HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Miltä tuntuisi tulla naitetuksi alaikäisenä?


Kuvittele...

Millaista olisi joutua lapsivaimoksi keski-ikäiselle? Millaista olisi saada lapsi kun on itsekin vielä sellainen? Kuvittele...

Olet 14-vuotias, tulossa koulusta kotiin. Päivä on aurinkoinen ja kaunis. Kun astut sisälle, olohuone on täynnä sukulaisia. Pysähdyt ovensuuhun. Äitisi kertoo, että olet menossa naimisiin.

Häistä on sovittu. Sulhasesi on 32-vuotias mies. Äitisi kertoo, että sinun on turha enää jatkaa koulunkäyntiä.

Saat vuoden sisällä ensimmäisen lapsen. Lisäksi sinun on huolehdittava tästä eteenpäin tulevan miehesi taloudesta ja hänen ikääntyneistä vanhemmistaan.

Sinä olisit halunnut opiskella arkkitehdiksi.


Joka minuutti 28 tyttöä naitetaan alaikäisenä – eli 15 miljoonaa tyttöä joka vuosi. Aikainen avioliitto katkaisee lähes aina koulutuksen ja tekee tytöstä riippuvaisen aviomiehestään.


On tärkeää, että avioliiton laillinen ikäraja on 18 vuotta ja että tätä lakia valvotaan.


Monissa maissa nuoret ovat alkaneet itse vastustaa aikaisia avioliittoja – he haluavat oman sukupolvensa menestyvän paremmin kuin vanhempiensa sukupolven. Esimerkiksi Ugandassa nuoret ovat perustaneet ryhmiä, jotka kiertävät kylissä kertomassa, miksi tyttöjen kouluttaminen kannattaa. Ja kertomassa tytöille, että heillä on oikeus valita itse oma kumppaninsa.

Katso myös

Pommien keskellä lapsiäidiksi

Kukaan ei halua saada lasta keskellä konfliktia tai luonnonkatastrofia. Silti lapsia syntyy myös pommien pudotessa. Myös syyrialaisesta Haneenista tuli lapsiäiti.


Hurma ottaa kantaa lapsiavioliittoihin Suomessa ja maailmalla

Hurma ottaa kantaa lapsiavioliittoihin Suomessa ja maailmalla! Hurman toimitus vaatii Suomea muuttamaan avioliittolakia niin, että alle 18-vuotiaiden avioliittoja ei sallita missään yhteydessä. Hurman toimitus toivoo, että Suomi painottaisi lapsiavioliittojen ehkäisyä myös kehitysyhteistyössään. Lue miksi:


Vaikka läpi harmaan kiven

Pakistanilainen Sadaf Ilyas, 25, jatkaa sinnikästä taisteluaan naisten oikeuksien puolesta, vaikka on joutunut jättämään sen vuoksi taakseen kaiken.