraa HURMAn somea ja pysy kuulolla!


Lähde: BuzzFeedNews

Katso myös

5 faktaa pojista ja kehonkuvasta

Usein puhutaan siitä, miten media vaikuttaa tyttöjen ja naisten kehonkuvaan. Pojat ja miehetkään eivät ole ulkopuolisille ihanteille immuuneja. Miten media muokkaa poikien käsityksiä unelma vartalosta?


Näytä korttisi!

Onhan sulla jo oma valttikortti?


Vilma Alina: Sukupuoliroolit voivat ahdistaa

Ei voi ikinä tietää, mitä yhden videon laittamineen Youtubeen voi saada aikaan. Vilma Alinalle se avasi musiikkiuran ja poiki levytyssopimuksen. Netti voi kuitenkin myös altistaa arvostelulle ja ikäville kommenteille.


”Näytä tissit!” – Seksuaalinen häirintä sosiaalisessa mediassa

”Jos tulee 200, niin mä näytän mun tissit” lupaa eräs nuori tyttö katsojilleen. Millaista on seksuaalinen häirintä netissä? Miten ilmiöön pitäisi suhtautua ja kuinka sitä voitaisiin kitkeä?