HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Esittelyssä SAMU- feministinen miestenlehti kaikille sukupuolille


Esittelyssä SAMU- feministinen miestenlehti kaikille sukupuolille

Hurma kävi tutustumassa Samu-lehteen ja sen päätoimittajiin Inka Lähteenaroon ja Nico Vehmakseen. Samu on uusi feministinen miestenlehti kaikille sukupuolille. Samun ensimmäinen numero julkaistiin keväällä 2016 ja toinen vastikään joulukuussa.

Samu-lehti on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet sukupuolesta ja ilmiöistä, joista kirjoitetaan liian harvoin. Ensimmäisen numeron ideointi alkoi jo vuonna 2015. “Kun aloimme perustaa Samua, tahdoimme ryhtyä tekemään kiinnostavaa, mutta toisaalta myös feminististä lehteä”, Vehmas sanoo. “Sitten löysimme yhteisen mielenkiinnon kohteen eli feministisen miestenlehden.”

 

“Jotenkin tuntui turhalta alkaa tehdä muuta kuin feminististä lehteä”, Lähteenaro jatkaa. “Tuntui siltä, ettei sellaisia ole vielä tarpeeksi. Suomessa ei myöskään ole ikinä aiemmin ollut feminististä miestenlehteä, esimerkiksi Briteissähän niitä on jo monia.”

 

Yhtenä lehden missiona on saada enemmän miehiä kiinnostumaan feminismistä. Lähteenaron mukaan lehti on nimetty miestenlehdeksi myös siksi, että miestenlehden käsitettä saataisiin puhdistettua. Kohderyhmänä ovat kaikenikäiset. “Nuorta kaupunkilaista kiinnostaa varmasti”, Lähteenaro sanoo. “Musta tuntuu, että myös vanhemmille ihmisille tekisi tosi hyvää lukea tällaista lehteä.”

 

Vehmaksen mukaan ongelma onkin juuri siinä, miten vanhemmat ihmiset löytäisivät Samun kaltaisen lehden. Työtä joudutaan tekemään myös sen eteen, että lehti ja sen ajatukset leviäisivät myös pääkaupunkiseutua laajemmalle. “Haluamme, että myös sellaiset ihmiset, jotka eivät vielä edes miellä olevansa feministejä, löytäisivät Samun”, sanoo Vehmas. “Jos saataisiin sellaisia ihmisiä tutustumaan tähän ja kiinnostumaan näistä asioista, niin päivän hyvä työ olisi tehty.”

 

Tekijöille tärkeää oli myös lehden visuaalisuus ja fyysisyys. Lähteenaron mukaan on ihanaa nähdä valokuvia printissä ja ihan oikeasti kosketella lehteä käsin. “Samu on kauniin tyylikäs printtilehti, jossa on mukana yhteiskunnallista agendaa. Pyrimme representoimaan eri tavalla kuin valtamediassa. Haluamme kirjoittaa siitä, mistä ei lue muualla.”

 

Vehmaksen mukaan nimi Samu tuntui ideointivaiheessa hyvältä lyhyytensä ja iskevyytensä vuoksi. Se on nimenä suomalainen eikä niin voimakkaan sukupuolittunut kuin esimerkiksi Jorma, joka usein yhdistetään äijämieheen. “Se vaan tuli jotenkin meidän huulille”, Lähteenaro muistelee. “Siinä ehkä on se neutraalius ja pehmeys, Samua ei tarvitse hirveästi määritellä.”

 

Lehti on otettu vastaan todella myönteisesti. “Ihmiset antavat paljon sellaista palautetta, että ihanaa että teette tämän tyylistä lehteä”, Lähteenaro sanoo. “Kesällä feministisessä puistojuhlassa olimme myymässä Samua ja joku tuli siihen sanomaan tilanneensa lehden ja pitävänsä tärkeänä sitä että teemme tällaista. Siitä tuli tosi hyvä olo.”

 

Vehmakselle positiiviset kommentit ovat olleet tärkeitä kannustimia lehden tekoon. “On hirveän voimauttavaa kun joku löytää sellaista lukemista mitä ei ole edes kuvitellut Suomessa olevan.”

 

Mikä olisi sitten päätoimittajien viesti Hurman nuorille lukijoille? “Jokaisen tulisi saada tehdä asioita jotka heitä kiinnostavat, ilman että sukupuoli tai muu vastaava asia vaikuttaisi siihen”, Vehmas sanoo. “Suomessa esimerkiksi ammatit ja harrastukset ovat ihan tilastollisestikin sukupuolittuneita. Toivon, että sitten kun Hurman nuorimmat lukijat ovat vaikka minun ikäisiäni, 26-vuotiaita, niin asiat olisivat tosi eri tavalla.”

 

Lähteenaro on samoilla linjoilla. “Tulee kauheasti paineita olla tietynlainen sen takia, miltä vaikka näytät tai miten sut määritellään. Pitää vain rohkeasti tehdä sitä omaa juttua ja tiedostaa, että rakenteet saattavat työntää tiettyyn muottiin, mutta ettei sinne tarvitse mennä jos siellä ei tee mieli olla. Se ei tietenkään ole helppoa.”

 

Lisätietoa Samusta löydät lehden nettisivuilta http://www.samulehti.com/.

Teksti: Petteri Keränen, Sakris Kupila ja Ulriika Hyry

Katso myös

Naistenpäivän kunniaksi olen rauhassa heikko

Vahvan naisen ihanteesta on tullut eräänlainen self help -projekti, jossa on pakko onnistua kelvatakseen. Tarvitseeko minun naisena olla välttämättä vahva, jotta minut otetaan tosissaan?


https://www.artsy.net/artist/zanele-muholi

Zanele Muholi

Hurman uusi juttusarja pureutuu taiteen maailmaan. Lue miten Zanele Muholi edistää seksuaalioikeuksia taiteen keinoin.


Mitä on feminismi?

Feminismi on 1800-luvulla syntynyt aate, jonka pyrkimyksenä on sukupuolten välinen tasa-arvo. Feminismin sisällä on lukuisia eri suuntauksia ja tasoja, joissa painottuvat eri asiat.


Hurman toimittaja tapasi feministi Maryan Abdulkarimin

Maryan Abdulkarim on sanojensa mukaan musta feministi ja yleissäätäjä. Käyntikortissaan hän esittelee itsensä yhdenvertaisuuskonsultiksi.