HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Haluan käyttää julkisuuttani avomielisyyden edistämiseen


Roope Salminen: Haluan käyttää julkisuuttani avomielisyyden edistämiseen

Hurma tenttasi näyttelijä-muusikko Roope Salmista, 26, seksuaalioikeuksista. Mies muistelee saaneensa koulussa riittävän annoksen seksuaalikasvatusta, vaikka kokkia hänestä ei tullutkaan.

Onko sinua ikinä pelottanut kävellä yksin kadulla yöllä?

Ei. Suomi on onneksi turvallinen maa, jossa saa olla melko rauhassa. Yölliset ihmiskohtaamiset ovat olleet minulle lähes poikkeuksetta mieluisia. En tosin ole koskaan ollut yöllisten ahdistelijoiden kohdeyleisöä, sillä olen melko pitkä, majavahampainen miespuolinen henkilö, joka on harrastanut kamppailulajeja koko ikänsä.


Seksuaalioikeuksiin kuuluu, että kaikilla on oikeus vaikuttaa siihen maailmaan, jossa me eletään. Mikä on sinun tapasi vaikuttaa?

Kaikki vaikutamme jatkuvasti välittömään ympäristöömme, halusimme tai emme. Tietenkin taiteella ja viihteellä vaikutan myös muita reittejä. Yritän käyttää julkisuuttani avomielisyyden edistämiseen.

Pitäisikö mielestäsi kondomien olla nuorille ilmaisia?

Tämä on monimutkainen talouspoliittinen kysymys, johon ei ole suoraan oikeaa vastausta. Mikään yhteiskunnassa ei ole ilmaista. Terveyskeskuksissa ja kouluissa kannattaisi mielestäni jakaa runsaasti ilmaisia kondomeja kaikille nuorille, sillä tautien ehkäisy tulee yhteiskunnalle kannattavammaksi kuin niiden hoitaminen silloin, kun skeida on jo housussa. Jos me kuitenkin velvoittaisimme R-kioskit jakamaan ilmaisia kortsuja kaikille alle 16-vuotiaille, niin meillä olisi pian läjä pikku trokareita pyörittämässä kortonkirinkiä joka toisen yläasteen pihassa.

Saitko koulussa mielestäsi riittävästi seksuaalikasvatusta?

Sain. Se oli niissä kouluissa, joita minä kävin (Oulunkylän ala-aste ja Kruununhaan yläaste) mainiolla tasolla. 

Lempiruokasi ja sen resepti?

Sushi suoraan Woltista. En ole kokannut sitten vuoden 2009! 

Roope Salminen & Koirat julkaisi tänään 2.3. uuden singlen ”Voodoo”, jolla esiintyy myös Anna Abreu. Kajarit kannattaa pyyhkiä pölyistä viimeistään perjantaina 4.3., jolloin ilmestyy ennakkoon kultaa myynyt bändin debyyttilevy Madafakin levy!

Roope Salminen ja Koirat

Katso myös

Ansaitsemme rehellistä ja turvallista seksuaalikasvatusta!

Tällä viikolla vietetään Veckan Sex -teemaviikkoa, joka on Väestöliiton nuorisotyöryhmän järjestämä seksuaalikasvatusviikko. Konsepti on adoptoitu Suomeen muista Pohjoismaista. Veckan Sexin aikana olemme jo useana vuonna kiertäneet vetämässä seksuaalikasvatustuokioita peruskoululaisille. Me nuorisotyöryhmäläiset kampanjoimme Veckan Sexin aikana avoimen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioivan seksuaalikasvatuksen puolesta myös Väestöliiton somekanavissa. Veckan Sexin kunniaksi muistelemme pieleen menneitä seksuaalikasvatustuokioita, jotka inspiroivat meitä jakamaan kanssanuorille tietoa seksuaalisuudesta hieman monipuolisemmin: 
 


Seksuaalikasvatus on kokonaisvaltaista, mutta riittämätöntä

Heteronormatiivinen seksuaalikasvatus ei huomioi moninaisia seksinharrastamistapoja tai niiltä suojautumista.


Mr. Gay Finland 2019 haluaa yhdenvertaisuutta kouluihin

Mr. Gay Finlandiksi kruunattiin vastikään 23-vuotias kieltenopettajaopiskelija Konsta Nupponen. Hän haluaa edistää sateenkaarinuorten asemaa koulumaailmassa. 


Koulun seksuaalikasvatus, unohduitko viime vuosituhannelle?

On vuosi 2012. Istun yläkoulun terveystiedon tunnilla ja kuuntelen tylsistyneenä opettajan luennointia seksistä. Hän lausuu sanan ”penis” jokaisella kerralla erikoisesti venyttäen, ”pheeenis”, ja luokka hörähtää. Tahtoisin jo kotiin, sillä en koe oppivani tästä mitään hyödyllistä. Tunnen vahvasti, ettei tunti ole suunnattu minulle. Siellä puhutaan ainoastaan pheeeniksistä ja emättimistä, tytöistä ja pojista, kondomeista ja ensimmäisen kerran kivuista sekä siitä, kuinka tytön ei vain pidä hankkiutua raskaaksi nuorella iällä.


Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.