HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Miksi tyttöjen halu on edelleen tabu?


Miksi tyttöjen halu on edelleen tabu?

Käsitys tyttöjen ja poikien seksuaalisuudesta on muuttunut ja tasa-arvoistunut viime vuosikymmeninä, mutta edelleen poikien seksuaalisuus nähdään jotenkin hyväksyttävämpänä.

Poikien on sallitumpaa ilmaista halunsa. Feministi Saara Särmän mukaan sen, että tyttöjen seksuaalisuutta kontrolloidaan, juuret ovat patriarkaatissa eli siinä, että nainen on ollut isänsä tai puolisonsa omaisuutta.

"Se mielestäni vaikuttaa taustalla edelleen siihen, että tytöt ja naiset eivät saa ilmaista halujaan reippaasti."

Särmän mukaan tilanne on kuitenkin murtumassa.

"Esimerkiksi Sinkkuelämää -sarjassa jo 20 vuotta sitten aika ronskisti tuotiin esille naisen halu."

Myös 60-luvulta lähtöisin oleva feminismi sekä populaarikulttuuri ovat tasa-arvoistaneet tyttöjen ja poikien seksuaalisuutta.

"Silti naisia kuitenkin vielä kontrolloidaan, esimerkiksi haukkumisen avulla", Särmä sanoo.

"Esimerkiksi jos pojalla on ollut monta seksikumppania, hän on kova jätkä. Jos taas tytöllä on ollut sama määrä, se on ihan hirveää."

Mitä sitten voisi tehdä, jotta tyttöjen ja poikien seksuaalisiin haluihin suhtauduttaisiin täysin tasa-arvoisesti?

"Asiasta pitää jatkuvasti puhua kriittisesti ja kyseenalaistaa tilanteet, joissa epätasa-arvoisuus tulee esille sekä kyseenalaistaa se, miksi tytöt ja pojat eivät voi puhua joistakin asioista samalla tavalla. Eikä uskota sitä, että se poikien halu olisi luonnostaan niin kovin erilaista."


Saara Särmä on tamperelainen yhteiskuntatieteiden tohtori, taiteilija ja feministi, jonka blogi 'Congrats, you have an all male panel!' on saanut rutkasti maailmanlaajuista huomiota. Särmä oli Tampereen HURMA -pajassa, Monitoimitalo 13:ssa puhumassa Nuorten Tampere -toimituksen nuorille omista kokemuksistaan ja näkemyksistään seksuaalioikeuksista ja tasa-arvosta. 


allmalepanels.tumblr.com
hautomohattu.fi


Saara Särmän kasvokuva

Kuva ja teksti: Noora Sillgren, 17v., Tampere