HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Nuoren miehen ajatuksia seksuaalioikeuksista


Nuoren miehen ajatuksia seksuaalioikeuksista

#MunTarina´ssa nuoret pohtivat omaa seksuaalisuuttaan ja matkaansa aikuisuuteen. Kirjoitusten kautta päästään myös kurkistamaan käsityksiin ja kokemuksiin eri puolilla maailmaa. Mitä tarkoitetaan seksuaaliterveydellä tai toteutuvatko vähemmistöjen seksuaalioikeudet? Tällä kertaa asiaa pohtii nuori mies Nepalista.

Olen 19-vuotias sinkku ja asun Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa. Vapaa-ajalla katselen tv-sarjoja ja olen kavereiden kanssa. Olen aika kunnianhimoinen ja haluan tehdä hyviä asioita ihmisille ympärilläni. Mielestäni seksuaalioikeuksien tulisi kuulua kaikille ihonväristä, sukupuolesta tai iästä riippumatta. Seksuaalioikeudet ovat koko terveen seksielämän pohja.

Nuoret puhuvat seksistä ja se on aika luonnollista. Somessa seksuaalisuutta ilmaistaan, jotta saadaan huomiota ja mainetta. Se on hyväksyttävää tiettyyn pisteeseen asti. Nepalilainen yhteiskunta ei kuitenkaan erityisesti tue nuorten seksuaalisuutta tai sen kehittymistä. Seksuaalivähemmistöistä lesbot ja homot saattavat olla ok, mutta transihmiset ovat tabu. Yleisesti vähemmistöt kohtaavat paljon syrjintää. Jos saisin päättää, moninaisuus hyväksyttäisiin ja ihmisten valintoja kunnioitettaisiin. Nepalissa seksuaalioikeudet eivät toteudu. Verrattuna kehittyneisiin maihin, kuten Yhdysvaltoihin ja Britteihin, myös naiset kohtaavat paljon syrjintää.

Ajattelen, että seksuaaliterveys tarkoittaa tilaa, jossa yksilöllä on vakaa ja terve olo. Siihen kuuluu esimerkiksi ehkäisyn käyttäminen. Itse en ole juurikaan puhunut näistä asioista muille. Tiedonsaaminen ylipäätään on aika vaikeaa Nepalissa. Tietoa saa esimerkiksi kirjoista, mutta se ei ole aina kovin luotettavaa tai ajantasaista. Haluaisin kyllä puhua seksuaaliterveydestä enemmän. Vaikka alanasiantuntijoille, kuten lääkärille. Ja tietysti mahdollisen puolison kanssa, kun se on ajankohtaista.

Seksuaalivalistuskampanjat lisäävät tietoutta. Pojille ja tytöille puhutaan kuitenkin erilaisia asioita, eivätkä vähemmistöt saa tällä hetkellä juuri mitään tietoa omasta seksuaalisuudestaan. Halu tietää on kaikilla suuri. Siksi seksuaalisuudesta pitäisi puhua enemmän.

Lue lisää: Mikä Nepal??

 


Kirjoitus on toimitettu ja muokattu haastattelun pohjalta. #MunTarina-sarjassa julkaistaan nuorten ajatuksia seksuaalisuudesta ja matkasta aikuisuuteen. Jokaisen tarina on tärkeä. Myös Sinun. Voit jakaa oman tarinasi lähettämällä sen osoitteeseen elina.korhonen@vaestoliitto.fi. Emme julkaise tarinoita nimelläsi ilman lupaasi, mutta Väestöliitto saa kaikki oikeudet tarinoihin ja voi käyttää niitä nimettömänä viestinnässään. 

Katso myös

Ansaitsemme rehellistä ja turvallista seksuaalikasvatusta!

Tällä viikolla vietetään Veckan Sex -teemaviikkoa, joka on Väestöliiton nuorisotyöryhmän järjestämä seksuaalikasvatusviikko. Konsepti on adoptoitu Suomeen muista Pohjoismaista. Veckan Sexin aikana olemme jo useana vuonna kiertäneet vetämässä seksuaalikasvatustuokioita peruskoululaisille. Me nuorisotyöryhmäläiset kampanjoimme Veckan Sexin aikana avoimen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioivan seksuaalikasvatuksen puolesta myös Väestöliiton somekanavissa. Veckan Sexin kunniaksi muistelemme pieleen menneitä seksuaalikasvatustuokioita, jotka inspiroivat meitä jakamaan kanssanuorille tietoa seksuaalisuudesta hieman monipuolisemmin: 
 


Seksuaalikasvatus on kokonaisvaltaista, mutta riittämätöntä

Heteronormatiivinen seksuaalikasvatus ei huomioi moninaisia seksinharrastamistapoja tai niiltä suojautumista.


Mr. Gay Finland 2019 haluaa yhdenvertaisuutta kouluihin

Mr. Gay Finlandiksi kruunattiin vastikään 23-vuotias kieltenopettajaopiskelija Konsta Nupponen. Hän haluaa edistää sateenkaarinuorten asemaa koulumaailmassa. 


Ei-toivottu raskaus paljasti seksuaalisen vapauteni rajat

Parisuhteen ulkopuolisesta seksistä voi tulla raskaaksi siinä missä parisuhdeseksistäkin. Abortin tekeminen tuntuu kuitenkin olevan sosiaalisesti hyväksyttävämpää, kun kuvioissa on pysyvä kumppani. Sinkun abortti on kuin ”huonon naisen” merkki, vaikka naisilla pitäisi olla oikeus vapaaseen seksielämään siinä missä miehilläkin. Se, että on tehnyt abortin, ei kerro ihmisestä mitään.


Koulun seksuaalikasvatus, unohduitko viime vuosituhannelle?

On vuosi 2012. Istun yläkoulun terveystiedon tunnilla ja kuuntelen tylsistyneenä opettajan luennointia seksistä. Hän lausuu sanan ”penis” jokaisella kerralla erikoisesti venyttäen, ”pheeenis”, ja luokka hörähtää. Tahtoisin jo kotiin, sillä en koe oppivani tästä mitään hyödyllistä. Tunnen vahvasti, ettei tunti ole suunnattu minulle. Siellä puhutaan ainoastaan pheeeniksistä ja emättimistä, tytöistä ja pojista, kondomeista ja ensimmäisen kerran kivuista sekä siitä, kuinka tytön ei vain pidä hankkiutua raskaaksi nuorella iällä.