HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Miss Gay Finland 2019: “Erilaisuus yhdistää meitä”

Haastattelu

Miss Gay Finland 2019: “Erilaisuus yhdistää meitä”

Vuoden 2019 Miss Gay Finland on Lotta Jäppinen, 28. Jäppinen haluaa rikkoa sateenkaari-ihmisyyteen, sukupuoleen, ulkonäköön ja mielenterveyteen liittyviä stereotypioita. 

- En aiemmin ajatellut hakevani Miss Gay Finland -kilpailuun, mutta mietin, mikä olisi itselleni sopivaa vaikuttamista. Lopulta aloin harkita kilpailua tosissaan, kun tajusin, että siihen osallistuminen olisi samalla hauskaa ja merkityksellistä.

Jäppinen toteaa, että ulkonäkökeskeisessä ajassa Miss Gay Finland -kilpailun järjestäminen on kannanotto, sillä siinä ei vertailla osallistujien ulkonäköä. Kilpailun voittaja tekee sateenkaari-ihmisten asioita näkyväksi, jolloin pesti on myös vaikuttamistyötä.

- Fanitin nuorempana missikisoja. Ne kuitenkin herättivät mussa toiseuden tunnetta, sillä koin 90-luvun naismuotin itselleni vaikeaksi. HLBTIQA+-kansa tarvitsee enemmän positiivisia esikuvia ja samaistuttavia kanssaihmisiä.

Jäppiselle tärkeintä Pridessa on yhdenvertaisuus kaikenlaisista vähemmistö- tai enemmistöstatuksista riippumatta. Tämän vuoden Helsinki Priden teemana on “Liike”, mikä on Jäppisen mielestä voimakas ja hyvä valinta.

- Liikkeessä yhdistyy Priden menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. “Liike” vie historiaan, eli rodullistettujen transihmisten aloittamaan taisteluun omien ihmisoikeuksiensa puolesta. Toisaalta liike kuvaa jatkuvuutta eikä koskaan pysähdy, mikä kannustaa toimintaan tässä hetkessä.

 

Stereotypioiden ja hierarkioiden purkaminen on jatkuvaa työtä

Jäppinen opiskelee teatteri-ilmaisun ohjaajaksi, ja teatteriala on Jäppisen mukaan muihin aloihin verrattuna monella tavalla moninainen. Moninaisuuden ymmärrys jää kuitenkin välillä näennäiseksi. Käytännössä esimerkiksi sukupuolivähemmistöjen huomioiminen ja teatteriesitysten sukupuolisensitiivisempi roolittaminen ovat vielä vaiheessa. Jäppinen ajattelee, että teatterin kautta kerrotaan jatkuvasti moninaisempia tarinoita erilaisista ihmisistä, mutta seuraavaksi olisi hyvä miettiä myös sitä, kuka tarinoita kertoo.

- Harhaluulojen “tasa-arvo on jo valmis” tai “me olemme suvaitsevaisia” toistaminen ei tarkoita sitä, että olemassa olevia hierarkioita pyrittäisiin aina tosissaan tunnistamaan, tunnustamaan ja purkamaan.

Stereotypioiden murtamisessa tarvitaan vielä paljon työtä. Jäppisen mielestä erilaisuutta tulisi korostaa ihmisiä yhdistävänä tekijänä, sillä kaikki ovat jollain tavalla erilaisia. Erilaisuuden lajeja ei myöskään tarvitse arvottaa keskenään.

- Esimerkiksi musta sanotaan, että olen valoisa, vaikka monet myös tietävät, että olen sairastanut vaikeaa masennusta. Mielenterveysongelmat ja niitä kokevat ihmiset ovat moninaisia, ja ne vaikuttavat eri elämäntilanteisiin ja -alueisiin eri tavoin. On myös erilaisia tapoja olla vaikkapa tyttö tai nainen. Miksi kenenkään ulkopuolisen tarvitsisi puuttua siihen?

Jäppinen haluaa olla positiivinen tukija myös niissä asioissa, jotka eivät liity häneen henkilökohtaisesti.

- En voi puhua esimerkiksi transihmisten päälle, vaan mun on kuunneltava heitä. On hyvä muistaa, että kaikilla on lisää opittavaa - myös mulla!

Jäppinen on kotoisin pienestä kaupungista, jolloin identiteettiä ei juuri tullut pohdittua ja kaikki tuntui selkeämmältä kuin todellisuudessa oli. Hän kertoo, että olisi tarvinnut nuorempana muita tapoja ajatella omaa identiteettiään ja polkuaan.

- Haluaisin sanoa 10 vuotta nuoremmalle itselleni, ettei ole kiire eikä keskeneräisyyttä tarvitse pelätä. Välillä tuntuu hirveältä ja saa olla hirveää, mutta se menee ohi. Ja kaikille, jotka kokevat ulkoista painetta sopia muottiin, haluan sanoa: olet hyvä juuri noin, sun ei tarvitse muuttaa itseäsi.


Teksti: Miska Kulmala ja Emilia Toivanen, Kuva: Levi Vepsä

Katso myös

Minulla on ollut useita ekoja kertoja – eli siis uusia kertoja

Miksi ajattelemme usein, että eka kerta on erityinen pelkästään naisoletetuille ja että se tapahtuu vain kerran elämässä?


Mr. Gay Finland 2019 haluaa yhdenvertaisuutta kouluihin

Mr. Gay Finlandiksi kruunattiin vastikään 23-vuotias kieltenopettajaopiskelija Konsta Nupponen. Hän haluaa edistää sateenkaarinuorten asemaa koulumaailmassa. 


Ei-toivottu raskaus paljasti seksuaalisen vapauteni rajat

Parisuhteen ulkopuolisesta seksistä voi tulla raskaaksi siinä missä parisuhdeseksistäkin. Abortin tekeminen tuntuu kuitenkin olevan sosiaalisesti hyväksyttävämpää, kun kuvioissa on pysyvä kumppani. Sinkun abortti on kuin ”huonon naisen” merkki, vaikka naisilla pitäisi olla oikeus vapaaseen seksielämään siinä missä miehilläkin. Se, että on tehnyt abortin, ei kerro ihmisestä mitään.


Seksuaalioikeuksien 101: oikeus vaikuttaa ja yksityisyyteen

On vuorossa Seksuaalioikeuksien 101 -sarjan kolmas ja viimeinen osa. Aiemmat osat voit lukea täältä ja täältä . Tänään vuorossa on oikeus vaikuttaa ja oikeus yksityisyyteen.


Seksuaalioikeuksien 101: oikeus nauttia ja näkyä

HURMA-lehden uuden tulemisen kunniaksi on aika palauttaa mieleen, mitkä ovat ne seitsemän seksuaalioikeutta, joita HURMA käsittelee. Oikeudet löydät HURMAn etusivulta ja kuvia klikkaamalla pääset tarkastelemaan monenlaista sisältöä eri oikeuksiin liittyen. Lähikuukausina ilmestyy kolmiosainen sarja Seksuaalioikeuksien 101, jossa käydään läpi kaikki seitsemän seksuaalioikeutta tarkemmin. Tämä on ensimmäinen osa, jossa käsitellään oikeus nauttia ja oikeus näkyä.