HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

#KnowItOwnIt -kampanja – Nasima Razmyarin haastattelu


#KnowItOwnIt -kampanja – Nasima Razmyarin haastattelu

Kansanedustaja Nasiman mukaan nuoret tarvitsevat paljon enemmän tietoa oikeudesta päättää omasta kehostaan.

Toteutuuko mielestäsi kaikkien nuorten oikeus saada tietoa seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä tänä päivänä?

Tässä on turhan paljon vaihtelua oppilaitosten välillä. Kaikissa kouluissa opetus ei välttämättä ole yhtä laadukasta ja asioita käydä läpi yhtä laajasti kuin pitäisi. Suurimmat erot taitavat kuitenkin löytyä kodeista. Miten kotona puhutaan seksuaalisuudesta ja käydään läpi kysymyksiä. Millaisen mallin kotoa saa toisten kunnioittamiseen ja siihen, kuinka avoimesti seksuaalisuudesta puhutaan.

Tarvitaanko seksuaalikasvatusta enää tänä päivänä, eikö kaikki löydy netistä?

Seksuaalikasvatusta tarvitaan ehdottomasti. Se on nähtävä laajana kokonaisuutena, johon kuuluvat paitsi oman kehon tuntemus myös tunteet sekä muiden huomioiminen. On todella hyvä, että netistä saa yhä enemmän tietoa. On kuitenkin varmistettava, että tieto ei ole yksipuolista ja perustuisi mahdollisimman hyvin oikeaan tietoon. Samoin asioista keskustelu toisten kanssa auttaa hahmottamaan esimerkiksi sitä, miten erilailla ihmiset kokevat eri asiat ja tunteet.

Mikä on seksuaalikasvatuksen merkitys globaalisti?

Seksuaalikasvatusta on valitettavan vähän ympäri maailman. Seksuaaliterveyden edistäminen olisi erityisen tärkeää eli yksinkertaisimmillaan ehkäisyn saatavuus. Toinen iso kysymys on naisten oikeudet. Tässä tullaan tärkeään seksuaalikasvatuksen osaan, joka on tunteet ja toisten huomioiminen. Olisi yhä enemmän saatava eteenpäin tietoa koskemattomuudesta ja siitä, että jokaisella on oikeus itse päättää omasta kehostaan.

 

Katso myös

Ansaitsemme rehellistä ja turvallista seksuaalikasvatusta!

Tällä viikolla vietetään Veckan Sex -teemaviikkoa, joka on Väestöliiton nuorisotyöryhmän järjestämä seksuaalikasvatusviikko. Konsepti on adoptoitu Suomeen muista Pohjoismaista. Veckan Sexin aikana olemme jo useana vuonna kiertäneet vetämässä seksuaalikasvatustuokioita peruskoululaisille. Me nuorisotyöryhmäläiset kampanjoimme Veckan Sexin aikana avoimen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioivan seksuaalikasvatuksen puolesta myös Väestöliiton somekanavissa. Veckan Sexin kunniaksi muistelemme pieleen menneitä seksuaalikasvatustuokioita, jotka inspiroivat meitä jakamaan kanssanuorille tietoa seksuaalisuudesta hieman monipuolisemmin: 
 


Seksuaalikasvatus on kokonaisvaltaista, mutta riittämätöntä

Heteronormatiivinen seksuaalikasvatus ei huomioi moninaisia seksinharrastamistapoja tai niiltä suojautumista.


Mr. Gay Finland 2019 haluaa yhdenvertaisuutta kouluihin

Mr. Gay Finlandiksi kruunattiin vastikään 23-vuotias kieltenopettajaopiskelija Konsta Nupponen. Hän haluaa edistää sateenkaarinuorten asemaa koulumaailmassa. 


Koulun seksuaalikasvatus, unohduitko viime vuosituhannelle?

On vuosi 2012. Istun yläkoulun terveystiedon tunnilla ja kuuntelen tylsistyneenä opettajan luennointia seksistä. Hän lausuu sanan ”penis” jokaisella kerralla erikoisesti venyttäen, ”pheeenis”, ja luokka hörähtää. Tahtoisin jo kotiin, sillä en koe oppivani tästä mitään hyödyllistä. Tunnen vahvasti, ettei tunti ole suunnattu minulle. Siellä puhutaan ainoastaan pheeeniksistä ja emättimistä, tytöistä ja pojista, kondomeista ja ensimmäisen kerran kivuista sekä siitä, kuinka tytön ei vain pidä hankkiutua raskaaksi nuorella iällä.


Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.