HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Ei-toivottu raskaus paljasti seksuaalisen vapauteni rajat

Blogi

Ei-toivottu raskaus paljasti seksuaalisen vapauteni rajat

Parisuhteen ulkopuolisesta seksistä voi tulla raskaaksi siinä missä parisuhdeseksistäkin. Abortin tekeminen tuntuu kuitenkin olevan sosiaalisesti hyväksyttävämpää, kun kuvioissa on pysyvä kumppani. Sinkun abortti on kuin ”huonon naisen” merkki, vaikka naisilla pitäisi olla oikeus vapaaseen seksielämään siinä missä miehilläkin. Se, että on tehnyt abortin, ei kerro ihmisestä mitään.

Kuvassa piirretty ihminen, jolla on lippis ja hartiapituiset hiukset. Ihmisen takana on piirretty lentoon pyrähtävä kolibri. Ihmisen ja kolibri tausta on valkoinen puoliympyrä. Valkoisen puoliympyrän, ihmisen ja kolibri takana näkyy valkoiselle paperille punaisella kynällä piirrettyjä viivoja.

Istuin kylpyhuoneessa positiivinen raskaustesti kädessäni. Tulos ei oikeastaan ollut yllätys. Olin koko edellisen viikon googlannut kuumeisesti raskauden ensioireita ja toivonut, että kuukautiset alkaisivat sittenkin. Seuraavaksi kirjoitin hakukenttään sanan abortti. Ei ehkä olisi pitänyt.

Tyhmä, huora, huolimaton. Nämä olivat sanoja, joilla vahingossa raskaaksi tulleita naisia kuvailtiin netin keskustelupalstoilla. Tuntui, että monelta keskustelijalta unohtui, että raskaus vaatii munasolun lisäksi myös siittiön.

Kun heteropari on yhdynnässä, on myös raskaus aina mahdollinen. Ainoa tapa suojautua satavarmasti raskaudelta on olla harrastamatta seksiä. Se, että ei-toivottu raskaus liitetään nimenomaan naisen huonoihin elämänhallintataitoihin tai tyhmyyteen, on naisen seksuaalisen aktiivisuuden sheimausta. Vaikka raskaus ehkäisystä huolimatta on epätodennäköinen, aina välillä jollekin käy huono tuuri.

Minulle on aina ollut selvää, että parisuhteen ulkopuolinen seksi on minulle yhtä sallittua kuin se on miehillekin. Kun tulin raskaaksi, huomasin kuitenkin ihmisten automaattisesti olettavan minun olevan parisuhteessa. Sinkku raskaana oleva nainen herätti paheksuntaa, huolta ja sääliä. Aivan kuin raskaus olisi ollut seurausta holtittomasta suojaamattoman seksin harrastamisesta ympäri kyliä ja huonosta elämästä.

Jos raskaus keskeytetään ennen 9. raskausviikkoa, sen voi tehdä lääkkeiden avulla kotona. Minun kohdallani näin toimittiin. Keskeytys aloitettiin nielemällä lääkärissä tabletti, joka aloittaa keskeytyksen. Mukaan sai lääkepaketin, jonka avulla varsinainen tyhjentyminen aloitetaan itsenäisesti parin päivän päästä. Verenvuoto ja kivut voivat olla voimakkaita, joten keskeytyksen aikana jonkun pitäisi olla abortin tekijän seurana ja henkisenä tukena.

”Poikaystäväsi sitten pitää sinulle seuraa”, antoi lääkäri ohjeeksi, kun lähdin vastaanotolta.

Kun myöhemmin puhuin raskaudesta tai abortista, keskustelu siirtyi lähes aina poikaystävään. Ihmiset opinto-ohjaajasta kavereihin olivat yhtäkkiä todella kiinnostuneita parisuhdestatuksestani. Mietin, oliko tiedolla oikeasti niin paljon merkitystä. Toki prosessi olisi varmasti ollut helpompi, jos sen olisi käynyt läpi parina. Mutta sen sijaan, että ihmiset olisivat olleet huolissaan jaksamisestani, he tuntuivat haluavan tietää, kuinka olin saattanut itseni tähän epäedulliseen tilanteeseen.

Naisen vapaa seksuaalisuus ei ole enää tabu. Onkin ristiriitaista, että vapaasta seksistä alkanut raskaus koetaan niin ongelmallisena.

Minun aborttini sujui hyvin ilman poikaystävääkin. Aborttipäivän iltana kävin huterasta olosta huolimatta jopa lähikaupassa silloisen kämppikseni avustuksella. Kokemus oli silti henkisesti ja fyysisesti raskas. Oletan sen johtuvan siitä, että hormonitoiminta menee kokemuksesta joksikin aikaa aivan sekaisin. Kesti monta kuukautta, että olin taas oma itseni. Sen jälkeen asia ei kuitenkaan ole jäänyt kaivelemaan enkä koe, että abortti olisi ollut elämäni suurin päätös. Se on vain yksi menneisyyteni tapahtumista.

Alma Tuuva on toimittaja, joka on kirjoittanut muun muassa Demiin. Hän pitää myös surullisten Pikachujen maalaamisesta.


Teksti: Alma Tuuva

Katso myös

Hyväksyykö Suomi ihmisoikeuksien polkemisen?

"Huolestuttavaa on myös se, että Euroopan unionilla ei ole työkaluja ihmisoikeuksia rikkovien maiden rajoittamiseen tai rikkomuksiin puuttumiseen." Iida Yliannala pohtii blogissa, miten voisimme puuttua yhteisten eurooppalaisten arvojen, kuten tasa-arvon ja ihmisoikeuksien alasajoon.


Minulla on ollut useita ekoja kertoja – eli siis uusia kertoja

Miksi ajattelemme usein, että eka kerta on erityinen pelkästään naisoletetuille ja että se tapahtuu vain kerran elämässä?


Miss Gay Finland 2019: “Erilaisuus yhdistää meitä”

Vuoden 2019 Miss Gay Finland on Lotta Jäppinen, 28. Jäppinen haluaa rikkoa sateenkaari-ihmisyyteen, sukupuoleen, ulkonäköön ja mielenterveyteen liittyviä stereotypioita. 


Seksuaalioikeuksien 101: oikeus vaikuttaa ja yksityisyyteen

On vuorossa Seksuaalioikeuksien 101 -sarjan kolmas ja viimeinen osa. Aiemmat osat voit lukea täältä ja täältä . Tänään vuorossa on oikeus vaikuttaa ja oikeus yksityisyyteen.


Seksuaalioikeuksien 101: oikeus nauttia ja näkyä

HURMA-lehden uuden tulemisen kunniaksi on aika palauttaa mieleen, mitkä ovat ne seitsemän seksuaalioikeutta, joita HURMA käsittelee. Oikeudet löydät HURMAn etusivulta ja kuvia klikkaamalla pääset tarkastelemaan monenlaista sisältöä eri oikeuksiin liittyen. Lähikuukausina ilmestyy kolmiosainen sarja Seksuaalioikeuksien 101, jossa käydään läpi kaikki seitsemän seksuaalioikeutta tarkemmin. Tämä on ensimmäinen osa, jossa käsitellään oikeus nauttia ja oikeus näkyä.