HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Peliarvostelussa Euphoria – Valkoisen huoneen vangit


Japanista on lähtöisin usein kaikki outo ja poikkeava, jota länsimaissa tehdään harvoin. Joskus pelit tai animet eivät edes pääse läpi (esim. Dead or Alive Xtreme 3). Joskus levitykseen saattaa päästä jotain hyvin härskiä ja kuvottavaa, kuten nyt on käynyt. Hyvät naiset ja herrat, saanen esitellä, Euphoria.

PELIARVOSTELU

Euphoria – Valkoisen huoneen vangit

Pelin nimi: Euphoria
Julkaisuvuosi: 2011 (Englanninkielinen käännös: 2015)
Pelin genre: Eroge (eroottinen visuaalinen novelli)
Pelin on luonut: ClockUp
Englanninkielisen julkaisun tuottanut: MangaGamer
Ikäraja: 18+


Euphoria on visuaalinovelli. Ne ovat eräänlaisia kuvilla ja teksteillä (sekä usein järjettömillä romansseilla varustettuja) interaktiivisia tarinoita, joissa tarinan lukija, eli pelaaja, päättää tarinan kulusta valitsemalla mielestään parhaan mahdollisen vaihtoehdon. Usein valinnat vaikuttavat pelaajan ja tarinan kohdehahmon väliseen suhteeseen joko positiivisesti tai negatiivisesti. Visuaalinovelleja on olemassa monia erilaisia ja niitä voi pelata useilla eri alustoilla. Osa on aikuisille suunnattuja eroottisia tarinoita ja osa kaikille suunnattuja draamatarinoita. On olemassa myös toimintanovelleja, joissa on selviytymis- ja kauhuelementtejä. Euphoria edustaa aikuisille suunnattua ääripäätä eli erotiikkaa.


Tarinan säännöt ja aloitus

Euphoria kertoo tarinan kuudesta henkilöstä (aluksi seitsemästä), jotka mystisestä syystä kaapataan mukaan sairaaseen peliin, jossa avainten ja avaimenreikien roolin päättää ihmisen sukupuoli. Miehet nähdään pelissä avaimen hallitsijoina ja naiset avaimenreikinä. Ja kuinkas ollakaan, kuusi päähenkilöä seitsemästä onkin nuoria naisia ja yksi ainoa on nuori mies.

Peli alkaa mystisen äänen selittäessä pelin säännöt, sekä mikä on avaimenhallitsijan ja avaimenreiän tehtävä ja rooli. Avaimenhallitsijan tehtävä on suorittaa seksuaalista kanssakäymistä avaimenreiän kanssa mystisen äänen antamien ohjeiden, tavaroiden ja tehtävänantojen mukaan. Pelissä käydään kaikki seksin tavat läpi. Vastustaminen ei tietenkään käy päinsä, kun kyseessä on erityisesti peliin valitut henkilöt. Jos luovutat pelin, luovutat myös elämäsi eli kuolema korjaa. Yksi naisista luovuttaakin heti alussa ja hänet teloitetaan sähkötuolissa, kaikkien pelin osallistujien silmien edessä. Tämä tuo pelille shokkiarvoa. Tämän myötä peli saa alkunsa oikeasti.


Pelin roolit ja hahmot

Pelaaja ottaa ohjaksiinsa Keisuke -nimisen nuoren miehen roolin, eli on se, joka valitsee aktissa käytettävän avaimenreiän vielä hengissä olevista naisista. Naiset ovat:

Kanae Hokari: Keisuken lapsuudenystävä sekä luokkatoveri. Ryhmän ns. kiltti tyttö, joka ei halua kenellekään pahaa.
Nemu Manaka: Kaunokainen, joka on yllättävän rauhallinen tilanteen huomioonottaen. Keisuken ja Kanaen luokkatoveri, joka ei ole sosiaalisimmasta päästä.
Rinne Byakuya: Ryhmän lainkuuliaisin jäsen, ei ole aiempien tapaan Keisuken luokkatoveri. Kuuluu hahmojen koulun järjestyksenvalvontatiimiin.
Rika Makiba: Ryhmän juniori, Keisuken ja Kanaen kaveri. Se pakollinen lapsenkasvoinen hahmo tässä visuaalisessa novellissa. On myös helposti manipuloitavissa, jos minulta kysytään.
Natsuki Aoi: Aiemmin mainittujen nuorten koulussa vastikään aloittanut englanninopettaja. On hieman pehmo koulun oppilaita kohtaan, jonka takia muut opettajat häntä halveksivatkin.

Se, kenet näistä valitsee vaikuttaa pelin kulkuun ja sen loppuun hyvin paljon. Itse valitsin jokaisen haasteen valintavaiheen kohdalla Rinne Byakuyan, jonka ”reitin” pelasin tätä artikkelia varten.


Pelin tapa shokeerata on uniikki

Rinne Byakuyan tarinan kulku on varsin monikerroksinen. Se alkaa hyvin vahvasti shokeeraamalla pelaajansa  ja aiheuttamalla mitä v..tua? -olon varsin tarkoilla kuvauksillaan seksuaalisesta aktista. Lopulta tarina muuttuu oudoksi ja häiritseväksi juuri sen takia, että lukija kuvittelee sen loppuvan siihen, että pelaaja on suorittanut moraalisesti hyvin kyseenalaiset haasteet ja teot.

Seksuaalioikeuksien ja moraalin näkökulmasta ajateltuna peli on yksi sairaimpia ja rajoja rikkovimpia tapauksia mihin olen törmännyt. Pelissä hahmoilta riistetään ihmisoikeudet, kun heidät kaapataan ja lukitaan valkoiseen huoneeseen: siellä on ruokaa erittäin vähän ja yksi ämpäri toimii vessana ja toisesta juodaan vettä. Meno muistuttaa mitä tahansa kauhuelokuvaa, jossa nippu ihmisiä lukitaan samaan tilaan ja murhaaja on vapaalla. Tällä kertaa murhaaja onkin pelin hahmo Keisuke, joka pakotetaan raiskaamaan pelin nuoria naisia. Pelin tytöt eivät pidä siitä, Keisuke ei pidä siitä, (oikeasti se tykkää, se vaan osaa esittää) eikä lukija pidä siitä. Kaikki häviävät, kukaan ei voi voittaa.


Oma mielipide pelistä

Oma mielipiteeni on hyvin kaksijakoinen. Tavallaan pidin siitä kaikesta törystä mitä peli tarjosi. Samaan aikaan minua inhotti tietyt asiat pelin aikana. Kuten esimerkiksi Rinnen tarinareitin loppupuolella tytön käytös Keisukea kohtaan. Rinne uskoi, että he olisivat maailmanpelastajia ja muuta uskonnollista roskaa. Se meni liian syvälliseksi.

Säikähdin sitä, että peli pisti jalkaani pari painoa, veti minut tarina-altaan syvään päähän eikä päästänyt irti ennen loppua. Luulin peliä ostaessani, että se olisi pelkkä selviytymistarina. Mutta pelissä sotkinkin itseni valinnoillani osaksi syvää jumaltarinaa. Yllätyin kuinka pelin tapa shokeerata oli uniikki. Siitä on pakko antaa plussaa. Myös pelin soundtrack oli varsin tunnelmaan sopiva joka tilanteessa. Oma suosikkikappaleeni on pelin varsinaisessa introssa soiva Rakuen no Tobira, jonka laulaa Ringo Aoba.

En nähnyt pelissä muuta valittamisen arvoista paitsi muutaman järjettömän käännekohdan ja juoniaukon. Ne spoilasivat Rinnen tarinareittiä. Muuten Euphoria ansaitsee suositteluni. Sain pelistä haluamani rankan kokemuksen. Sitä en unohda vähään aikaan. Aion tämän ensivaikutelman perusteella jatkaa toistenkin tarinareittien lukemista.


Lopuksi

Euphoria -pelissä käydään kaikki seksin keinot ja tavat läpi. Siitä päästäänkin hyvin kysymykseen: Onko kaikenlainen seksi ok? Mielestäni on. Jokaisella on oikeus toteuttaa omat seksifantasiansa ja fetissinsä lain sallimissa rajoissa. Toisen pakottaminen aktiin on väärin. Peli vetää siis jälleen kaksijakoisen korren. Onneksi kyseessä ei kuitenkaan ole tositarina vaan fiktio, jonka puitteissa mikä vain voi olla mahdollista. Suosittelenko peliä? Kyllä ja en.

Kyllä, jos...
Olet sairas mieleltäsi ja erilaiset fetissit ovat juttusi.

Ei, jos...
Haluat säästää mielenterveytesi, etkä joutua kyseenalaistamaan itseäsi tai mieltymyksiäsi.


 

Euphoria peli / HURMA

Peliarvostelun teki Toni Jefremoff, 21v., Tornio