HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Nuoret ovat keskeisessä roolissa hiv:n vastaisessa taistelussa


Nuoret ovat keskeisessä roolissa hiv:n vastaisessa taistelussa

Zimbabwelainen Loyce Maturu oli 12-vuotias saadessaan hiv-tartunnan. Nyt hän haluaa kertoa tarinansa, jotta yhä harvempi joutuisi kohtaamaan saman.

Maturo tekee sinnikästä vaikuttamistyötä, jotta tietoisuus hi-viruksesta paranisi. Työ on erittäin arvokasta, sillä AIDS on edelleen afrikkalaisten teini-ikäisten suurin kuolinsyy. Nuoret ovat erityisen haavoittuvaisia hiv-tartunnoille, koska seksuaalikasvatuksen tärkeyttä ei huomioida tarpeeksi, seksuaali- ja lisääntymisterveys palvelut ovat puutteellisia ja nuoret on suljettu pois päätöksenteosta.

“Seksuaalikasvatus on suora linkki hiv/aids-tartuntojen ja seksuaalioikeuksien toteutumisen välillä. Mitä nopeammin tämä ymmärretään, sitä nopeammin saavutamme hiv-vapaan sukupolven.”

Toinen nuorivaikuttaja Annah Sango toimii hiv-nuorten puolestapuhujana ja muistuttaa, että seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia. Kun puhutaan itsemääräämisoikeudesta omaan kehoon, ei puhuta vain tilastoista ja numeroista vaan arkisesta jokapäiväisestä elämästä. On tajuttava, että nuoria ei voida poissulkea päätöksenteosta, sillä juuri he ovat keskeisin kohderyhmä ja avain muutokseen.

Lähde: IPS

Kuva: UN Photo/Rick Bajornas

Katso myös

”Vaikesta aiheista pitää tehdä elokuvia”

Joskus dokumenttielokuvan tekeminen voi olla pitkä ja kivinen tie. Who’s gonna love me now? -elokuva oli jäädä tekemättä, sillä dokumentin päähenkilöt eivät halunneet antaa sille lupaa. Lue miten elokuva lopulta syntyi ja miksi sen viesti on niin tärkeä.


Nämä kolme nuorta afrikkalaista muuttavat maailmaa

Päättäväisyydellään ja intohimollaan nämä nuoret vaikuttajat ovat jo nyt edistäneet nuorten asemaa sekä seksuaalioikeuksien toteutumista. Lue millaisia unelmia ja visioita heillä on tulevaisuudesta.


Teiniäidistä seksuaalioikeuksien puolestapuhujaksi

Nigerialainen Blessing Digha on kouluttanut #Choice4Life kampanjan kautta nuoria seksuaalisen väkivallan kohtaamisesta, turvattomista aborteista ja seksuaalioikeuksista. Mikä on saanut hänet ryhtymään nuorten äänitorveksi?


Hurmalta sataa rispektiä ugandalaisille nuorille

Joukko nuoria ugandalaisia halusi muuttaa maailmaa ja parantaa maansa seksuaalikasvatuksen tilaa.


I’m Still Josh

Mitä tekisit jos saisit kuulla olevasi hiv-positiivinen? Josh teki jotain, mitä kukaan ei ollut ennen tehnyt ja postasi reaktionsa nettiin. Lue mitä sen jälkeen tapahtui.