HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Jokaisella on oikeus tietoon


Saako seksistä puhua Nepalissa?

#MunTarina´ssa nuoret pohtivat omaa seksuaalisuuttaan ja matkaansa aikuisuuteen. Kirjoitusten kautta päästään myös kurkistamaan käsityksiin ja kokemuksiin eri puolilla maailmaa. Kuinka eri tavoin seksuaalisuuteen suhtaudutaan? Sarjan toisessa kirjoituksessa kuullaan nepalilaisen nuoren ajatuksia.

Nimeni on Subhasmini ja olen 22-vuotias. Vapaa-aikanani pidän kirjojen lukemisesta ja television katsomisesta. Tällä hetkellä olen sinkku. Oman kokemukseni mukaan Nepalissa nuoret suhtautuvat seksuaalisuuteen luonnollisesti, ja siitä myös keskustellaan melko avoimesti. Silti keskustelu saattaa olla myös kiusallista.

Yleisesti yhteiskunta ei ole kiinnostunut seksuaalisuuden tukemisesta eikä esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä hyväksytä. En ole henkilökohtaisesti nähnyt suoraa syrjintää,  mutta tiedän että sitä on. Mielestäni vähemmistöjä pitäisi tukea ja esimerkiksi tiedon lisääminen voi auttaa jonkin verran. Muutos kuitenkin vie aikaa.

Seksuaalioikeudet eivät mielestäni toteudu Nepalissa. Yhteiskunta ei esimerkiksi hyväksy seksiä ennen avioliittoa. Yleisestikin Aasia on melko konservatiivinen verrattuna länsimaihin.

Ystävien kesken voimme helposti puhua ehkäisystä ja sen sellaisesta. Myös vanhempien kanssa puhuminen on ok. Tiedonsaantia pitäisi kutenkin parantaa, vaikka internet on tehnyt siitä helpompaa.  Tiedon paikkaansapitävyydestä ja laadusta ei kuitenkaan voi olla aina varma. Olisi esimerkiksi kiinnostavaa keskustella sellaisten ihmisten kanssa, jotka tietävät aiheesta enemmän kuin minä. Erilaisten alan asiantuntijoiden vaikkapa. Ihan yleisestikin seksuaalioikeuksien toteutumista voitaisiin tehostaa kouluttamalla ihmisiä. Jokaisella tulisi olla oikeus seksuaalikasvatukseen ja tietoon siitä, että seksuaalisuus vaikuttaa koko elämäämme. Viimeistään seksuaalikasvatuksen pitäisi alkaa 13-14-vuotiaana.


Lue lisää: Mikä Nepal??


Kirjoitus on toimitettu ja muokattu haastattelun pohjalta. #MunTarina-sarjassa julkaistaan nuorten ajatuksia seksuaalisuudesta ja matkasta aikuisuuteen. Jokaisen tarina on tärkeä. Myös Sinun. Voit jakaa oman tarinasi lähettämällä sen osoitteeseen elina.korhonen@vaestoliitto.fi. Emme julkaise tarinoita nimelläsi ilman lupaasi, mutta Väestöliitto saa kaikki oikeudet tarinoihin ja voi käyttää niitä nimettömänä viestinnässään. 

Katso myös

Ansaitsemme rehellistä ja turvallista seksuaalikasvatusta!

Tällä viikolla vietetään Veckan Sex -teemaviikkoa, joka on Väestöliiton nuorisotyöryhmän järjestämä seksuaalikasvatusviikko. Konsepti on adoptoitu Suomeen muista Pohjoismaista. Veckan Sexin aikana olemme jo useana vuonna kiertäneet vetämässä seksuaalikasvatustuokioita peruskoululaisille. Me nuorisotyöryhmäläiset kampanjoimme Veckan Sexin aikana avoimen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioivan seksuaalikasvatuksen puolesta myös Väestöliiton somekanavissa. Veckan Sexin kunniaksi muistelemme pieleen menneitä seksuaalikasvatustuokioita, jotka inspiroivat meitä jakamaan kanssanuorille tietoa seksuaalisuudesta hieman monipuolisemmin: 
 


Seksuaalikasvatus on kokonaisvaltaista, mutta riittämätöntä

Heteronormatiivinen seksuaalikasvatus ei huomioi moninaisia seksinharrastamistapoja tai niiltä suojautumista.


Mr. Gay Finland 2019 haluaa yhdenvertaisuutta kouluihin

Mr. Gay Finlandiksi kruunattiin vastikään 23-vuotias kieltenopettajaopiskelija Konsta Nupponen. Hän haluaa edistää sateenkaarinuorten asemaa koulumaailmassa. 


Koulun seksuaalikasvatus, unohduitko viime vuosituhannelle?

On vuosi 2012. Istun yläkoulun terveystiedon tunnilla ja kuuntelen tylsistyneenä opettajan luennointia seksistä. Hän lausuu sanan ”penis” jokaisella kerralla erikoisesti venyttäen, ”pheeenis”, ja luokka hörähtää. Tahtoisin jo kotiin, sillä en koe oppivani tästä mitään hyödyllistä. Tunnen vahvasti, ettei tunti ole suunnattu minulle. Siellä puhutaan ainoastaan pheeeniksistä ja emättimistä, tytöistä ja pojista, kondomeista ja ensimmäisen kerran kivuista sekä siitä, kuinka tytön ei vain pidä hankkiutua raskaaksi nuorella iällä.


Ugandalainen Angela joutui pakenemaan, koska on lesbo

"Sekä viranomaiset, oikeuslaitos että paikalliset jengit vainosivat ja ahdistelivat minua sen takia, että kuulun seksuaalivähemmistöön."