HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

#KnowItOwnIt -kampanja – Aino-Kaisa Pekosen haastattelu


#KnowItOwnIt -kampanja – Aino-Kaisa Pekosen haastattelu

Kansanedustaja Aino-Kaisa on huolissaan vähemmistönuorien seksuaalikasvatuksen laadusta ja ylistää Hurmalehteä.

Aino-Kaisa, toteutuuko mielestäsi kaikkien nuorten oikeus saada tietoa seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä tänä päivänä?

Ei riittävästi. Vähemmistöryhmien, kuten seksuaalivähemmistöjen tai vammaisryhmien oikeudessa laadukkaaseen seksuaaliterveyteen on ongelmia. Erityisesti pienillä paikkakunnilla voi olla ongelmia saada laadukasta palvelua, jos kuuluu vähemmistöryhmään. Näin ei saa olla.

Tarvitaanko seksuaalikasvatusta enää tänä päivänä, eikö kaikki löydy netistä?

Seksuaalikasvatusta tarvitaan edelleen ja se voi olla myös netissä, siitä hyvä esimerkki tämä Hurma-lehti. Seksuaalikasvatuksen tulee olla ammattitaitoista ja kaikki väestöryhmän huomioivaa.  Seksuaalikasvatus ei voi päättyä peruskouluun, vaan sitä on oltava saatavilla viimeisiin ikävuosiin asti.

Mikä on seksuaalikasvatuksen merkitys globaalisti?

Suomella on paljon annettavaa globaalisti seksuaalikasvatuksessa, voimme tarjota koulutusta niihin maihin, joissa seksuaalikasvatus on vasta kehittymässä tai sitä ei ole ollenkaan. Oikeus seksuaalikasvatukseen ja turvalliseen seksielämään kuuluu kaikille. Globaalisti erityisesti abortti, ehkäisy ja perheneuvonta ovat tärkeitä teemoja pitää esillä myös Suomessa.

Kaipaako suomalainen seksuaalikasvatus kehittämistä?

Kaipaa. Erityisesti peruskouluissa tulee tarjota seksuaalikasvatusta, mikä ottaa huomioon myös seksuaalivähemmistöt.  Liikaa saa kuulla nuorilta, että seksuaalikasvatuksessa ei homo-, lesbo - tai vammaisia nuoria ole otettu huomioon. Kaikilla tulee olla pääsy seksuaalikasvatukseen.

Voiko nuori itse vaikuttaa seksuaalikasvatuksen sisältöihin?

Nuoret voivat tuottaa myös itse sisältöä, kuten tässä Hurma-lehdessä. Tämä on mieletön lehti ja uskon, että palvelee tarvetta, että tuotetaan sisältöä nuorilta nuorille. Jatkakaa samaan malliin!

Kenen tehtävä seksuaalikasvatus on?

Vähintään kaikkien nuorten parissa työskentelevien ja sosiaali-ja terveysalan ammattilaisten, mutta myös vanhempien.

Omat muistosi koulun seksuaalikasvatustuokioista?

Koulun seksuaalikasvatustuokiota odotettiin kovin malttamattomasti. Ja kun sen hetki vihdoin koitti, niin arvelen, että opettajaa nolostutti kovasti ja koko tuokio meni nopeasti, asiat käsiteltiin pakonomaisesti, emmekä me nuoret oppineet ainakaan mitään uutta, mitä emme olisi jo tienneet.

Siksi olisi hyvä, että seksuaalikasvatuksen hoitaisi juuri siihen koulutettu henkilö.

 

Aino-Kaisa Pekonen

Katso myös

Ansaitsemme rehellistä ja turvallista seksuaalikasvatusta!

Tällä viikolla vietetään Veckan Sex -teemaviikkoa, joka on Väestöliiton nuorisotyöryhmän järjestämä seksuaalikasvatusviikko. Konsepti on adoptoitu Suomeen muista Pohjoismaista. Veckan Sexin aikana olemme jo useana vuonna kiertäneet vetämässä seksuaalikasvatustuokioita peruskoululaisille. Me nuorisotyöryhmäläiset kampanjoimme Veckan Sexin aikana avoimen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioivan seksuaalikasvatuksen puolesta myös Väestöliiton somekanavissa. Veckan Sexin kunniaksi muistelemme pieleen menneitä seksuaalikasvatustuokioita, jotka inspiroivat meitä jakamaan kanssanuorille tietoa seksuaalisuudesta hieman monipuolisemmin: 
 


Seksuaalikasvatus on kokonaisvaltaista, mutta riittämätöntä

Heteronormatiivinen seksuaalikasvatus ei huomioi moninaisia seksinharrastamistapoja tai niiltä suojautumista.


Mr. Gay Finland 2019 haluaa yhdenvertaisuutta kouluihin

Mr. Gay Finlandiksi kruunattiin vastikään 23-vuotias kieltenopettajaopiskelija Konsta Nupponen. Hän haluaa edistää sateenkaarinuorten asemaa koulumaailmassa. 


Koulun seksuaalikasvatus, unohduitko viime vuosituhannelle?

On vuosi 2012. Istun yläkoulun terveystiedon tunnilla ja kuuntelen tylsistyneenä opettajan luennointia seksistä. Hän lausuu sanan ”penis” jokaisella kerralla erikoisesti venyttäen, ”pheeenis”, ja luokka hörähtää. Tahtoisin jo kotiin, sillä en koe oppivani tästä mitään hyödyllistä. Tunnen vahvasti, ettei tunti ole suunnattu minulle. Siellä puhutaan ainoastaan pheeeniksistä ja emättimistä, tytöistä ja pojista, kondomeista ja ensimmäisen kerran kivuista sekä siitä, kuinka tytön ei vain pidä hankkiutua raskaaksi nuorella iällä.


Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.