HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Kambodžalainen tv-spektaakkeli murtaa seksitabuja


Kambodžalainen tv-spektaakkeli murtaa seksitabuja

Aina ei tarvitse toistaa kaavaa ja olla tylsä, varsinkaan jos asiat voisi tehdä paljon hauskemminkin. Vai mitä mieltä olet tästä tv-ohjelmasta?

Kolme vuotta pyörinyt Love9 tv-ohjelma on onnistunut tavoittamaan jopa puolet Kambodžan nuorista. Muun muassa YK:n Väestörahaston tuottaman ohjelman tarkoituksena on viihdyttää, mutta myös levittää tietoa seksuaaliterveydestä, sukupuolten tasa-arvosta ja terveistä ihmissuhteista.

”Love9 muutti ajatteluani”, sanoo sarjan lojaalifani 25-vuotias Nin ChhimNin. ”Voin nyt itsevarmemmin keskustella sulhaseni kanssa vaikkapa siitä, kuinka monta lasta aiomme hankkia”, hän toteaa. Komediaa, draamaa ja julkkisvieraita yhdistelevä show onkin onnistunut vetoamaan maan nuoriin ja tullut samalla murtaneeksi seksuaalioikeuksiin liittyviä tabuja.

Rajoja rikkovat tv-ohjelmat ovat tärkeitä maassa, jossa seksuaalioikeuksien toteutumiseksi on vielä paljon tehtävänä. Yleinen tieto seksitaudeista on edelleen heikko ja keskustelu seksistä ja ehkäisystä usein leimaavaa.

Lähde: UNFPA

Katso myös

Koulun seksuaalikasvatus, unohduitko viime vuosituhannelle?

On vuosi 2012. Istun yläkoulun terveystiedon tunnilla ja kuuntelen tylsistyneenä opettajan luennointia seksistä. Hän lausuu sanan ”penis” jokaisella kerralla erikoisesti venyttäen, ”pheeenis”, ja luokka hörähtää. Tahtoisin jo kotiin, sillä en koe oppivani tästä mitään hyödyllistä. Tunnen vahvasti, ettei tunti ole suunnattu minulle. Siellä puhutaan ainoastaan pheeeniksistä ja emättimistä, tytöistä ja pojista, kondomeista ja ensimmäisen kerran kivuista sekä siitä, kuinka tytön ei vain pidä hankkiutua raskaaksi nuorella iällä.


Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.


Nuoren miehen ajatuksia seksuaalioikeuksista

#MunTarina´ssa nuoret pohtivat omaa seksuaalisuuttaan ja matkaansa aikuisuuteen. Kirjoitusten kautta päästään myös kurkistamaan käsityksiin ja kokemuksiin eri puolilla maailmaa. Mitä tarkoitetaan seksuaaliterveydellä tai toteutuvatko vähemmistöjen seksuaalioikeudet? Tällä kertaa asiaa pohtii nuori mies Nepalista.


Saako seksistä puhua Nepalissa?

#MunTarina´ssa nuoret pohtivat omaa seksuaalisuuttaan ja matkaansa aikuisuuteen. Kirjoitusten kautta päästään myös kurkistamaan käsityksiin ja kokemuksiin eri puolilla maailmaa. Kuinka eri tavoin seksuaalisuuteen suhtaudutaan? Sarjan toisessa kirjoituksessa kuullaan nepalilaisen nuoren ajatuksia.


Vloggaaja Eetu Pesonen: Nuorena multa puuttui roolimalli

Yksi Suomen suosituimmista vloggaajista Eeddspeaks eli Eetu Pesonen kertoi Hurmalle muutaman totuuden itsestään ja maailmasta.