HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Nuoren miehen ajatuksia seksuaalioikeuksista


Nuoren miehen ajatuksia seksuaalioikeuksista

#MunTarina´ssa nuoret pohtivat omaa seksuaalisuuttaan ja matkaansa aikuisuuteen. Kirjoitusten kautta päästään myös kurkistamaan käsityksiin ja kokemuksiin eri puolilla maailmaa. Mitä tarkoitetaan seksuaaliterveydellä tai toteutuvatko vähemmistöjen seksuaalioikeudet? Tällä kertaa asiaa pohtii nuori mies Nepalista.

Olen 19-vuotias sinkku ja asun Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa. Vapaa-ajalla katselen tv-sarjoja ja olen kavereiden kanssa. Olen aika kunnianhimoinen ja haluan tehdä hyviä asioita ihmisille ympärilläni. Mielestäni seksuaalioikeuksien tulisi kuulua kaikille ihonväristä, sukupuolesta tai iästä riippumatta. Seksuaalioikeudet ovat koko terveen seksielämän pohja.

Nuoret puhuvat seksistä ja se on aika luonnollista. Somessa seksuaalisuutta ilmaistaan, jotta saadaan huomiota ja mainetta. Se on hyväksyttävää tiettyyn pisteeseen asti. Nepalilainen yhteiskunta ei kuitenkaan erityisesti tue nuorten seksuaalisuutta tai sen kehittymistä. Seksuaalivähemmistöistä lesbot ja homot saattavat olla ok, mutta transihmiset ovat tabu. Yleisesti vähemmistöt kohtaavat paljon syrjintää. Jos saisin päättää, moninaisuus hyväksyttäisiin ja ihmisten valintoja kunnioitettaisiin. Nepalissa seksuaalioikeudet eivät toteudu. Verrattuna kehittyneisiin maihin, kuten Yhdysvaltoihin ja Britteihin, myös naiset kohtaavat paljon syrjintää.

Ajattelen, että seksuaaliterveys tarkoittaa tilaa, jossa yksilöllä on vakaa ja terve olo. Siihen kuuluu esimerkiksi ehkäisyn käyttäminen. Itse en ole juurikaan puhunut näistä asioista muille. Tiedonsaaminen ylipäätään on aika vaikeaa Nepalissa. Tietoa saa esimerkiksi kirjoista, mutta se ei ole aina kovin luotettavaa tai ajantasaista. Haluaisin kyllä puhua seksuaaliterveydestä enemmän. Vaikka alanasiantuntijoille, kuten lääkärille. Ja tietysti mahdollisen puolison kanssa, kun se on ajankohtaista.

Seksuaalivalistuskampanjat lisäävät tietoutta. Pojille ja tytöille puhutaan kuitenkin erilaisia asioita, eivätkä vähemmistöt saa tällä hetkellä juuri mitään tietoa omasta seksuaalisuudestaan. Halu tietää on kaikilla suuri. Siksi seksuaalisuudesta pitäisi puhua enemmän.

Lue lisää: Mikä Nepal??

 


Kirjoitus on toimitettu ja muokattu haastattelun pohjalta. #MunTarina-sarjassa julkaistaan nuorten ajatuksia seksuaalisuudesta ja matkasta aikuisuuteen. Jokaisen tarina on tärkeä. Myös Sinun. Voit jakaa oman tarinasi lähettämällä sen osoitteeseen elina.korhonen@vaestoliitto.fi. Emme julkaise tarinoita nimelläsi ilman lupaasi, mutta Väestöliitto saa kaikki oikeudet tarinoihin ja voi käyttää niitä nimettömänä viestinnässään. 

Katso myös

Ei-toivottu raskaus paljasti seksuaalisen vapauteni rajat

Parisuhteen ulkopuolisesta seksistä voi tulla raskaaksi siinä missä parisuhdeseksistäkin. Abortin tekeminen tuntuu kuitenkin olevan sosiaalisesti hyväksyttävämpää, kun kuvioissa on pysyvä kumppani. Sinkun abortti on kuin ”huonon naisen” merkki, vaikka naisilla pitäisi olla oikeus vapaaseen seksielämään siinä missä miehilläkin. Se, että on tehnyt abortin, ei kerro ihmisestä mitään.


Koulun seksuaalikasvatus, unohduitko viime vuosituhannelle?

On vuosi 2012. Istun yläkoulun terveystiedon tunnilla ja kuuntelen tylsistyneenä opettajan luennointia seksistä. Hän lausuu sanan ”penis” jokaisella kerralla erikoisesti venyttäen, ”pheeenis”, ja luokka hörähtää. Tahtoisin jo kotiin, sillä en koe oppivani tästä mitään hyödyllistä. Tunnen vahvasti, ettei tunti ole suunnattu minulle. Siellä puhutaan ainoastaan pheeeniksistä ja emättimistä, tytöistä ja pojista, kondomeista ja ensimmäisen kerran kivuista sekä siitä, kuinka tytön ei vain pidä hankkiutua raskaaksi nuorella iällä.


Ugandalainen Angela joutui pakenemaan, koska on lesbo

"Sekä viranomaiset, oikeuslaitos että paikalliset jengit vainosivat ja ahdistelivat minua sen takia, että kuulun seksuaalivähemmistöön."


#Veritarinoita: Nepalissa kuukautisista kuiskitaan

”Öö, hmm, tiedätkö sinä kuukautisista?”, minulta kysyttiin empien ja varovaisesti taannoin eräällä Nepalin työmatkalla. Kun totesin, että kyllähän asiasta jotain saatan tietää, tuntui, kuin padot olisivat auenneet.


Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.