HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Mitä sambialaiset nuoret ajattelevat seksistä ja oikeuksista?


Videoita Sambiasta

Mitä sambialaiset nuoret ajattelevat seksistä ja seksuaalioikeuksista? Mikä on heidän mielestään oikea aika aloittaa seksi? Nuoren sambialaiset Mumba ja Eugene kertovat kokemuksistaan.

Mumba ja Eugene ovat Sambiasta kotoisin olevia nuoria miehiä, jotka asuvat ja opiskelevat Suomessa. He olivat vuoden 2015 lopulla työharjoittelussa Sambiassa kolme kuukautta. Harjoittelun aikana he tapasivat paikallisia nuoria ja kysyivät heiltä seksiin, seksuaalioikeuksiin ja -kasvatukseen liittyviä kysymyksiä. Kristityssä Sambiassa homoseksuaalisuus on kielletty ja seksistä puhuminen on edelleen tabu. Siksi nuoret oli usein vaikea saada puhumaan. Haastatteluita tehtiin kahdessa järjestössä; Barefeet Theaterissa ja Lubuto Library Garden Compoundissa.

Barefeet Theatre

Barefeet Theater on kansalaisjärjestö, jonka toiminnassa korostuu leikki ja luovuus. Erilaisten projektien kautta järjestö tarjoaa voimauttavia kokemuksia huonossa asemassa oleville sambialaisille lapsille. Järjestön perusti entinen katulapsi, joka halusi tarjota toisille katulapsille mahdollisuuden parempaan elämään. Taideprojektien, esitysten ja kasvatuksellisten työpajojen kautta nuorten fyysinen, henkinen ja sosiaalinen tilanne parantuvat.

Lue lisää järjestön toiminnasta: barefeettheatre.org

Lubuto Library Garden Compound

Katulapsille ja muille vähävaraisille lapsille ja nuorille perustettu yhteisö ylläpitää kirjastoa, jossa voi lukea ja oppia yksin ja yhdessä turvallisessa ympäristössä. Erilaisten taide- ja teatteriprojektien kautta lapset ja nuoret saavat ilmaista itseään ja kehittää osaamistaan. Lapsille annetaan myös ohjausta ja opetusta. Kirjastossa on tietokoneita, joilla voi kommunikoida ja oppia lisää ympäröivästä maailmasta. Kirjasto antaa paikan ja mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen.

Lue lisää kirjaston toiminnasta: 

lubutoblog.wordpress.com

Sambialaiset nuoret miehet tanssivat

Katso myös

Onko seksipositiivisuus aina positiivista?

 Tässä blogikirjoituksessa Emmi Rantanen tarttuu seksipositiivisuuden käsitteeseen kriittisestä näkökulmasta: mistä se on peräisin, miten se heijastaa aikamme sosiaalista maailmaa ja kuinka se muokkaa käsitystämme seksistä?


Ansaitsemme rehellistä ja turvallista seksuaalikasvatusta!

Tällä viikolla vietetään Veckan Sex -teemaviikkoa, joka on Väestöliiton nuorisotyöryhmän järjestämä seksuaalikasvatusviikko. Konsepti on adoptoitu Suomeen muista Pohjoismaista. Veckan Sexin aikana olemme jo useana vuonna kiertäneet vetämässä seksuaalikasvatustuokioita peruskoululaisille. Me nuorisotyöryhmäläiset kampanjoimme Veckan Sexin aikana avoimen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioivan seksuaalikasvatuksen puolesta myös Väestöliiton somekanavissa. Veckan Sexin kunniaksi muistelemme pieleen menneitä seksuaalikasvatustuokioita, jotka inspiroivat meitä jakamaan kanssanuorille tietoa seksuaalisuudesta hieman monipuolisemmin: 
 


Ei-toivottu raskaus paljasti seksuaalisen vapauteni rajat

Parisuhteen ulkopuolisesta seksistä voi tulla raskaaksi siinä missä parisuhdeseksistäkin. Abortin tekeminen tuntuu kuitenkin olevan sosiaalisesti hyväksyttävämpää, kun kuvioissa on pysyvä kumppani. Sinkun abortti on kuin ”huonon naisen” merkki, vaikka naisilla pitäisi olla oikeus vapaaseen seksielämään siinä missä miehilläkin. Se, että on tehnyt abortin, ei kerro ihmisestä mitään.


Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.


Hurman toimittaja tapasi feministi Maryan Abdulkarimin

Maryan Abdulkarim on sanojensa mukaan musta feministi ja yleissäätäjä. Käyntikortissaan hän esittelee itsensä yhdenvertaisuuskonsultiksi.