HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

Ah, aivomme arvokkaat!


Ah, aivomme arvokkaat!

Aivojemme ihmeellisyyttä hehkutetaan, mutta liian vähän seksipalstoilla. Puhutaan ”henkisistä asioista” ja ”kikoista”, mutta eikö aivoja voisi ottaa mukaan muutenkin?

Kirjoittaja Tuomas Suolahti on erinäisten historiallisten asioiden arvuuttelija ja modernin elämän pohdiskelija. "Navan alainen maailma on yksi inhimillinen osa, josta myös kirjoitan."


Sanotaan, että hyvässä seksissä on ns. aivot narikassa ja tunne saa vallan. On kuitenkin kestämätöntä väittää, että aivot, järki ja tunteet olisivat vastakkaisia asioita. Aivot, eli elin, sisältää niin järjen ja tunteet. Tuon elimen sisässä on siis meidän ns. nopea ja hidas ajattelu sekä monta muuta ihmettä. Mitä minä tässä aivoista lätisen? No, sitä vain, että aivomme ovat seksielin ja niistä on pidettävä huolta.

Käsi pystyyn, kuinka moni on kuumotellut kotiin palavaa vanhempaa? Minä itse olen pelännyt vanhemman kotiinpaluuta, mikä pilasi hyvän hurman hetken. Tuon menetetyn hetken aiheutti aivojen antama käsky, että hormonit ei jyllää turvattomassa ympäristössä. Tämän takia voisikin sanoa että ei se pelin seisominen tai nautinnollinen kosteus sekä liukkaus aiheuta vielä sitä orgasmia. Tarvitaan jotain muuta, tarvitaan aivot.

Orgasmista puhuttiin joskus vielä ”pienenä kuolemana”, millä viitattiin tietoisen ja koetun kadottamiseen hetkeksi. Tuo olotila lienee todellinen, sitä en epäile. Mietin vain sitä, että mitä tuollainen olotila on? Voiko seksi ja aivot todella pelata niin hyvin yhteen, että keho ns. puhdistautuu seksin avulla, aivojen kautta? Olisiko aivojen tutkimuksen avulla luotavissa ”täydellisen seksin” mantra ja teot?

Aivojemme ihmeellisyyttä hehkutetaan, mutta liian vähän seksipalstoilla. Puhutaan ”henkisistä asioista” ja ”kikoista”, mutta eikö aivoja voisi ottaa mukaan muutenkin? Eikö hyvin hoidetut aivot ole ensiluokkaisen seksin perustaa? Sekä jos mietin seksiä, onko aivot seksielin, elimenä joka ajattelee seksiä?

Kuinka pitää huolta aivoista, noista seksielimistä? Varmoja tapoja en tunne liikaa, mutta jotain ajatuksia tulee mieleeni. Aivot eivät pidä mm. liiasta valvomisesta, jatkuvasta uuden tiedon keruusta ja alkoholista. Aivojen palautumiseksi olisi hyvä olla nautintoa, rentoutumista ja rauhaa. Nuo asiat ovat yksinkertaisen kuuloisia, mutta käytännössä vaikeita joskus saavuttaa. Miten sinä pitäisit aivoistasi huolta?


Näitä kysymyksiä minulle tuottaa päivittäin aivot, nuo seksielimistä laajimmat.

 

 

 


Teksti: Tuomas Suolahti Kuva: by jrduboc

Katso myös

Alastonkuvat puhuttaa - lähettääkö vai ei?

Ida Vainionpää pohtii KRP:n alastonkuvien jakamista käsittelevää TikTok-videota ja muistuttaa, että jokaisella on oikeus nauttia seksuaalisuudestaan - ja myös oikeus yksityisyyteen.


Onko seksipositiivisuus aina positiivista?

 Tässä blogikirjoituksessa Emmi Rantanen tarttuu seksipositiivisuuden käsitteeseen kriittisestä näkökulmasta: mistä se on peräisin, miten se heijastaa aikamme sosiaalista maailmaa ja kuinka se muokkaa käsitystämme seksistä?


Ansaitsemme rehellistä ja turvallista seksuaalikasvatusta!

Tällä viikolla vietetään Veckan Sex -teemaviikkoa, joka on Väestöliiton nuorisotyöryhmän järjestämä seksuaalikasvatusviikko. Konsepti on adoptoitu Suomeen muista Pohjoismaista. Veckan Sexin aikana olemme jo useana vuonna kiertäneet vetämässä seksuaalikasvatustuokioita peruskoululaisille. Me nuorisotyöryhmäläiset kampanjoimme Veckan Sexin aikana avoimen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioivan seksuaalikasvatuksen puolesta myös Väestöliiton somekanavissa. Veckan Sexin kunniaksi muistelemme pieleen menneitä seksuaalikasvatustuokioita, jotka inspiroivat meitä jakamaan kanssanuorille tietoa seksuaalisuudesta hieman monipuolisemmin: 
 


Ei-toivottu raskaus paljasti seksuaalisen vapauteni rajat

Parisuhteen ulkopuolisesta seksistä voi tulla raskaaksi siinä missä parisuhdeseksistäkin. Abortin tekeminen tuntuu kuitenkin olevan sosiaalisesti hyväksyttävämpää, kun kuvioissa on pysyvä kumppani. Sinkun abortti on kuin ”huonon naisen” merkki, vaikka naisilla pitäisi olla oikeus vapaaseen seksielämään siinä missä miehilläkin. Se, että on tehnyt abortin, ei kerro ihmisestä mitään.


Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.