HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Kirja-arvio


Millä eri tavoilla mies voi itsetyydyttää? Entä miten harrastaa suuseksiä, olla suhteessa, pestä penis tai hoitaa finnejä?

Kirja-arvio: “Pakko kysyä — Ohjeita seksiin, kasvuun ja seurusteluun Poikien Puhelimesta”.

Keneltä kysyä, jos ei lähipiiriltä halua? No Poikien Puhelimelta tietenkin! Kirja vastaa näihin ja moniin muihin kysymyksiin avoimesti ja suoraan huumoria unohtamatta. Kirja ei hyssyttele eikä tuomitse: sen sivuilta voi lukea positiivisessa ja kannustavassa mielessä vaikkapa homoudesta, seksileluista, kondomeista ja anaaliseksistä. Vastaukset perustellaan kunnolla, ja ne tarjoavat myös ihan konkreettisia neuvoja.

 

Kokonaisuudessaan kirja oli niin positiivinen yllätys, että sitä selatessani mietin, kunpa voisin antaa sen nuoremmalle itselleni. Ajoittain hämmentävänkin suorapuheinen teos käytännössä pakottaa lukemaan vielä vähän lisää — yhden tai viisikymmentä sivua. Harvat kirjat onnistuvat ilmaisemaan asioita niin hauskalla tavalla, että homomieskin jaksaa lukea miten niitä tyttöjä oikein sitten isketään. Inklusiivinen ote kantaa läpi teoksen. Seurustelusuhdekysymyksissä vastauksia ei sidota mihinkään tiettyyn sukupuoleen, ellei kysyjä sellaista ole suoraan maininnut. Kasuaali homopositiivisuus on paitsi järkevää, myös asenteellisen kasvatuksen väline. Toki oli myös helpottavaa kuulla, etteivät kaikki heterot todellakaan halua kertoa suuntautumisestaan julkisesti tai etteivät yksittäiset seksikokeilut tee kenestäkään heteroa.

 

On tärkeää tunnistaa omat ja toisten rajat — oli kyse sitten lähisuhdeväkivallasta tai seksistä. Riidellä voi rakentavasti, itseään ja muita pitää kunnioittaa sekä tiedostaa, mitä tehdä, jos kumppani näitä rajoja rikkoo. Erityisen tärkeää suostumus on seksuaalisissa teoissa niiden mahdollisesti haavoittavan luonteen vuoksi, ja siitä syystä olikin hienoa huomata, että tätä erikseen painotettiin useissa kohdissa.

 

Tiivistetysti: Sakke approves, Petteri approves!

Sakris Kupila
Petteri Keränen
Kirjoittajat ovat Väestöliiton Hurma-lehden toimituskunnan jäseniä.

Kirjan voi tilata täältä: http://www.vaestoliitto.fi/nettikauppa/uutuudet/?num=6040869&upotusURI=/...