HURMA on lehti seksuaalioikeuksista

5 faktaa pojista ja kehonkuvasta


5 faktaa pojista ja kehonkuvasta

Usein puhutaan siitä, miten media vaikuttaa tyttöjen ja naisten kehonkuvaan. Pojat ja miehetkään eivät ole ulkopuolisille ihanteille immuuneja. Miten media muokkaa poikien käsityksiä unelma vartalosta?

  • Alastomien miesten määrä mainoksissa on tasaisesti kasvanut 1980-luvulta lähtien.
  • Suosittujen lasten aktionhahmojen vartalonmittasuhteen ylittävät jopa suurimpien kehonrakentajien mitat.
  • 18 % pojista on erittäin huolestuneita painostaan ja fyysisestä olemuksestaan.
  • Jo 6-8-vuotiaista pojista 33–35% kertoo, että ideaali vartalo olisi laihempi kuin nykyinen.
  • Ideaalit kehonkuvat vaihtelevat eri kulttuurien ja aikakausien välillä, mutta niille on ainakin yksi yhteinen tekijä: harva oikeasti täyttää nuo ideaaliraamit.

Kehonkuva muotoutuu jo varhaisessa lapsuudessa. Muodostuvaan kuvaan vaikuttavat perhe ja kulttuuri, mutta myös medialla on keskeinen rooli. On tutkittu, että juuri media on suuri riskitekijä kehollisen tyytymättömyyden muodostumiseen. Usein poikia rohkaistaan olemaan reippaita ja fyysinen vahvuus nähdään osana miehisyyttä. Kun samalla tunteista puhuminen koetaan usein epämiehekkäänä, poikien kielteiset tuntemukset omasta kehosta jäävät usein huomaamatta.  

Katso myös

Miss Gay Finland 2019: “Erilaisuus yhdistää meitä”

Vuoden 2019 Miss Gay Finland on Lotta Jäppinen, 28. Jäppinen haluaa rikkoa sateenkaari-ihmisyyteen, sukupuoleen, ulkonäköön ja mielenterveyteen liittyviä stereotypioita. 


Seksuaalisuus ei ole kilpailu

Kenellä meidän luokassa on suurimmat tissit ja kuka joutuu turvautumaan "dopingiin" toppaamalla varustustaan isommaksi? Kenelle on suurin muskeli ja tiukoin six-pack? Kuka teki mitäkin ensimmäisenä? Joskus voi tuntua siltä, että kaikesta kilpaillaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? #MunTarina-juttusarjassa nuoret pohtivat seksuaalisuutta ja matkaansa aikuisuuteen. Tässä tarinassa ihmetellään ikuista tarvetta kilpailla kaikesta.


Kielletty rakkaus ja puuttuva rohkeus

Rakastuminen on usein ihanaa, pakahduttavaa ja kuumottavaa. Mutta joskus se voi myös olla piinallisen pistävää ja häiritsevää. Entä jos ei uskalla näyttää tunteitaan? Entä jos rakkaudenkohde onkin samaa sukupuolta? Tässä #MunTarinassa punnitaan mihin rohkeus riittää.


Niki de Saint Phalle

Jännitys tiivistyy...! Ja Hurman viikon seksimyönteinen taiteilija tittelin saa, ba dum tssss: Niki de Saint Phalle! 


Tämän kylän homopoika tietää, että kaikki muuttuu paremmaksi

Hurmalehti tapasi bloggaaja Eino Nurmiston. Haastettelijana toimi Petteri Keränen.