HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Lakien pitäisi olla ihmisten puolella, ei rikkoa heitä.


Lakien pitäisi olla ihmisten puolella, ei rikkoa heitä.

"Olin viisitoista, kun tajusin, etten ikinä tulisi saamaan biologisia lapsia. Opin, että muuttaakseni juridisen sukupuoleni minun pitäisi olla steriloitu. Siinä hetkessä menetin tunteen siitä, että kehoni kuuluisi minulle."

Ymmärsin vasta vanhempana, kuinka rajusta asiasta todella on kyse. En voi käsittää, miten valtio voi kajota niin perustavanlaatuisesti koskemattomuuteeni.

Joudun elämään joka päivä sen tosiasian kanssa, että kehoni on tällainen, koska valtio niin määrää. Joudun hyväksymään sen, etten ikinä voi saada sellaista perhettä kuin ehkä toivoisin. Joudun käymään läpi sitä kipua ja surua, jota sterilisaatiopakon käsittämätön mielivaltaisuus aiheuttaa.

Toivon, että vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistuisi mahdollisimman pian. Ylipäätään koko laki pitäisi muuttaa itsemäärittelyä kunnioittavaksi. Aiheen ympärillä käytävä asiaton keskustelu satuttaa. Kun puhutaan siitä, kuka saa lisääntyä ja kuka ei, kenet alistetaan lääketieteellisille toimenpiteille ja kenet ei, kuka saa olla olemassa ja kuka ei - silloin puhutaan minusta. Minun elämästäni, kehostani, olemassaolostani. Minusta lapsena, minusta nyt, minusta tulevaisuudessa.

En tahtoisi, että enää yksikään joutuisi käymään tätä kaikkea läpi."

Eduskunta aloittaa lokakuussa 2016 translakia koskevan lakialoitteen käsittelyn. Aloitteessa esitetään, että pakkosterilisaatio poistettasiin juridisen sukupuolen vahvistamisen ehdoista.


Sakris Kupila

Katso myös

Hyväksyykö Suomi ihmisoikeuksien polkemisen?

"Huolestuttavaa on myös se, että Euroopan unionilla ei ole työkaluja ihmisoikeuksia rikkovien maiden rajoittamiseen tai rikkomuksiin puuttumiseen." Iida Yliannala pohtii blogissa, miten voisimme puuttua yhteisten eurooppalaisten arvojen, kuten tasa-arvon ja ihmisoikeuksien alasajoon.


Miten ihmisestä tulee kauppatavara?

Perulainen Yandy, 15, haluaa työpaikan auttaakseen monilapsista, vähävaraista perhettään. Hän matkustaa Cuscon kaupunkiin etsimään töitä ja tapaa naisen, joka lupaa työpaikan ravintolassa. Ravintolatyön sijaan hän päätyy monen kaltaisensa tavoin seksityöläiseksi baariin Madre de Diosin kultakaivosalueelle.


Hurma ottaa kantaa ihmisoikeuksia rikkovaan translakiin!

Hurman mielestä kenenkään pidä joutua valitsemaan eri ihmisoikeuksien väliltä! Siksi Hurma vaatii, että Suomen translaista poistetaan lisääntymiskyvyttömyyttä käsittelevä kohta *.


Abortti on ihmisoikeus

Tänään vaaditaan kaikille naisille oikeutta turvalliseen aborttiin!

Vuosittain kymmenet tuhannet naiset vammautuvat ja kuolevat jouduttuaan turvautumaan vaaralliseen aborttiin. Tämä uhkaa tyttöjen ja naisten terveyttä ja rikkoo  heidän ihmisoikeuksiaan.


Vaikka läpi harmaan kiven

Pakistanilainen Sadaf Ilyas, 25, jatkaa sinnikästä taisteluaan naisten oikeuksien puolesta, vaikka on joutunut jättämään sen vuoksi taakseen kaiken.