HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

KYSY HOMOLTA


KYSY HOMOLTA vastaa lokakuun kysymykseen!

Petteri vastaa lokauun kysymykseen! Tällä kertaa huolestunut äiti haluaa tietää, miten mahdollinen lesbous tulee vaikuttamaan hänen tyttärensä elämään.
 

"Enemmän luottamusta on yhtä kuin vähemmän kasvukipuja"

Kysymys:

Epäilen, että tyttäreni on lesbo. Hän on 16-vuotias, ja tosi miesmäinen. Hän ei ole yhtään kiinnostunut pojista tai mistään tyttömäisestä. Nyt hän on alkanut soitella jonkun tytön kanssa, jota ei ole aikaisemmin tuntenut) joka päivä. Pelkään, miten hän tulee pärjäämään, jos käy niin että hän on lesbo. Miten vaikka lastensaanti. Nim. Huolestunut äiti


Petteri vastaa:

Kaikkien tyttöjen ei tarvitse olla kiinnostuneita pojista, eikä siinä ole mitään mistä pitäisi olla huolissaan. Homoseksuaalisuus, oli sitten kyseessä mies, nainen tai muu sukupuoli, ei ole minkäänlainen riski kenellekään. Esimerkiksi sairausluokituksista se on poistettu diagnoosina koska todettiin ettei se suuntautumisena itsessään tuota mitään haittaa ihmiselle. Sen sijaan riskitekijöitä seksuaalivähemmistöjen hyvinvoinnille on mm. homofobinen ilmapiiri sekä lähipiirin heikko tuki tai negatiivinen suhtautuminen.

Paras asia mitä identiteettiään etsivän tai sen jo löytäneen vanhempana voi tehdä on varmistaa, että nuori tuntee itsensä arvostetuksi — oli se identiteetti sitten mikä tahansa. Lähimmäisten ihmisten hyväksyntä — ja luottamus siihen — suojaa ympäristöltä joka vielä nykyäänkin voi olla huomattavan vihamielinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Tunne siitä että voi varauksettomasti luottaa vanhempiinsa on tärkeää kaikille nuorille, mutta heteroseksuaaleille ympäristö ei aseta samanlaisia haasteita kuin homoille. Sen luottamuksen vaalimisen tärkeyttä ei voi alleviivata liikaa. Seksuaalivähemmistöön kuuluvalle nuorelle on hirvittävän tärkeää kokea että tulee hyväksytyksi sellaisena kuin on.

Vanhempien ei kuitenkaan kannata mennä asioiden edelle. Vielä ei ole järkevää mainita mitään lasten hankinnasta, eikä sitä kannata udella nuorelta. Ylimääräisten paineiden asettamista olisi hyvä välttää, eivätkä kaikki edes tahdo omia lapsia. Lastenlasten saaminen voi tuntua tärkeältä, mutta päätökset lisääntymisestä täytyy tehdä jokaisen itse, omista lähtökohdistaan. Nuorelle kannattaa aluksi vain tehdä selväksi että kaikesta voi tulla puhumaan, että kaikesta huolimatta vanhemmat rakastaa. Seksuaalisuus on niin herkkä asia että siitä puhumisen (etenkin vanhempien kanssa) täytyy lähteä nuoresta itsestään.

Oleellista on se että puhuu jonkun kanssa, sitten kun se tuntuu luontevalta. Se mitä vanhempana voi tehdä tilanteessa jossa arvelee lapsensa kuuluvan seksuaalivähemmistöön on tutustua asioihin jo etukäteen. Kunnollinen tietopohja estää sanomasta mitään harkitsematonta ja loukkaavaa. Kaikkea arvottavaa puhetta on hyvä välttää. Ihmissuhteista puhuessa on hyvä käyttää sukupuolineutraaleja ilmaisuja. Jos nuori altistuu sosiaalisille tilanteille jossa puhutaan homoista negatiiviseen sävyyn kannattaa niihin puuttua suoraan, mutta yleisellä tasolla. Älä kerro ihmisille seksuaalisesta suuntautumisesta ilman lupaa. Ei-heteroseksuaalinen suuntautuminen ei ole mikään katastrofi. Se voi vaatia sekä nuorelta että vanhemmilta hieman tavallista enemmän voimavaroja ja vaivannäköä, mutta ihan täysipainoista elämää mekin eletään, osa myös omien lastensa kanssa.

Hedelmöityshoitolakikin on mahdollistanut naisparien hedelmöityshoidot jo pidempään.


Petteri Keränen
Kirjoittaja on Väestöliiton Hurma-lehden toimituskunnan jäsen.


Petteri vastaa kysymyksiin seksuaalisesta monimuotoisuudesta. Onko sinulla kysyttävää?
Voit lähettää kysymyksen osoitteeseen hurmapetteri@gmail.com

Uusi kysymys ja vastaus julkaistaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä.
hurmalehti.fi

Katso myös

Minulla on ollut useita ekoja kertoja – eli siis uusia kertoja

Miksi ajattelemme usein, että eka kerta on erityinen pelkästään naisoletetuille ja että se tapahtuu vain kerran elämässä?


Miss Gay Finland 2019: “Erilaisuus yhdistää meitä”

Vuoden 2019 Miss Gay Finland on Lotta Jäppinen, 28. Jäppinen haluaa rikkoa sateenkaari-ihmisyyteen, sukupuoleen, ulkonäköön ja mielenterveyteen liittyviä stereotypioita. 


Ei-toivottu raskaus paljasti seksuaalisen vapauteni rajat

Parisuhteen ulkopuolisesta seksistä voi tulla raskaaksi siinä missä parisuhdeseksistäkin. Abortin tekeminen tuntuu kuitenkin olevan sosiaalisesti hyväksyttävämpää, kun kuvioissa on pysyvä kumppani. Sinkun abortti on kuin ”huonon naisen” merkki, vaikka naisilla pitäisi olla oikeus vapaaseen seksielämään siinä missä miehilläkin. Se, että on tehnyt abortin, ei kerro ihmisestä mitään.


Seksuaalioikeuksien 101: oikeus vaikuttaa ja yksityisyyteen

On vuorossa Seksuaalioikeuksien 101 -sarjan kolmas ja viimeinen osa. Aiemmat osat voit lukea täältä ja täältä . Tänään vuorossa on oikeus vaikuttaa ja oikeus yksityisyyteen.


Seksuaalioikeuksien 101: oikeus nauttia ja näkyä

HURMA-lehden uuden tulemisen kunniaksi on aika palauttaa mieleen, mitkä ovat ne seitsemän seksuaalioikeutta, joita HURMA käsittelee. Oikeudet löydät HURMAn etusivulta ja kuvia klikkaamalla pääset tarkastelemaan monenlaista sisältöä eri oikeuksiin liittyen. Lähikuukausina ilmestyy kolmiosainen sarja Seksuaalioikeuksien 101, jossa käydään läpi kaikki seitsemän seksuaalioikeutta tarkemmin. Tämä on ensimmäinen osa, jossa käsitellään oikeus nauttia ja oikeus näkyä.