HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

#KnowItOwnIt -kampanja – Jani Toivolan haastattelu


#KnowItOwnIt -kampanja – Jani Toivolan haastattelu

Seksuaalikasvatus ei saa jämähtää paikalleen, toteaa kansanedustaja Jani Toivola.

Jani, miten mielestäsi toteutuu kaikkien nuorten oikeus saada tietoa seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä tänä päivänä?

Seksi ja seksuaalisuus ovat edelleen – ihan turhaan – tabu valtaosassa maailmaa. Olisi mahtavaa, jos kaikki maailman ihmiset osaisivat ja saisivat puhua seksistä häpeilemättä. Mitä enemmän on tietoa sekä avointa ja silmiin katsovaa puhetta, sitä enemmän on jokaisella nuorella mahdollisuus tehdä itseään kunnioittavia päätöksiä oman elämänsä suhteen. Jokaisella tulisi olla oikeus tunnistaa ja määrittää itse omat rajansa. 


Maailmassa on edelleen paljon nuoria tyttöjä ja naisia jotka pakotetaan opintojen jatkamisen sijaan naimisiin ja usein vielä kumppanin kanssa, jota he eivät ole itse valinneet. Usein nämä tytöt joutuvat hankkimaan myös kohtuuttoman määrän lapsia.


Teen paljon töitä eduskunnassa sen eteen, että kaikki nuoret, niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa, saisivat mahdollisimman laadukkaan ja laajan seksuaalikasvatuksen. Tarvitaan ehdottomasti lisää puhetta tunteista. Kuka minä olen suhteessa itseeni ja toiseen ihmiseen. Seksuaalikasvatuksen esteettömyyden suhteen on myös vielä paljon tehtävää. Seksuaalisuus kuuluu kaikille.

Mikä mielestäsi on seksuaalikasvatuksen merkitys globaalisti?

Seksuaalikasvatuksen avulla jokainen nuori voi päättää itsestään, kehostaan ja tulevaisuudestaan. Seksuaalikasvatuksen avulla kaikki saavat kasvaa juuri sellaisiksi kuin haluavat ja rakentaa vapaasti oman identiteettinsä. Lisäksi se kasvattaa itseluottamusta ja antaa tärkeitä taitoja elämää varten. Seksuaalikasvatuksella muutetaan maailmaa ja varmistetaan, että seuraava sukupolvi on meitä fiksumpi.

Kaipaako suomalainen seksuaalikasvatus kehittämistä?

Seksuaalikasvatus ei saa koskaan jämähtää paikoilleen. Kuten kaiken muunkin muuttuvassa yhteyskunnassa, seksuaalikasvatuksen pitää kehittyä ja pysyä liikkeessä. Tarvitaan uusia innovatiivisia ideoita ja jatkuvaa kokeilua, jotta seksuaalikasvatuksella saavutetaan kaikki nuoret. Ihan jokaisella meistä on oikeus tietoon ja kaikilla hieman eri tapa sulatella sitä, joten tarvitaan erilaisia tapoja saavuttaa jokainen nuori.

 

Jani Toivola

Katso myös

Ansaitsemme rehellistä ja turvallista seksuaalikasvatusta!

Tällä viikolla vietetään Veckan Sex -teemaviikkoa, joka on Väestöliiton nuorisotyöryhmän järjestämä seksuaalikasvatusviikko. Konsepti on adoptoitu Suomeen muista Pohjoismaista. Veckan Sexin aikana olemme jo useana vuonna kiertäneet vetämässä seksuaalikasvatustuokioita peruskoululaisille. Me nuorisotyöryhmäläiset kampanjoimme Veckan Sexin aikana avoimen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioivan seksuaalikasvatuksen puolesta myös Väestöliiton somekanavissa. Veckan Sexin kunniaksi muistelemme pieleen menneitä seksuaalikasvatustuokioita, jotka inspiroivat meitä jakamaan kanssanuorille tietoa seksuaalisuudesta hieman monipuolisemmin: 
 


Seksuaalikasvatus on kokonaisvaltaista, mutta riittämätöntä

Heteronormatiivinen seksuaalikasvatus ei huomioi moninaisia seksinharrastamistapoja tai niiltä suojautumista.


Mr. Gay Finland 2019 haluaa yhdenvertaisuutta kouluihin

Mr. Gay Finlandiksi kruunattiin vastikään 23-vuotias kieltenopettajaopiskelija Konsta Nupponen. Hän haluaa edistää sateenkaarinuorten asemaa koulumaailmassa. 


Koulun seksuaalikasvatus, unohduitko viime vuosituhannelle?

On vuosi 2012. Istun yläkoulun terveystiedon tunnilla ja kuuntelen tylsistyneenä opettajan luennointia seksistä. Hän lausuu sanan ”penis” jokaisella kerralla erikoisesti venyttäen, ”pheeenis”, ja luokka hörähtää. Tahtoisin jo kotiin, sillä en koe oppivani tästä mitään hyödyllistä. Tunnen vahvasti, ettei tunti ole suunnattu minulle. Siellä puhutaan ainoastaan pheeeniksistä ja emättimistä, tytöistä ja pojista, kondomeista ja ensimmäisen kerran kivuista sekä siitä, kuinka tytön ei vain pidä hankkiutua raskaaksi nuorella iällä.


Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.