HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Nämä kolme nuorta afrikkalaista muuttavat maailmaa


Nämä kolme nuorta afrikkalaista muuttavat maailmaa

Päättäväisyydellään ja intohimollaan nämä nuoret vaikuttajat ovat jo nyt edistäneet nuorten asemaa sekä seksuaalioikeuksien toteutumista. Lue millaisia unelmia ja visioita heillä on tulevaisuudesta.

Angeline Makore, Zimbabwe

Angeline on poikkeuksellinen nuori johtaja, joka on erityisen kova äänisesti vaatinut naisten ja tyttöjen terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Jo nuorena tyttönä Angeline osallistui lapsiavioliitoista selvinneiden ja seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden auttamiseen, mikä inspiroi häntä yhä jatkamaan työtä. Myöhemmin hän perusti oman kansalaisjärjestön edistämään näitä itselleen tärkeiksi muodostuneita asioita. Kymmenen vuoden kuluttua Angeline toivoo olevansa kansanterveyden asiantuntija ja tunnustettu naistenoikeuksien aktivisti. Lahjakas nuori nainen uskoo, että nuorten pitää itse olla se muutos, jonka he haluavat nähdä.

Irene Zalira, Malawi

Irene on omistautunut edistämään vähemmistöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyttä. Hän toimii yhteisönsä arviointi- ja oppimisjohtajana ja on myös ollut perustamassa järjestöä, joka tarjoaa kattavaa ohjausta ja apua teiniäideille, tytöille ja nuorille naisille. Irenelle terveys on ihmisoikeus, ja monille nuorille seksuaali-ja lisääntymisterveyden palvelut ja tieto todella ovat elintärkeitä. Nuorena Irenen omat kokemukset tiedonsaannista ja palveluista olivat huonoja, ja nainen päätti muuttaa asiaa. Irenen mukaan nuorten osallistuminen päätöksentekoon on oleellista ja auttaa varmistamaa, että nuorten oikeudet otetaan huomioon.

Mark Gachagua, Kenya

Mark työskentelee nuortenkeskuksissa, joissa jaetaan tietoa nuorten seksuaalioikeuksista ja esimerkiksi ehkäisyvälineiden käytöstä. Toiminta-alueella on runsaasti teiniraskauksia, turvattomia abortteja ja sukupuolitauteja, kuten hiv-tartuntoja. Kenttätyön lisäksi Mark edistää seksuaalioikeuksien toteutumista myös poliittisella tasolla. Hän uskoo, että nuoret pystyvät löytämään luovia ratkaisuja yhteisön ongelmiin ja energiallaan luomaan kestävää kehitystä. ”Aloittelevaksi feministiksi” itseään kutsuva nuori mies visioi maailman, jossa jokainen syntymä on toivottu ja jossa jokaisella nuorella on pääsy seksuaali- ja lisääntymisterveys palveluihin ja oikeuksiin.

Haastattelun lähde: World Economic Forum, Kuva: REUTERS/Zohra Bensemra

Katso myös

Ei-toivottu raskaus paljasti seksuaalisen vapauteni rajat

Parisuhteen ulkopuolisesta seksistä voi tulla raskaaksi siinä missä parisuhdeseksistäkin. Abortin tekeminen tuntuu kuitenkin olevan sosiaalisesti hyväksyttävämpää, kun kuvioissa on pysyvä kumppani. Sinkun abortti on kuin ”huonon naisen” merkki, vaikka naisilla pitäisi olla oikeus vapaaseen seksielämään siinä missä miehilläkin. Se, että on tehnyt abortin, ei kerro ihmisestä mitään.


Nuoren miehen ajatuksia seksuaalioikeuksista

#MunTarina´ssa nuoret pohtivat omaa seksuaalisuuttaan ja matkaansa aikuisuuteen. Kirjoitusten kautta päästään myös kurkistamaan käsityksiin ja kokemuksiin eri puolilla maailmaa. Mitä tarkoitetaan seksuaaliterveydellä tai toteutuvatko vähemmistöjen seksuaalioikeudet? Tällä kertaa asiaa pohtii nuori mies Nepalista.


Leah Schrager

Taiteen avulla voidaan rikkoa sukupuolistereotypioita ja kyseenalaistaa vallitsevia seksinormeja. Taide voi myös lisätä seksimyönteisyyttä ja positiivista suhtautumista seksuaalisuuteen. Yksi seksimyönteisistä taiteilijoista on Leah Schrager.


Nuoret ovat keskeisessä roolissa hiv:n vastaisessa taistelussa

Zimbabwelainen Loyce Maturu oli 12-vuotias saadessaan hiv-tartunnan. Nyt hän haluaa kertoa tarinansa, jotta yhä harvempi joutuisi kohtaamaan saman.


Teiniäidistä seksuaalioikeuksien puolestapuhujaksi

Nigerialainen Blessing Digha on kouluttanut #Choice4Life kampanjan kautta nuoria seksuaalisen väkivallan kohtaamisesta, turvattomista aborteista ja seksuaalioikeuksista. Mikä on saanut hänet ryhtymään nuorten äänitorveksi?