HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Hurma haastattelee: Stand up -koomikko Toni Jyvälä


Hurma haastattelee: Stand up -koomikko Toni Jyvälä

Stand up -koomikko Toni Jyvälä naurattaa ihmisiä ammatikseen ja luottaa rentoon asenteeseen. Itselleen voi ja täytyy osata nauraa. Hurma halsusi tietää voiko myös seksuaalisuudelle nauraa?

Mikä sai sinut kokeilemaan stand uppia?
Opiskeluaikoina vuonna 2005 yksi kaverini näytti minulle amerikkalaiskoomikko Pablo Fransiscon keikkavideon. Olin aivan myyty siitä mitä kaikkea yksi mies lavalla pystyy tekemään. Sain päähäni, että jotain tuollaista olisi hieno tehdä. Kipinä lajiin syntyi.

Mikä stand upissa on parasta?
Ne hetket lavalla, kun olen täysin samalla aaltopituudella yleisön kanssa. Siinä ei mieti seuraavaa juttua tai muutakaan tulevaa, vaan nauttii juuri siitä hetkestä. Parhaimmillaan stand up on sitä, että minä ja yleisö pidetään yhdessä hauskaa.

Urasi paras hetki?
Tähän en osaa vastata. Ehkä hauskin hetki löytyy joltain hulvattomalta keikalta, jossa ollaan päästy tuohon edellämainittuun olotilaan. Naurun tasapainon finaaliveto satojen tuhansien ihmisten katsellessa oli myös mieletön hetki.

Entä huonoin hetki?
Noloin ja hirvein hetki on ollut sellainen keikka joka ei ole oikein lähtenyt käyntiin. Yksi sellainen kävi alkuaikoina vuosia sitten Joensuussa erään firman pikkujouluissa. Kun nousin lavalle, kukaan ei nauranut. Menin paniikkiin, mutta jatkoin keikkaa. Ei mitään reaktiota. Pikkuhiljaa puheensorina yltyi ja yltyi ja kohta ainoastaan minua kuunteli pelkkä eturivi vaivaantunut hymy huulillaan. Keikan jälkeen menin takahuoneeseen ja purskahdin itkuun. Tuolloin tuntui siltä, että olen maailman huonoin ja kaikki vihaavat minua. Nykyään osaan käsitellä haastavampiakin keikkatilanteita.

Saako kaikesta vitsailla?
Saa. Se on eri asia, kannattaako. Jotkin asiat voivat olla niin ikäviä, että yleisön on vaikea nauraa niille. Toisaalta huumori on keino käsitellä vaikeitakin asioita. Tärkeintä on lähestyä arveluttavia aiheita hauskalla ja tilanteeseen sopivalla tavalla, ei shokeeraamalla. On myös hyvä muistaa, ettei vitsailu aina tarkoita asioiden pilkkaamista.

Voiko seksuaalisuus olla hauskaa?
Tottahan toki! Jos koomikko haluaa puhua omasta – tai miksei muidenkin – seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, ja osaa tehdä sen hauskasti, niin miksipä ei. Sen ei tarvitse aina olla pelkkiä alapää- tai panojuttuja.
Seksuaalisuus on osa meitä ja olemme kaikki seksuaalisia olentoja omalla tavallamme. Jos puhutaan seksuaalisesta kanssakäymisestä toisen ihmisen kanssa, on se tietysti yleensä iloinen ja onnellinen asia. Siihen voi liittyä myös epävarmuutta ja pelkoa, noloutta ja häpeääkin. Tuollaiset tuntemukset ainakin itselle ovat hyviä lähtökohtia komiikkaan. Panokset ovat tavallaan kovemmat, kuin tilanteessa, jossa olet tekemisissä toisen ihmisen kanssa esim. kaupan kassalla.

Paras saamasi neuvo seksuaalisuuteen liittyen? Jos ei tule mieleen, voit keksiä oman.
Voi että. Mä en ole kovin hyvä neuvomaan tässä. Joskus tuntuu, että tarvitsisin neuvoja itsekin. Ehkä joku että: Me olemme jokainen ainutlaatuisia yksilöitä, joten älä koskaan vertaa itseäsi muihin. Sinä olet arvokas, kaunis ja hyvä juuri sellaisena kuin olet.

Pitääkö itselleen pystyä nauramaan?
Kyllä. Se on sitä, että on rehellinen itselleen ja uskaltaa laittaa omat näkemykset ja arvot likoon.

Mitä mietit tänään?
Nyt mielen päällä on se, että kämppä pitäisi siivota. Se on kaameassa kunnossa. Ja lenkillekin olisi lähdettävä. Päätin eilen, että alan pitää itsestäni vähän parempaa huolta. Hyvää ruokaa ja monipuolista liikuntaa, niin pysyy tuo mielikin virkeänä.


Kuka: Toni Jyvälä, 33v.
Mitä: Stand up -koomikko
Missä: Kotoisin Kemijärveltä. Asuu tällä hetkellä Tampereella.
Miten: Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK)
Mistä tunnetaan? Kilpaili YLE:n stand up -komiikkakilpailu Naurun tasapainon kolmannella kaudella ja sijoittui finaalikolmikkoon.


tonijyvala.fi


Kirjoittaja Pia-Leena Heikkilä on 24-vuotias Helsinkiläinen yliopisto-opiskelija ja freelancer-toimittaja.


Stand up -koomikko Toni Jyvälä

Katso myös

Onko seksipositiivisuus aina positiivista?

 Tässä blogikirjoituksessa Emmi Rantanen tarttuu seksipositiivisuuden käsitteeseen kriittisestä näkökulmasta: mistä se on peräisin, miten se heijastaa aikamme sosiaalista maailmaa ja kuinka se muokkaa käsitystämme seksistä?


Ansaitsemme rehellistä ja turvallista seksuaalikasvatusta!

Tällä viikolla vietetään Veckan Sex -teemaviikkoa, joka on Väestöliiton nuorisotyöryhmän järjestämä seksuaalikasvatusviikko. Konsepti on adoptoitu Suomeen muista Pohjoismaista. Veckan Sexin aikana olemme jo useana vuonna kiertäneet vetämässä seksuaalikasvatustuokioita peruskoululaisille. Me nuorisotyöryhmäläiset kampanjoimme Veckan Sexin aikana avoimen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioivan seksuaalikasvatuksen puolesta myös Väestöliiton somekanavissa. Veckan Sexin kunniaksi muistelemme pieleen menneitä seksuaalikasvatustuokioita, jotka inspiroivat meitä jakamaan kanssanuorille tietoa seksuaalisuudesta hieman monipuolisemmin: 
 


Ei-toivottu raskaus paljasti seksuaalisen vapauteni rajat

Parisuhteen ulkopuolisesta seksistä voi tulla raskaaksi siinä missä parisuhdeseksistäkin. Abortin tekeminen tuntuu kuitenkin olevan sosiaalisesti hyväksyttävämpää, kun kuvioissa on pysyvä kumppani. Sinkun abortti on kuin ”huonon naisen” merkki, vaikka naisilla pitäisi olla oikeus vapaaseen seksielämään siinä missä miehilläkin. Se, että on tehnyt abortin, ei kerro ihmisestä mitään.


Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.


Kambodžalainen tv-spektaakkeli murtaa seksitabuja

Aina ei tarvitse toistaa kaavaa ja olla tylsä, varsinkaan jos asiat voisi tehdä paljon hauskemminkin. Vai mitä mieltä olet tästä tv-ohjelmasta?