HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Kyllä nainen tietää, koska abortti on oikea valinta


Kyllä nainen tietää, koska abortti on oikea valinta.

Turn Away Study on tutkinut Yhdysvalloissa abortin saaneiden ja abortista torjuttujen toipumista. Tulokset saattavat yllättää.

Abortin vastustajien toistuva argumentti on abortin aiheuttama psyykkinen kärsimys. Että loppujen lopuksi abortin tehnyttä kuitenkin kaduttaa aina, mikä näkyy henkisenä oireiluna.


On totta, että abortin tehneistä osa kokee masennusoireita, surua, alakuloa, ahdistuneisuutta aborttia seuranneiden parin viikon aikana. Osan oireet kestävät tätä pidempäänkin.

Mutta tulisiko oireita, jos aborttia ei saisikaan, vaan nainen joutuisi jatkamaan raskautta ja synnyttämään lapsen? Torjutuksi voi tulla, jos esimerkiksi lainsäädäntö kieltää abortin tai asettaa sille hyvin tiukat kriteerit.

Turn Away Study on tutkinut Yhdysvalloissa abortin saaneiden ja abortista torjuttujen toipumista. Tulokset saattavat yllättää. Niin ahdistus- kuin masennusoireita oli niin alkuvaiheessa kuin kahden vuoden kuluttua enemmän abortista torjuttujen ryhmässä. Abortin tehneiden ryhmässä katumapäälle oli tullut vain aniharva.

Abortista torjuttujen joukossa oli enemmän erilaisen sosiaalituen varaan joutuneita ja työttömiä. Myös moni nainen oli lapsensa yksinhuoltaja.

Tutkimuksesta voidaan todeta, että kyllä nainen tietää, koska elämäntilanne ei salli tulla vanhemmaksi. Lapsen pitämään pakotettujen tilanne oli monelta osin heikompi kuin abortin tehneiden.

On normaalia reagoida psyykkisesti vaikka masennusoirein, jos joutuu vaikeaan elämäntilanteeseen, kuten tulee ei-toivotusti raskaaksi. Kriisin ohimentyä olokin helpottaa. Abortin kokeneen lyhytaikainen alakulo ja ahdistus ovat normaaleja reaktioita. Jos raskautta pakotetaan jatkamaan, jatkuu psyykkinen oireilu ja naisen mahdollisuus elää toiveittensa mukaista elämää vaikeutuu.

www.turnaawaystudy.org

Katso myös

Ei-toivottu raskaus paljasti seksuaalisen vapauteni rajat

Parisuhteen ulkopuolisesta seksistä voi tulla raskaaksi siinä missä parisuhdeseksistäkin. Abortin tekeminen tuntuu kuitenkin olevan sosiaalisesti hyväksyttävämpää, kun kuvioissa on pysyvä kumppani. Sinkun abortti on kuin ”huonon naisen” merkki, vaikka naisilla pitäisi olla oikeus vapaaseen seksielämään siinä missä miehilläkin. Se, että on tehnyt abortin, ei kerro ihmisestä mitään.


Abortti on ihmisoikeus

Tänään vaaditaan kaikille naisille oikeutta turvalliseen aborttiin!

Vuosittain kymmenet tuhannet naiset vammautuvat ja kuolevat jouduttuaan turvautumaan vaaralliseen aborttiin. Tämä uhkaa tyttöjen ja naisten terveyttä ja rikkoo  heidän ihmisoikeuksiaan.


YK:n ihmisoikeuskomitea tuomitsee Irlannin aborttilait julmiksi ja epäinhimillisiksi

Ensimmäistä kertaa yksittäisen henkilön valitus saa Kansainvälisen ihmisoikeustuomioistuimen tai komitean tunnustamaan, että aborttien kriminalisointi loukkaa naisten ihmisoikeuksia.