HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Know It -Own It– haastattelussa Maaret Kallio


#KnowItOwnIt -kampanja – haastattelussa Maaret Kallio

"Pelkkä banaani + kondomi ei riitä seksuaalikasvatukseksi", sanoo bloggari, psykoterapeutti Maaret Kallio.

Maaret, tarvitaanko seksuaalikasvatusta enää tänä päivänä, eikö kaikki löydy netistä?

Tietoa löytyy runsaasti verkosta, mutta yhtä lailla löytyy väärää tietoa. Nykyajassa ei ole ongelmana tiedon puute, mutta asiallinen tieto voi kaiken muun rinnalla jäädä joskus jalkoihin. Yhteisen pohdinnan mahdollistavaa seksuaalikasvatusta tarvitaan aivan taatusti: Seksuaalikasvatus ei ole vain tiedon antamista tietävämmältä tietämättömämmälle, vaan ennen kaikkea yhdessä pohtimista, tunteiden tunnistamista, omien rajojen ihmettelyä ja mielihyvän ymmärtämistä.


Voiko nuori itse vaikuttaa seksuaalikasvatuksen sisältöihin?

Toivon sitä kovasti! Vaikka seksuaalisuudessa ja seksuaalikehityksessä on paljon yleistä ja kaikkia nuoria yhdistävääkin, siinä on myös henkilökohtainen ulottuvuus ja yksilöllisyys. Nuoren on tärkeää saada tilaa myös kysyä. Aina ei osata tarjota juuri oikealla tavalla kohdennettua tietoa, mutta hyvässä kontaktissa kysymyksille, vastauksille ja yhteiselle pohdinnalle on tilaa.


Millaisia ovat omat  muistosi koulun seksuaalikasvatuksesta?

Ala-asteella tytöt laitettiin eri ryhmään kuin pojat, kun puhuttiin kehon muuttumisesta, murrosiästä ja kuukautisten alkamisesta. Muistan kikatelleeni ystäväni kanssa niin kovasti, että jouduin ulos tunnilta. Istuin siis yhden tärkeimmistä tunneista luokan ulkopuolella, vaikka tiedolle olisi taatusti ollut tilausta. Olisi ollut hyvä tunnistaa lapsen tunteita: nämä ovat hämmentäviä, jännittäviä ja aika intiimejäkin asioita, joiden käsittely voi hihityttää.


Toiseksi muistan yläasteelta vain kondomiopetuksen. Ripeäotteinen kotitalousopettaja veti banaanin päälle kondomia, mikä herätti luonnollisesti vilkkaassa musiikkiluokassamme varsinaiset reaktiot! Vaikka asia oli hyvä ja siihen aikaan jopa edistyksellistä, olisi rinnalle kuitenkin tarvittu paljon muutakin. Monelle yläasteikäiselle olisi olennaisempaa työstää muitakin ulottuvuuksia kehoon, tunteisiin, seurusteluun ja ekaan kertaan liittyen, kuin kaventaa seksuaalikasvatus pelkäksi kondominlaitoksi.


 

 

 

Maaret Kallio

Kuva: Anna Dammert

Katso myös

Ansaitsemme rehellistä ja turvallista seksuaalikasvatusta!

Tällä viikolla vietetään Veckan Sex -teemaviikkoa, joka on Väestöliiton nuorisotyöryhmän järjestämä seksuaalikasvatusviikko. Konsepti on adoptoitu Suomeen muista Pohjoismaista. Veckan Sexin aikana olemme jo useana vuonna kiertäneet vetämässä seksuaalikasvatustuokioita peruskoululaisille. Me nuorisotyöryhmäläiset kampanjoimme Veckan Sexin aikana avoimen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioivan seksuaalikasvatuksen puolesta myös Väestöliiton somekanavissa. Veckan Sexin kunniaksi muistelemme pieleen menneitä seksuaalikasvatustuokioita, jotka inspiroivat meitä jakamaan kanssanuorille tietoa seksuaalisuudesta hieman monipuolisemmin: 
 


Seksuaalikasvatus on kokonaisvaltaista, mutta riittämätöntä

Heteronormatiivinen seksuaalikasvatus ei huomioi moninaisia seksinharrastamistapoja tai niiltä suojautumista.


Mr. Gay Finland 2019 haluaa yhdenvertaisuutta kouluihin

Mr. Gay Finlandiksi kruunattiin vastikään 23-vuotias kieltenopettajaopiskelija Konsta Nupponen. Hän haluaa edistää sateenkaarinuorten asemaa koulumaailmassa. 


Koulun seksuaalikasvatus, unohduitko viime vuosituhannelle?

On vuosi 2012. Istun yläkoulun terveystiedon tunnilla ja kuuntelen tylsistyneenä opettajan luennointia seksistä. Hän lausuu sanan ”penis” jokaisella kerralla erikoisesti venyttäen, ”pheeenis”, ja luokka hörähtää. Tahtoisin jo kotiin, sillä en koe oppivani tästä mitään hyödyllistä. Tunnen vahvasti, ettei tunti ole suunnattu minulle. Siellä puhutaan ainoastaan pheeeniksistä ja emättimistä, tytöistä ja pojista, kondomeista ja ensimmäisen kerran kivuista sekä siitä, kuinka tytön ei vain pidä hankkiutua raskaaksi nuorella iällä.


Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.