HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Eetu: Multa puuttui nuorena roolimalli


Vloggaaja Eetu Pesonen: Nuorena multa puuttui roolimalli

Yksi Suomen suosituimmista vloggaajista Eeddspeaks eli Eetu Pesonen kertoi Hurmalle muutaman totuuden itsestään ja maailmasta.

Kuvaile itseäsi kolmella sanalla

Lyhyt, pullea ja leppoisa (:-D)


Jos voisit muuttaa yhden asian maailmassa, mikä se olisi?

Negatiivisuuden. Olen itse syyllistynyt asioiden kokemiseen negatiivisuuden kautta melkein koko nuoruuteni. Jokaisessa asiassa tuntui löytyvän ensin se negatiivinen puoli, joka sitten vaikutti paljon omaan tekemiseen ja mielentilaan. Elämässä tapahtuu niin paljon hienoja asioita, joita vaan unohtaa käydä läpi oikealla asenteella. Positiivisuuden kautta kaikesta jää käteen paljon enemmän ja mikä tärkeintä, parempi mieli.

Yksi seksuaalioikeus on oikeus yksityisyyteen. Miten huolehdit yksityisyydestäsi samalla kun vloggaat? Onko sinulla vinkkejä nuorille, mitä kannattaa postata ja mitä ei?

Vaikka jaan omasta elämästäni, sen tapahtumista ja tuomista ajatuksista melkein kaiken videoissani.. On tärkeä muistaa vetä raja joihinkin asioihin. Jokaisella se lähtee itsestään, ehkä nuorena olisi hyvä ajatella asiaa näin; mitä asiaa et kertoisi vanhemmillesi - miksi kertoisit sen somessa? 

Oletko saanut mielestäsi koulussa tarpeeksi seksuaalikasvatusta?

Mun peruskouluajoista on jo niin kauan, etten suoraan osaa tai muista edes niitä oppeja joita meille tarjottiin. Tuntuu kuitenkin siltä, että nykynuorilla seksuaalisuus kiinnostaa entistä enemmän sosiaalisen median tuomien paineiden myötä. Moni haluaa näyttää itsestään enemmän ja tähän liittyy pinnallisuus, ulkonäkö ratkaisee ja sitä määritellään seksikkyydellä. En voi kuin toivoa, että tänä päivänä näitä asioita käsitellään koulussa oikein.

Mitä vinkkejä sanoisit nuorelle, joka ei uskalla olla oma itsensä?

Multa puuttui nuorena roolimalli joka olisi tsempannut mua olemaan oma itseni, tämän myötä olenkin aina ollut se ujo ja hiljainen kaveri siellä koululuokan takarivillä. Olen myös tämän harrastuksen myötä kuullut hurjan määrän tarinoita nuorista, jotka painivat samojen ongelmien kanssa. Yleinen ohjeeni heille on se, että kokeile sinua aidosti kiinnostavia asioita. Älä mieti mitä muut sinusta miettivät, koska tällöin pusket itsesi helposti muottiin johon kaikki kuuluvat eikä se ole SINUA itseäsi. Jos muut eivät tue sinun tekemistäsi, he eivät ole oikeita ihmisiä ympärillesi.

Tyylisi kulmakivet

Tyylini kulmakivet.. Otetaan rennosti, ihan kaikessa. Tehään sellasta mikä itsestä on kivaa, näytetään siltä ku itsestä hyvältä tuntuu.

Terveiset Hurman lukijoille

Terveiset kaikille jotka tätä lukee, toivottavasti löydätte elämässänne just sellasia juttuja joiden tekemisestä te itse todella nautitte. Mikään ei ole palkitsevampaa kuin itsensä toteuttaminen sellaisen parissa joka teitä aidosti oikeasti kiinnostaa!

Eetu Pesonen

Katso myös

Ansaitsemme rehellistä ja turvallista seksuaalikasvatusta!

Tällä viikolla vietetään Veckan Sex -teemaviikkoa, joka on Väestöliiton nuorisotyöryhmän järjestämä seksuaalikasvatusviikko. Konsepti on adoptoitu Suomeen muista Pohjoismaista. Veckan Sexin aikana olemme jo useana vuonna kiertäneet vetämässä seksuaalikasvatustuokioita peruskoululaisille. Me nuorisotyöryhmäläiset kampanjoimme Veckan Sexin aikana avoimen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioivan seksuaalikasvatuksen puolesta myös Väestöliiton somekanavissa. Veckan Sexin kunniaksi muistelemme pieleen menneitä seksuaalikasvatustuokioita, jotka inspiroivat meitä jakamaan kanssanuorille tietoa seksuaalisuudesta hieman monipuolisemmin: 
 


Seksuaalikasvatus on kokonaisvaltaista, mutta riittämätöntä

Heteronormatiivinen seksuaalikasvatus ei huomioi moninaisia seksinharrastamistapoja tai niiltä suojautumista.


Mr. Gay Finland 2019 haluaa yhdenvertaisuutta kouluihin

Mr. Gay Finlandiksi kruunattiin vastikään 23-vuotias kieltenopettajaopiskelija Konsta Nupponen. Hän haluaa edistää sateenkaarinuorten asemaa koulumaailmassa. 


Koulun seksuaalikasvatus, unohduitko viime vuosituhannelle?

On vuosi 2012. Istun yläkoulun terveystiedon tunnilla ja kuuntelen tylsistyneenä opettajan luennointia seksistä. Hän lausuu sanan ”penis” jokaisella kerralla erikoisesti venyttäen, ”pheeenis”, ja luokka hörähtää. Tahtoisin jo kotiin, sillä en koe oppivani tästä mitään hyödyllistä. Tunnen vahvasti, ettei tunti ole suunnattu minulle. Siellä puhutaan ainoastaan pheeeniksistä ja emättimistä, tytöistä ja pojista, kondomeista ja ensimmäisen kerran kivuista sekä siitä, kuinka tytön ei vain pidä hankkiutua raskaaksi nuorella iällä.


Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.